Goto main content

Haïti

In Haïti voert Handicap International (HI) projecten uit die gericht zijn op revalidatiezorg, geestelijke gezondheid en psychosociale ondersteuning en de preventie van opkomende infectieziekten.

Villereson, 14 jaar, heeft zijn linkervoet en rechterarm gebroken als gevolg van aardverschuivingen na de aardbeving van 2021. Vergezeld door zijn moeder woont hij zijn 12e revalidatiesessie bij.

Villereson, 14 jaar, heeft zijn linkervoet en rechterarm gebroken als gevolg van aardverschuivingen na de aardbeving van 2021. Vergezeld door zijn moeder woont hij zijn 12e revalidatiesessie bij. | © G. H. Rouzier / HI

Lopende acties

In het westen, zuidoosten en noorden van het land helpt HI de revalidatiesector te ontwikkelen door middel van opleiding en overdracht van vaardigheden. Het programma bevordert de wereldwijde erkenning van revalidatieprofessionals en versterkt de zorgverlening in het land.

Als vervolg op de noodhulp na de aardbeving van augustus 2021 verlenen teams van HI revalidatiezorg en -ondersteuning aan een aantal gezondheidscentra in de regio Grand Sud. Zij bieden ook mentale gezondheidszorg en individuele en gemeenschappelijke psychosociale steun door bewustmakingsacties om mensen te helpen het trauma van de aardbeving te verwerken.

Om de rampenparaatheid en -bescherming te versterken, verhoogt HI het bewustzijn en leidt het autoriteiten en partnerorganisaties op om bij hun interventies rekening te houden met de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, waaronder ouderen en personen met een handicap. Er worden kwetsbaarheidsbeoordelingen en simulatieoefeningen uitgevoerd en gebruikt om aangepaste actieplannen te ontwikkelen.

Het programma ontwikkelt ook een logistiek platform voor het vervoer van humanitaire goederen en koopwaar per zeilboot. Deze ophaal- en opslagdienst wordt ter beschikking gesteld van andere humanitaire organisaties om de veilige levering van essentiële goederen langs de hele Haïtiaanse kust te garanderen, waarbij geblokkeerde wegen worden vermeden. De teams van HI leiden ook Haïtiaanse zeetransporteurs op in navigatietechnieken en veiligheid op zee.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Haïti

Haïti gaat al enkele decennia gebukt onder een politieke, economische, sociale en veiligheidscrisis - een crisis die sinds 2018 aanzienlijk is verergerd.

Door zijn geografische ligging is Haïti zeer kwetsbaar voor natuurrampen en is het de afgelopen jaren getroffen door talrijke orkanen, overstromingen en aardbevingen. Deze rampen hebben catastrofale gevolgen voor de bevolking. Door de recente aardbeving van 14 augustus 2021 hadden bijna 650.000 mensen humanitaire noodhulp nodig.

Sinds 2021 heeft een heropleving van rivaliteiten en verschuivende allianties tussen lokale bendes geleid tot de migratie van ongeveer 19.000 mensen naar de hoofdstad Port-au-Prince. Het geweld en de toenemende onveiligheid in een reeds kwetsbare sociaal-politieke context hebben de economische situatie van het land verder verslechterd.

Op het platteland zijn essentiële diensten (scholen, gezondheidscentra, enz.) schaars, wat de kwetsbaarheid van de bevolking nog vergroot. In deze context van wijdverbreide armoede is de situatie van personen met een handicap bijzonder zorgwekkend en wordt vaak niet in hun behoeften voorzien.

Team van Handicap International in Haïti: 45

Aanwezig in Haïti: sinds 2008

Lees ook

Cholerabestrijding in een door bendegeweld geteisterd Haïti
© HI
Gezondheid Noodhulp

Cholerabestrijding in een door bendegeweld geteisterd Haïti

Al sinds eind 2022 wordt Haïti geplaagd door een cholera-epidemie. Ondanks de diepe crisis waarin het land zich momenteel bevindt, zet Handicap International haar preventiecampagne voort.

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen
© G.H.ROUZIER / HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

1 jaar na de aarbeving in Haïti blijft Handicap International slachtoffers ondersteunen

Nadat op 14 augustus 2021 Haïti wordt getroffen door een aardbeving start HI opnieuw zijn noodhulpoperaties op in het land. 1 jaar later zijn de noden nog steeds immens en blijft onze organisatie duizenden slachtoffers ondersteunen.

Haïti, 7 maanden na de aardbeving
© Gh.Rouzier / HI
Noodhulp Revalidatie

Haïti, 7 maanden na de aardbeving

Handicap International blijft de getroffen gemeenschappen ondersteunen om het tekort aan lokale revalidatiediensten te compenseren.