Goto main content

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Noodhulp
Marokko

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Imi n'Talat, Marokko, 12 september 2023. Een vrouw die enkele familieleden heeft verloren zit op het puin van een vernield gebouw.

Imi n'Talat, Marokko, 12 september 2023. Een vrouw die enkele familieleden heeft verloren zit op het puin van een vernield gebouw. | © Bulent Kilic / AFP

Een krachtige aardbeving treft bevolking in moeilijk bereikbare regio

De aardbeving is volgens de Marokkaanse media de krachtigste en meest verwoestende in de geschiedenis van het land. Het trof voornamelijk de provincie Al-Haouz in de Hoge Atlas, ten zuidwesten van Marrakech, maar ook in de provincies Chichaoua (regio Marrakech) en Taroudant (regio Souss Massa) deelden in de klappen. De dagen erna vonden verschillende naschokken plaats. Hoewel ze een pak minder krachtig waren, beleefde de bevolking angstige tijden.

Het dodental staat momenteel op meer dan 2.900 en meer dan 5.500 mensen raakten gewond, voornamelijk in de provincies Al-Haouz en Taroudant. Veel mensen zitten nog vast onder het puin. Sommige dorpen zijn nog steeds ontoegankelijk en het aantal slachtoffers zal waarschijnlijk nog stijgen naarmate de reddingsoperaties vorderen. Operaties die worden bemoeilijkt door het bergachtig gebied dat moeilijk bereikbaar is.

"Duizenden mensen raakten gewond. Nog veel meer mensen hebben alles verloren en zijn in shock door de verwoesting van deze ongeziene aardbeving", vertelt Céline Abric, Hoofd van Handicap International Marokko. "De zwaarst getroffen gebieden liggen zeer afgelegen, met weinig publieke infrastructuur, wat het moeilijker maakt om de hulp te coördineren en overlevenden te bereiken".

De humanitaire hulp zal op lange termijn moeten worden georganiseerd om opnieuw op te bouwen wat verwoest is en om de inwoners de nodige stabiliteit te kunnen schenken. Niet alleen voor basisbehoeften als onderdak en voedsel, ook de psychologische impact van de aardbeving verwerken zal tijd en hulp nodig hebben.

Hand in hand met lokale partners

Marokkaanse organisaties en autoriteiten, die meteen na de ramp in actie schoten, verrichten aanzienlijke inspanningen om de hulp aan de slachtoffers van de aardbeving te organiseren.

HI, dat sinds 1993 in Marokko aanwezig is, heeft haar plaatselijk team gemobiliseerd en werkt nauw samen met haar partners. Vooreerst worden de noden in kaart gebracht en daarna zullen deze partners worden ondersteund in het enorme werk dat ze verrichten.

Concreet zal Handicap International bijdragen aan de verdeling van levensnoodzakelijke goederen (hygiëneartikelen, tenten, mobiliteitshulpmiddelen zoals rolstoelen en krukken, ...). Daarnaast wil de ngo ook zo snel mogelijk steun verlenen aan Marokkaanse organisaties die werken met gewonden, via revalidatiezorg en psychologische ondersteuning. In de nasleep van een aardbeving is de nood aan revalidatie immers enorm: als gewonden niet de juiste zorg krijgen, kunnen hun verwondingen verergeren of blijven slachtoffers achter met een permanente handicap.

"We verwachten een aanzienlijke nood aan revalidatiezorg," zegt Céline Abric. "Daarnaast hebben overlevenden in gebieden waar de aardbeving verwoestend was - met name vrouwen en kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en personen met een handicap - aanzienlijke trauma's opgelopen en zullen ze psychologische ondersteuning nodig hebben. Tot slot is het cruciaal dat we rekening houden met de uitdagingen op middellange en lange termijn: de temperaturen beginnen te dalen in dit bergachtige en moeilijk toegankelijke gebied en de bevolking heeft geen beschutting meer hebben tegen de kou en het slechte weer".

 

Gepubliceerd op: 13 september 2023

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'
© HI 2023
Noodhulp

'De mensenstroom leek op een rivier die plots buiten haar oevers trad'

Salahedin is directeur van het Aqrabat-ziekenhuis, een partnerziekenhuis van Handicap International in het noordwesten van Syrië. Na de aardbeving van februari verzorgde zijn personeel meer dan 1.500 gewonden.