Goto main content

"Ik vrees dat het aantal doden nog zal blijven stijgen..."

Noodhulp Revalidatie
Syrië

Sharif (schuilnaam) is chirurg in een partnerziekenhuis van Handicap International in het noorden van Syrië, dichtbij de Turkse grens. Een getuigenis van de situatie ter plekke, een dag na de vreselijke aardbeving.

 

Een door de aardbeving vernield gebouw

Een door de aardbeving vernield gebouw | © HI partner in North Syria

Overspoelde ziekenhuizen

"Ik werk in een ziekenhuis, niet ver van de grens met Turkije. Ons team is volledig uitgeput, we hebben zo'n 30 uur aan een stuk gewerkt. De druk is enorm. De meeste mensen waarvan het huis is ingestort zijn omgekomen.

Ik ben zelf in shock. Dit is voor mij de eerste ramp van deze omvang dat ik meemaak. Onze medische teams zijn moe, ikzelf ook, maar we kunnen niet stoppen met werken. De ziekenwagens rijden af en aan. We voelen ons zeer bedroefd door al deze slachtoffers.

De mensen die we behandelen hebben ernstige verwondingen, verbrijzelde ledematen en complexe wonden. De situatie is vreselijk."

 

Iedereen is in shock

"Enorm veel gebouwen zijn vernield en de reddingswerkers hebben niet genoeg materiaal en personeel om iedereen te redden.

Ons ziekenhuis mist essentieële benodigdheden zoals bedden, voedsel, bloed en chirurgisch materiaal. We gebruiken maar liedst 750 liter brandstof per dag om onze generatoren te laten draaien. Hiermee kunnen we ons ziekenhuis laten draaien, maar ik vrees dat we weldra een tekort aan brandstof zullen hebben.

Elke persoon die we tegenkomen is in shock. Ik zie mensen huilen. Ik zag een vrouw die haar baby van 6 maanden jonge baby en 2 dochters heeft verloren. Ze blijft maar vragen waar haar kinderen zijn. De mensen worden hier gek van hun verdriet. Ik voel zo met ze mee..."

IJskoude temperaturen

"Sommige gewonden willen niet geopeerd worden zolang ze geen nieuws hebben over hun naasten. Groot verdriet overheerst. We weten niet wat we moeten zeggen wanneer deze mensen achter hun naasten vragen... Vele personeelsleden hebben net als hen familieleden verloren.

Het is ontzettend koud en het regent. Noodoperaties uitvoeren is niet gemakkelijk. In sommige zones is het te gevaarlijk om zich in de buurt van de gebouwen te begeven omdat ze nog steeds kunnen instorten.

Ik vrees dat het aantal doden zal blijven stijgen. Er zitten nog heel wat mensen vast tussen het puin die we niet zullen kunnen redden."

 

Ik doe een gift

Gepubliceerd op: 8 februari 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.