Goto main content

"Ik vrees dat het aantal doden nog zal blijven stijgen..."

Noodhulp Revalidatie
Syrië

Sharif (schuilnaam) is chirurg in een partnerziekenhuis van Handicap International in het noorden van Syrië, dichtbij de Turkse grens. Een getuigenis van de situatie ter plekke, een dag na de vreselijke aardbeving.

 

Een door de aardbeving vernield gebouw

Een door de aardbeving vernield gebouw | © HI partner in North Syria

Overspoelde ziekenhuizen

"Ik werk in een ziekenhuis, niet ver van de grens met Turkije. Ons team is volledig uitgeput, we hebben zo'n 30 uur aan een stuk gewerkt. De druk is enorm. De meeste mensen waarvan het huis is ingestort zijn omgekomen.

Ik ben zelf in shock. Dit is voor mij de eerste ramp van deze omvang dat ik meemaak. Onze medische teams zijn moe, ikzelf ook, maar we kunnen niet stoppen met werken. De ziekenwagens rijden af en aan. We voelen ons zeer bedroefd door al deze slachtoffers.

De mensen die we behandelen hebben ernstige verwondingen, verbrijzelde ledematen en complexe wonden. De situatie is vreselijk."

 

Iedereen is in shock

"Enorm veel gebouwen zijn vernield en de reddingswerkers hebben niet genoeg materiaal en personeel om iedereen te redden.

Ons ziekenhuis mist essentieële benodigdheden zoals bedden, voedsel, bloed en chirurgisch materiaal. We gebruiken maar liedst 750 liter brandstof per dag om onze generatoren te laten draaien. Hiermee kunnen we ons ziekenhuis laten draaien, maar ik vrees dat we weldra een tekort aan brandstof zullen hebben.

Elke persoon die we tegenkomen is in shock. Ik zie mensen huilen. Ik zag een vrouw die haar baby van 6 maanden jonge baby en 2 dochters heeft verloren. Ze blijft maar vragen waar haar kinderen zijn. De mensen worden hier gek van hun verdriet. Ik voel zo met ze mee..."

IJskoude temperaturen

"Sommige gewonden willen niet geopeerd worden zolang ze geen nieuws hebben over hun naasten. Groot verdriet overheerst. We weten niet wat we moeten zeggen wanneer deze mensen achter hun naasten vragen... Vele personeelsleden hebben net als hen familieleden verloren.

Het is ontzettend koud en het regent. Noodoperaties uitvoeren is niet gemakkelijk. In sommige zones is het te gevaarlijk om zich in de buurt van de gebouwen te begeven omdat ze nog steeds kunnen instorten.

Ik vrees dat het aantal doden zal blijven stijgen. Er zitten nog heel wat mensen vast tussen het puin die we niet zullen kunnen redden."

 

Ik doe een gift

Gepubliceerd op: 8 februari 2023

Meer over dit onderwerp

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”
© Saleh Aliwa- H.I.
Gezondheid

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”

"Ik ben de sterkste van de wereld!” Dat is hoe Khaled, een vier-en-een-half jaar oud energiebommetje, het team van HI verwelkomt in zijn huis.

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"
© partenaire HI
Integratie Revalidatie

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"

In Syrië, een land verscheurd door oorlog, is het leven voor personen met een handicap alles behalve simpel. Handicap International en haar partners helpen mensen als Faisal om weer zelfstandig hun leven op te nemen.

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen
© K.W Dalati / HI
Mijnen en andere wapens Preventie

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen

Net na de aardbeving startte een team van Handicap International met sensibiliseringssessies. Hoe jezelf beschermen tijdens en na een aardbeving, en dat in een land in oorlog?