Goto main content

Hoe Handicap International erin slaagt hulpgoederen tot dicht aan het oorlogsfront te leveren

Noodhulp
Oekraïne

De logistieke tak van Handicap International ondersteunde onlangs hulporganisatie 'Save the Children' bij de levering van essentiële humanitaire goederen aan de gebombardeerde stad Bakhmut.

Het team van Handicap International vertrekt in Dnipro voor de levering van humanitaire goederen tot in Ivanivske, Oekraïne

Het team van Handicap International vertrekt in Dnipro voor de levering van humanitaire goederen tot in Ivanivske, Oekraïne | © HI

Verschillende organisaties bieden hulp aan de bevolking die zich nog steeds in de zones bevinden aan het oorlogsfront. De goederen voorzien is één ding, ze ter plekke krijgen is een ander paar mouwen. Met de steun van de Europese Unie, de Franse overheid en in partnerschap met Bioport en RLH Coop vervoert HI essentiële goederen en voorraden vanuit de stad Dnipro tot aan de steden en dorpen die midden in het conflict gelegen zijn. Een team van chauffeurs, logistieke medewerkers, veiligheidsexperts en projectmanagers levert logistieke oplossingen aan meer dan 20 partnerorganisaties.

Bakhmut, een humanitaire ramp

Op 10 juli 2022 kreeg HI transportaanvraag nummer 128 binnen sinds het begin van de oorlog. Deze keer was het de ngo Save the Children die graag 10 ton water en voedsel naar Bakhmut zag vervoerd worden.

De stad Bakhmut, gelegen in de regio Donetsk, telde voor de oorlog nog 80.000 inwoners. Vandaag blijven slechts 15.000 mensen over. Zij proberen te overleven op slechts 11 kilometer van de frontlijn. Sinds 25 juni kreeg de stad af te rekenen met intensieve bombardementen, 24 uur per dag. Bijna alle handelszaken in de stad zijn ondertussen gesloten en het drinkwaternetwerk werd ernstig beschadigd. Er is haast geen water of voedsel over.

Bakhmut is geclassificeerd als rode zone. De dag na de aanvraag van Save the children werd de stad maar liefst negen keer gebombardeerd.

Vervoer van hulpgoederen, tot welke prijs?

"In deze context brengen leveringen zoals die aan Bakhmut grote risico's voor onze teams met zich mee", zegt Bruno Michon, Hoofd van de logistieke operaties van HI in Oekraïne. "Daarom moeten we telkens beslissen of de levering kan doorgaan of niet. Weegt het humanitaire voordeel op tegenover het veiligheidsrisico dat moet worden genomen of niet?" Een vraag die de HI-teams zich dagelijks moeten stellen. Om deze te beanwoorden analyseert een team van experten elke transportaanvraag.

"Deze keer was het antwoord snel duidelijk. Ons naar Bakhmut begeven is simpelweg te gevaarlijk. Maar hoe kan de hulp diegenen die ze nodig hebben bereiken?" Het antwoord kwam van de bewoners van Bakhmut, en de vrijwilligers die de goederen verdelen, zelf.

"In minder dan 24 uur hadden ze een vrachtwagen en een paar liter brandstof gevonden. Ze stelden voor om de goederen naar een zogenaamde 'kiss-zone' te brengen in Ivanivske, zo'n 10 minuten verwijderd van Bakhmut, waar we alles konden overladen van de ene in de andere vrachtwagen. We gingen akkoord, al moest de overdacht tot op de minuut voorbereid worden, zodat er geen tijd verloren ging bij het lossen en laden van de vrachtwagens. Het is immers dat moment dat het team het meeste risico loopt", legt Bruno uit.

Ontmoeting in Ivanivske

12 juli 2022, 6u20 's morgens. Taras, chauffeur van HI, vertrekt in Dnipro met de levering. Om 9u40, na het passeren van vele checkpoints, krijgen de vrijwilligers van Save the Children in Bakhmut het signaal om te vertrekken. 25 minuten hebben ze om in het ontmoetingspunt in Le « kiss » pour déplacer les marchandises entre deux camions à Ivanivske. © HIIvanivske te geraken. De spanning is te snijden, er is geen enkele tijd te verliezen.

Op het afgesproken moment, om 10u05, parkeren de twee vrachtwagens zich met de laadklep naar mekaar. Op een rythmisch tempo worden de dozen met goederen van de ene in de andere vrachtwagen overgeladen. De ontmoeting duurt niet langer dan enkele minuten. Daarna vertrekken beide wagens opnieuw in de richting waar ze vandaan komen.

Die dag reikte de logistieke arm van HI tot aan de poorten van de stad Bakhmut. Dankzij een combinatie van expertise en solidariteit ontvingen de gezinnen van deze stad in oorlog uiteindelijk toch nog voedsel en water.

Gepubliceerd op: 10 augustus 2022

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.