Goto main content

Recordaantal deelnemers op de 20km door Brussel (AFTERMOVIE)

België

373 lopers handbikers, rolstoelgebruikers, lopers en wandelaars zamelden geld in voor Handicap International

Enkele lopers in blauw T-shirt met logo van Handicap international duwen al lopend een joëlette voort met nog een deelnemer.

Luid aangemoedigd begint een handisportteam aan zijn laatste vijf kilometers.

De 20km door Brussel, een klassieker binnen de Belgische sportevents, beleeft hoogdagen. Zowel voor de organisatie van het event zelf als voor Handicap International. Want met 46.000 deelnemers stonden nooit eerder zoveel mensen aan de start. Onder hen 373 stuks mooi uitgedost in de felblauwe kleuren van Handicap International: ook voor de ngo een recordaantal.

Geld inzamelen voor de wereldwijde projecten van de organisatie en sensibiliseren rond kwaliteitsvolle revalidatiezorg: dat is het uitgangspunt waarmee Handicap International ieder jaar deelneemt aan de wedstrijd. En de deelnemers, die worden zoals elke editie in de watten gelegd. Zowel vóór als na hun prestatie.

Perfecte voorbereiding

Met een ontvangstzone in het Autoworld-museum, letterlijk op een steenworp van de start, worden de lopers al vroeg in de ochtend verwelkomd op een ideale locatie. Een omkleedruimte, een vestiaire om persoonlijke spullen te bewaren, en wat krachtvoer maken de aanloop naar de start compleet. Al geldt die perfecte voorbereiding niet voor iedereen. “Ik heb slechts 4 uur kunnen slapen deze nacht”, zegt één van de handbikers “Ik had een trouwfeest gisteren, dus we zullen zien wat het geeft.” Zijn vriend staat frisser aan de start: “Geen trouwfeest in mijn geval. Ik heb gelukkig meer dan 10 uur kunnen slapen”, lacht hij.

'Mijn beste 20km'

Wanneer een hevige regenbui net voor de start nog roet in het eten dreigt te gooien, zorgen opklaringen, een uitstekende sfeer rond het parcours en aanmoedigen van duizenden supporters voor een positieve ommekeer en een sportieve hoogdag. En nog het meest dankzij het team van vrijwilligers dat voor een mooie afsluiter zorgt: een goodiebag , empanadas en drankjes, maar vooral een deugddoende massage doet de pijn van de inspanning al snel vergeten. Een jonge loopster die fier haar goodiebag in ontvangst neemt is alvast tevreden: “Het was mijn beste 20km van de voorbije 3 edities. Zelfs het weer was perfect. Die regenbui aan de start was zeer verfrissend en bereidde me goed voor op wat zou komen.”

Het allermooiste van de dag was natuurlijk het bedrag dat de deelnemers samen inzamelden: met 28.789 euro zullen opnieuw heel wat kinderen met een handicap de revalidatiezorg kunnen krijgen die ze nodig hebben.


Bekijk de aftermovie en beleef de 20km alsof je erbij was.

 

Gepubliceerd op: 4 juni 2024

Meer over dit onderwerp

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Koude, maar hartverwarmende Antwerp 10 Miles

Voorbije zondag 21 april 2024 stond Handicap International opnieuw aan de start van Vlaanderens grootste loopevent.

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’
© J. Labeur / HI
Integratie

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’

Sandra Boisseau, experte bij Handicap International, over de aanpak en het belang van inclusief onderwijs.

Nieuwe resolutie over revalidatiezorg overhandigd aan minister Gennez Revalidatie

Nieuwe resolutie over revalidatiezorg overhandigd aan minister Gennez

Een vierkoppige delegatie van Handicap International besprak met de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking het belang van de nieuwe resolutie en de stappen die genomen moeten worden.