Goto main content

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd

Noodhulp
Tsjaad

400.000 Soedanezen zijn het geweld in hun thuisland ontvlucht naar buurland Tsjaad. Vele vluchtelingen zijn geraakt door kogels en hebben medische hulp en revalidatiezorg nodig.

Ziekenhuis in Adré, ondersteund door Artsen zonder grenzen, partner van HI

Ziekenhuis in Adré, ondersteund door Artsen zonder grenzen, partner van HI | © HI

Op amper 400 meter van de grens met Soedan ligt het ziekenhuis van André. Handicap International heeft er een team gevestigd dat nauw samenwerkt met Artsen Zonder Grenzen. Vier kinesitherapeuten, drie van Handicap International en één van Artsen Zonder Grenzen, bieden samen de nodige zorg aan zo'n twintigtal patiënten per dag. Velen van hen ondergingen een chirurgische operatie, uitgevoerd door de dokter van Artsen Zonder Grenzen. Het revalidatieteam zorgt voor de opvolging van de patiënten. Het team zal op termijn aangroeien met drie experten extra.

Schotwonden

De gewonden zijn voornamelijk mannen, veelal met schotwonden aan de onderste ledematen. Al komen hoofdletsels ook geregeld voor. Ernstige verwondingen dus, die meestal een operatie en soms zelfs een amputatie vereisen. Ondraaglijke pijnen en infecties, het is er dagelijkse kost. Zelfs zonder een amputatie kunnen de gevolgen leiden tot een permanente handicap, indien de patiënten niet snel de nodige revalidatiezorg krijgen.

Afhankelijk van het type trauma (breuk, hoofdletsel, open wonde,...) kan revalidatie maanden of zelfs jaren duren. Door deze lange herstelperiode zijn patiënten vaak tijdelijk niet in staat om dagdagelijkse activiteiten uit te voeren. Het team van Handicap International grijpt snel in om de motoriek van een patiënt snel weer te verbeteren, complicaties te voorkomen, het herstel te versnellen en vooral te streven naar de zelfstandigheid van de patiënt.

Op zeer korte termijn komt er ook een team bij dat psychologische hulp zal bieden aan de Soedanese vluchtelingen.

 

"De noden zijn groot en zullen enkel toenemen. Gelukkig zijn we snel gestart met het aanbieden van revalidatiezorg. We zien meteen de impact op patiënten, die opnieuw kunnen stappen en lachen. We willen zoveel mogelijk patiënten zo snel mogelijk hun autonomie teruggeven en verzorgers - meestal ouders - zoveel mogelijk kinesitherapeutische oefeningen aanleren, zodat ze de patiënten zelf kunnen verderhelpen in hun revalidatieproces. Vooral bij patiënten met verlammingsverschijnselen door hersenschade, die langdurige zorg nodig hebben, is dit belangrijk".

Natoyallah Djimingaye,  kinesitherapeut bij HI

 

Het ziekenhuis in Adré is echter overbelast. Patiënten worden, afhankelijk van hun toestand, zo snel mogelijk teruggebracht naar de omliggende vluchtelingenkampen om zo bedden vrij te maken voor nieuwe patiënten. De medische teams werken 7 dagen op 7. Door oefeningen aan te leren aan familieleden kan de revalidatiezorg blijven doorgaan, ook buiten de ziekenhuismuren.

Landingsbaan en opslagplaats

Naast revalidatiehulp is de logistieke tak van Handicap International begonnen aan het herstel van de landingsbaan van de luchthaven van Adré. Hierdoor zullen humanitaire goederen en medisch personeel gemakkelijker ter plaatse kunnen worden gebracht. Tot dan gebeurt de aanvoer met een helicopter van UNHAS, het luchttransportprogramma van goederen van de Verenigde Naties.

Handicap International heeft ook een opslagplaats ter beschikking gesteld voor andere internationale humanitaire organisaties. Humanitaire goederen die er toekomen kunnen zo tijdelijk worden bewaard tot ze gebruikt zullen worden.

Conflict in Soedan

Sinds half juni zijn elke dag tussen de 1.500 en 2.000 mensen gevlucht uit Soedan, waar in april een conflict uitbrak tussen twee rivaliserende generaals. Ze trokken door de westelijke regio Darfoer en kwamen zo uiteindelijk in Tsjaad aan. In totaal zijn er nu bijna 400.000 mensen in Tsjaad, waarvan de helft in het stadje Adré. 86% van hen zijn vrouwen en kinderen.

Meer dan 2.500 mensen zijn al gewond geraakt. Het  regionale ziekenhuis van Adré, dat wordt ondersteund door Artsen zonder Grenzen, heeft een capaciteit van 200 bedden, maar de bezettingsgraad ligt ver boven deze capaciteit. De meeste patiënten zijn echter mannen, en hebben voornamelijk schotwonden, breuken en complexe trauma's. Naast de revalidatie- en psyschologische hulp van Handicap International is er geen bestaande dienst die deze hulp aanbiedt in het ziekenhuis.

Het regenseizoen is begonnen en de geïmproviseerde vluchtelingenkampen worden geteisterd door hevige windstoten. Een groot aantal vluchtelingen heeft geen toegang tot drinkwater en de behoefte aan voedsel, toiletten en wasmogelijkheden, onderdak en gezondheid is al even acuut.

"Elke dag ontvluchten honderden mensen de oorlog in Soedan om hun toevlucht te zoeken in Tsjaad, een van de armste landen ter wereld. Tsjaad heeft niet de capaciteit heeft om zoveel mensen in nood op te vangen. Deze vluchtelingen zijn alles kwijt en hebben nood aan zowat alles: onderdak, water, voedsel enzovoort. Velen van hen zijn gewond en hebben medische zorg en revalidatiezorg nodig om permanente handicaps te voorkomen. Helaas zal deze crisis waarschijnlijk nog een hele tijd duren en lijken maar weinig landen nu bereid om humanitaire acties te steunen om de Soedanese vluchtelingen te helpen. Dit is een ernstige humanitaire crisis, maar haast onzichtbaar. In Adré, aan de Tsjadische grens met Soedan, probeert HI te reageren op de noodsituatie. We doen een beroep op donoren om deze noodhulp financieel te steunen. Want deze crisissituatie, die zal waarschijnlijk enkel verergeren".

Florence Daunis, Directeur internationale operaties bij HI

Gepubliceerd op: 28 september 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.