Go to main content

Tsjaad

Tsjaad telt meer dan 16 miljoen inwoners, van wie volgens de Wereldbank de helft onder de armoedegrens leeft. Gezien de correlatie tussen armoede en handicaps behoren mensen met een handicap - waaronder slachtoffers van ontplofbare oorlogsresten - tot de meest kwetsbare mensen in Tsjaad. Duizenden mensen leven onder de directe bedreiging van mijnen en ontplofbare oorlogsresten die zijn overgebleven van een reeks conflicten.   

© Till Mayer / HI

Lopende acties

HI voert noodhulp- en ontwikkelingsprojecten uit, en bouwt voort op zijn kernactiviteiten, waaronder mijnbestrijding, hulp aan mensen met een handicap, inclusie, fysieke revalidatie en inclusief onderwijs. HI zoekt naar innovatieve en duurzame oplossingen om beter in te spelen op de reële behoeften en de sociaaleconomische ontwikkeling van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen te ondersteunen. In het noorden van het land heeft HI bijvoorbeeld een grootschalig Demining and Economic Development Project (PRODECO) opgezet in een consortium met de Mine Advisory Group (MAG), Secours catholique et développement (SECADEV) en de Fondation Suisse pour le déminage (FSD). 

In het merengebied draagt HI bij tot de bescherming en scholing van kinderen en geeft het risico-educatie aan gast- en ontheemden die door een crisis zijn getroffen. HI begeleidt ook kinderen met een handicap door middel van psychosociale steun.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Tsjaad

Tsjaad is een overwegend ruraal land en behoort tot de armste landen ter wereld wat menselijke ontwikkeling betreft.

President Idriss Déby overleed op 20 april 2021, de dag na zijn vijfde herverkiezing. Terwijl Tsjaad sinds de presidentsverkiezingen van 2016 en de daling van de olieprijzen in 2014 een diepe economische recessie heeft doorgemaakt, stort de dood van de voormalige president het land in een periode van onzekerheid.

Tsjaad is sinds 2003 getroffen door verschillende humanitaire crises. Deze crises houden verband met grote bevolkingsbewegingen in grensgebieden, waaronder vluchtelingen uit Sudan in het oosten, vluchtelingen en repatrianten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek in het zuiden, en meer recent Nigeriaanse vluchtelingen en binnenlandse ontheemden in de provincie Lac in het westen van het land. In 2020 voerde de regering Operatie Bohoma Anger uit in een poging om destabiliserende gewapende groepen in de Lac-regio uit te roeien. Aanvallen, ontvoeringen, moorden, overvallen en branden zijn echter doorgegaan en de veiligheidssituatie wordt steeds onstabieler.

Team van Handicap International in Tsjaad: 112
Aanwezig in Tsjaad: sinds 2014

Lees ook

Eindelijk naar school
© HI
Integratie

Eindelijk naar school

Mahamat heeft een fysieke handicap en woont in een vluchtelingenkamp in de Kameroense stad Kousseri, vlak naast de grens met Tsjaad. Maar dat verhindert hem niet om naar school te gaan.

Tsjaad: Khadidja, een sterke en onafhankelijke vrouw
© F. Rabezandirantsoa Bakoly / HI
Integratie

Tsjaad: Khadidja, een sterke en onafhankelijke vrouw

Handicap International (HI) herstelde de orthese van de 27-jarige Khadidja en hielp haar om een eigen zaak te starten.

Twee jaar na de start trekt HI de stekker uit het droneproject in Tsjaad
© John Fardoulis / HI
Mijnen en andere wapens

Twee jaar na de start trekt HI de stekker uit het droneproject in Tsjaad

Na twee jaar is er een eind gekomen aan het droneproject dat Handicap International (HI) had opgestart in Tsjaad, samen met zijn partners Mobility Robotics en FlyingLabs Côte d'Ivoire.