Goto main content

Tsjaad

Tsjaad heeft een bevolking van meer dan 16 miljoen mensen, waarvan volgens de Wereldbank de helft onder de armoedegrens leeft. Gezien de vastgestelde correlatie tussen armoede en handicaps zijn mensen met een handicap, waaronder slachtoffers van explosieve oorlogsresten, een oververtegenwoordigde groep. Duizenden mensen staan bloot aan de dreiging van mijnen en explosieve oorlogsresten, de erfenis van opeenvolgende conflicten.

Praatgroep over inclusief onderwijs voor kinderen met een handicap

Praatgroep over inclusief onderwijs voor kinderen met een handicap | © Till Mayer / HI

Lopende acties

HI Tsjaad voert noodhulpacties en ontwikkelingsprojecten uit op het gebied van bijstand aan slachtoffers van geweld, inclusie, ontmijning, revalidatiezorg en inclusief onderwijs in noodsituaties. Het programma zoekt innovatieve en duurzame oplossingen om doeltreffend in te spelen op reële behoeften en om de sociaal-economische ontwikkeling van de meest kwetsbaren te ondersteunen via integratie en de ontwikkeling van inkomensgenererende activiteiten en beroepsopleiding.

In de Lac-regio draagt HI bij tot de bescherming en het onderwijs van kinderen en voert het risico-educatieactiviteiten uit voor de door de crisis getroffen gastgemeenschappen en ontheemden. Het programma voert ook activiteiten uit voor conflicttransformatie, sociale cohesie en inclusieve lokale ontwikkeling.
Ten slotte steunt HI kinderen met een handicap door middel van psychosociale steun en revalidatiediensten, en voert het de stimuleringstherapie-aanpak uit voor ondervoede kinderen van 6 tot 59 maanden.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Tsjaad

Tsjaad wordt sinds 2003 getroffen door verschillende humanitaire crises.

Deze crises houden verband met grote volksverhuizingen in de grensgebieden, waarbij met name vluchtelingen uit Soedan in het oosten, vluchtelingen en migranten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek in het zuiden, en meer recent Nigeriaanse vluchtelingen en intern ontheemden in de Lac-regio in het westen van het land betrokken zijn. In de Lac-regio blijft de instabiliteit bestaan. Deze regio wordt ook getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering (toename van de hoeveelheid regenval en frequentere perioden van droogte) die de woestijnvorming verergeren en het Tsjaadmeer doen opdrogen, op een moment dat de regio al onder druk staat door de komst van ontheemden.

Tsjaad, een heel ruraal land, behoort tot de armste landen in termen van menselijke ontwikkeling. President Idriss Déby overleed op 20 april 2021, de dag na zijn vijfde herverkiezing. Met Tsjaad in een diepe economische recessie sinds de presidentsverkiezingen van 2016 en de daling van de olieprijzen in 2014 heeft de dood van de president het land in een periode van onzekerheid gestort.

Lees ook

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Logistieke sleutelrol bij vluchtelingencrisis in Tsjaad
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij vluchtelingencrisis in Tsjaad

Al acht maanden wordt Soedan in de greep gehouden van 's werelds meest onzichtbare conflict. Honderdduizenden inwoners vluchtten ondertussen het land uit richting buurland Tsjaad. Dankzij Handicap International kan de oude landingsbaan dichtbij de grens opnieuw dienen voor de aanvoer van hulp.

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd
© HI
Noodhulp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd

400.000 Soedanezen zijn het geweld in hun thuisland ontvlucht naar buurland Tsjaad. Vele vluchtelingen zijn geraakt door kogels en hebben medische hulp en revalidatiezorg nodig.