Meteen naar de inhoud

Tsjaad

300.000 mensen leven in Tsjaad met de constante dreiging van mijnen en explosieve oorlogsresten, een nalatenschap van de ene na de andere oorlog, vier decennia lang. Instabiliteit aan de landsgrenzen heeft de sowieso al complexe situatie verergerd, met naar schatting 4,7 miljoen mensen die noodhulp nodig hebben. Handicap International is sinds oktober 2014 actief in het land om verenigingen te steunen die instaan voor de ontmijning en hulp aan slachtoffers. Sinds 2015 maakt de organisatie ontheemden in de regio rond het Tsjaadmeer bewust van de gevaren van niet-ontplofte oorlogsexplosieven. Verder zet de organisatie zich in om kinderen met een handicap de kans te geven om naar school te gaan.

© Denis Ricca / HI

Lopende acties

Handicap International opereert in Tsjaad in het kader van een door de Europese Unie gefinancierd programma voor ontwikkelingshulp.

Onze organisatie helpt mee aan de ontmijning van grond waar mijnen en explosieve oorlogsresten liggen, opdat de grond terug bruikbaar wordt voor de dorpen die nu een rechtstreekse bedreiging ondervinden ervan. Onze teams geven opleidingen aan de leden van het ‘Centre National de Déminage du Tchad’ (CND - Nationaal Centrum voor Ontmijning) en zorgt ervoor dat hun procedures steeds actueel blijven.

Handicap International leidt ook het personeel op in de Tsjaadse centra voor fysieke revalidatie en staat de sector bij om in de ontwikkeling van een strategie om personen met een handicap te identificeren. Daarnaast steunt Handicap International de heropening van het revalidatiecentrum van N'Djamena en helpt ze verenigingen van slachtoffers en personen met een handicap bij de verdediging van hun rechten, omdat deze groepen sterk gemarginaliseerd zijn in de Tsjaadse maatschappij.

Veel Nigerianen hebben uit angst voor de terreurgroep Boko Haram hun toevlucht genomen tot de regio van het Tsjaadmeer. HI zet zich hier in opdat kinderen met een handicap ook naar school kunnen gaan. Daarnaast sensibiliseert HI ook over het gevaar van niet-ontploft oorlogstuig om het aantal slachtoffers te beperken.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Tsjaad is hoofdzakelijk landelijk en behoort op het vlak van menselijke ontwikkeling tot de tien armste landen. Toch kent het land sinds kort een sterke groei dankzij de winning van aardolie. 

De veiligheidssituatie in de regio blijft wel zorgwekkend: de crisissen in Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Libië en de acties van de terreurgroep Boko Haram verergeren een humanitaire situatie die al bijzonder complex is. Het land telt al zo’n 600.000 mensen die op de vlucht zijn voor de crisissen in de buurlanden. Zij bevinden zich in een enorm kwetsbare situatie.

Tsjaad telt om en bij de 14 miljoen inwoners, van wie 47% onder de armoededrempel leeft volgens de Wereldbank.

Team van Handicap International in Tsjaad: 51
Aanwezig in Tsjaad: sinds oktober 2014

Lees ook

Belgische wereldprimeur: drones detecteren ondergrondse mijnen
X. Depreytere - HI
Innovatie Mijnen en andere wapens

Belgische wereldprimeur: drones detecteren ondergrondse mijnen

Handicap International heeft, samen met Mobility Robotics, voor het eerst ondergrondse mijnen gedetecteerd met behulp van drones.