De ouder-kind relatie, essentieel voor de ontwikkeling van ondervoede kinderen
De interventies van Handicap International voor ondervoede kinderen zijn gebaseerd op de emotionele band tussen de kinderen en hun ouders. Amina uit Tsjaad volgde met haar dochterje Zenaba een begeleidingstraject bij de organisatie.
Januari 2024, ziekenhuis Notre Dame des Apôtres in N'Djamena. Amina Gapili en haar dochter Zenaba nemen deel aan recreatieve activiteiten voor ondervoede kinderen. | © Kadjara Diontol / HI
Wereldwijd leden er in 2021 naar schatting 52 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar aan emaceratie, waarbij ze te veel gewicht verliezen of te weinig aankomen. Zo'n 155 miljoen kinderen tot vijf jaar kampten met een groeiachterstand*. In Tsjaad biedt Handicap International een reeks interventies aan voor ondervoede kinderen en hun ouders, waar stimulatietherapie wordt gecombineerd met psychosociale ondersteuning, zoals recreatieve groepsactiviteiten. Deze aanpak wordt gecombineerd met voedingszorg en medische zorg, zodat deze kinderen de grootste overlevingskansen hebben, een betere weerstand ontwikkelen en zodat hun levenskwaliteit in de toekomst verbetert.
*Gezamenlijke schattingen van ondervoeding bij kinderen (JME) van UNICEF, de WHO en de Wereldbank, 2021.
De emotionele band, onmisbaar tijdens de sessies
De kwaliteit van de emotionele band is essentieel voor het succes van de individuele sessies stimulatietherapie of de recreatieve groepsactiviteiten. Aangezien jonge kinderen afhankelijk zijn van volwassenen, is hun ontwikkeling dat ook. Alle ontdekkende activiteiten, alle spelletjes, het lichamelijk contact, en het ontdekken van de omgeving zijn dus noodzakelijk voor de neurologische rijpheid en de psycho-affectieve ontwikkeling van kinderen en zijn afhankelijk van de band die onderhouden wordt met mensen in hun omgeving. De interventies blijken dus niet alleen effectief voor de ontwikkeling van ondervoede kinderen, maar ook voor het verbeteren van het vermogen van de ouders om hun kinderen te stimuleren en om hen te helpen groeien.
"De interactie tussen ouders en hun kinderen zijn heel belangrijk. Dit versterkt niet alleen de band tussen de ouder en het kind, maar leidt er ook toe dat het kind zich veiliger voelt om helemaal op te gaan in het spel. Dit is ook cruciaal, omdat dit de ouder motiveert om het kind zo veel mogelijk te blijven stimuleren en om aandacht te besteden aan het kind", zegt Nestor Sainkam, psychosociale hulpverlener bij Handicap International Tsjaad.
Het doel van deze sessies is om een vertrouwensband op te bouwen, zodat het kind in alle veiligheid de wereld om zich heen kan ontdekken. Zo wordt de kwaliteit van de emotionele band een stevige basis voor de aangeboden activiteiten en spelletjes, en ook de sleutel tot het succes van de aangeboden zorg.
Begeleiding voor Zenaba en haar moeder, Amina
Amina kreeg psychosociale ondersteuning en sessies stimulatietherapie als onderdeel van het programma voor de versterking van de hechting tussen ouder en kind in de stad Ndjamena in Tsjaad. Haar dochter Zenaba had een periode waarin ze leed onder ernstige acute ondervoeding met medische complicaties. Het kleine meisje werd enkele weken opgenomen in een therapeutisch voedingscentrum, en nadat ze hersteld was, werd ze overgeplaatst naar de ambulante voedingsafdeling in hetzelfde ziekenhuis.
"Zenaba was 16 maanden oud toen we met de sessies begonnen. Voor haar periode van ondervoeding had ze een goede band met haar moeder, maar tijdens haar verblijf in het ziekenhuis, reageerde ze steeds minder op de stimulaties van haar moeder en had ze minder interactie met haar broers. Na enkele sessies stimulatietherapie voor ondervoede kinderen en recreatieve activiteiten, en vooral na het gesprek dat we hadden met de ouders over positief ouderschap, lukte het Zenaba en haar moeder om goed samen te werken. Vandaag de dag belt Amina ons soms om ons te informeren dat Zenaba heel goed vooruitgaat, niet alleen psychosociaal, maar ook lichamelijk, cognitief, taalkundig en zintuiglijk", voegt Nestor Sainkam nog toe.
Amina en Zenaba werden verzorgd door kinesitherapeuten van Handicap International voor stimulatietherapie en werden daarna doorverwezen naar de teams voor psychosociale hulpverlening en dus recreatieve activiteiten. Na een individueel gesprek gericht op het versterken van de positieve ouder-kind relatie, en enkele sessies recreatieve activiteiten (presentaties over positief ouderschap, tekeningen, spelletjes, massages tussen moeder en dochter, ...), drukte Amina haar dankbaarheid uit:
"Ik ben heel blij met alles wat Handicap International gedaan heeft voor mij en mijn dochter. Ik heb veel geleerd over het belang van liefde en aandacht van ouders voor hun kind. Door deze activiteiten begrijp ik de behoeften van mijn dochter beter. Nu kan ik haar alle liefde en aandacht schenken die ze nodig heeft voor haar ontwikkeling."
De jonge moeder heeft nu geleerd over positief ouderschap, de belangrijkste pijlers van positief opvoeden en de impact van spelen, contact en gedeelde ontdekking om haar kind te stimuleren en te ondersteunen tijdens haar groei.
Het RIMSCASSA-project is een project voor revalidatiezorg, inclusieve humanitaire hulp, mentaal welzijn en psychosociale ondersteuning en stimulatietherapie voor ondervoede kinderen voor mensen in een kwetsbare situatie in Sub-Sahara-Afrika. Het project is gericht op het verbeteren van de toegang tot basis- en specifieke diensten voor mannen en vrouwen die slachtoffer zijn van (zelfgemaakte) explosieven, personen met een handicap, ondervoede kinderen en andere personen in psychologische moeilijkheden onder de bevolkingsgroepen die getroffen werden door de crisis. Het biedt directe steun aan 4.800 ondervoede kinderen via stimulatietherapie en psychosociale ondersteuning, en 180 personen met een fysieke beperking via gerichte revalidatiezorg.