Goto main content

Abdullah was bang van dokters

Mijnen en andere wapens Revalidatie
Jemen

Abdullah is 12. In december 2019 raakte hij zwaargewond bij een luchtaanval toen hij buiten aan het spelen was met zijn vrienden. Nadat dokters zijn been amputeerden, hielp HI hem door zijn beproeving. 

Abdullah

De prothese van Abdullah moet regelmatig aangepast worden aan zijn groei. | © ISNA Agency / HI

Abdullah's neef werd gedood bij de aanval. Zijn dood raakte Abdullah diep want hij was als een broer voor hem. Hij dacht ook dat hij nooit meer zou kunnen spelen, stappen of lopen, een verschrikkelijke gedachte voor een jong kind.

Zijn familie is zeer arm en wist niet dat hij een prothese kon krijgen. Abdullah woont met 11 broers en zussen in een klein huis in de buurt van Al-Hudaida, tot voor kort de plek van zware gevechten en luchtaanvallen. Het gezin heeft geen toegang tot gezondheidszorg, elektriciteit, voedsel of water. De dichtstbijzijnde school ligt kilometers ver verwijderd van hun dorp.

Onmiddellijk na zijn ongeluk werd Abdullah met spoed overgebracht naar het Al Kuwait ziekenhuis in Sana'a in de hoop zijn leven te redden. Hij bleef daar bijna een maand. Het team van HI gaf hem psychologische ondersteuning en revalidatiezorg, beginnend met een rolstoel en okselkrukken. Hij kreeg daarna een prothese en revalidatiesessies om opnieuw te leren lopen. 

Abdullah was in het begin zwaar getraumatiseerd. Hij was bang van de dokters die hem kwamen bezoeken en schreeuwde het uit telkens de fysiotherapeut probeerde revalidatieoefeningen te doen met hem. Hij was helemaal verloren. Alles beangstigde hem. Het team van HI nam de tijd om hem gerust te stellen en zijn zelfvertrouwen op te bouwen. 

Ze gaven hem een prothese onder de knie en leerden hem hoe die te gebruiken. Zijn broer zorgt nu voor hem. Als zijn verzorger kreeg hij van HI informatie over protheses en hoe die moeten onderhouden en gereinigd worden.

Abdullah kan nu normaal stappen met zijn prothese, die regelmatig moet aangepast worden naarmate hij groeit.

Gepubliceerd op: 1 april 2021

Meer over dit onderwerp

Stop wapenleveringen aan Israël
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Stop wapenleveringen aan Israël

Handicap International roept samen met de Ceasefire Now coalitie op tot een stopzetting van alle wapenleveringen aan Israël en tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Een derde van alle landen en gebieden is blootgesteld aan explosief geweld Mijnen en andere wapens

Een derde van alle landen en gebieden is blootgesteld aan explosief geweld

Op 22 april 2024 publiceerde het Internationale Netwerk Explosieve Wapens (INEW) de Explosive Weapons Monitor 2023.

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.