Goto main content

Jemen

Handicap International is actief in Jemen, waar het kwetsbare mensen en personen met een handicap ondersteunt, evenals personen die gewond zijn geraakt in het regionale conflict dat het land sinds maart 2015 in zijn greep heeft. De organisatie begeleidt ook ngo's om personen met een handicap beter te betrekken bij (de voorbereiding op) noodsituaties.

Bushra, 24 jaar, raakte gewond aan haar been bij een bombardement. Ze wordt opgevolgd door HI.

Bushra, 24 jaar, raakte gewond aan haar been bij een bombardement. Ze wordt opgevolgd door HI. | © HI

Lopende acties

Sinds 2014 is Handicap International opnieuw actief in Jemen. Onze activiteiten zijn bedoeld om de impact van de crisis die het hele land in een greep houdt te beperken. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar de meest kwetsbare personen – waaronder de gewonden en mensen met een handicap – en tegemoetkomt aan de meest dringende noden, zo dicht mogelijk bij de frontlinies.

Onze organisatie werkt in gezondheidscentra (ziekenhuizen en revalidatiecentra) in de gouvernoraten van Sana’a, Hahjjah, Aden Lajih en Taizz. Onze teams verstrekken revalidatiezorg – inclusief de verdeling  van revalidatiehulpmiddelen - en psychosociale ondersteuning aan de mensen die verwondingen of een blijvende handicap overhouden aan het conflict.  We organiseren eveneens opleidingen en sensibiliseringssessies aan kinesitherapeuten medische zorgverleners zodat zij revalidatiezorg kunnen verstrekken en oorlogswonden kunnen verzorgen.

HI begeleidt de humanitaire organisaties die actief zijn in Jemen opdat zij meer rekening houden met kwetsbare personen (mensen met een handicap, geïsoleerde personen, vrouwen, ouderen en kinderen) tijdens humanitaire interventies. Medewerkers van verschillende ngo’s volgden door HI-georganiseerde sensibiliseringssessies over de risico’s die verbonden zijn aan de aanwezigheid van explosieven wapens en mijnen.

 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Jemen

Na de éénmaking van het land in 1991 bleef de politieke situatie in Jemen instabiel en de economische realiteit mag rampzalig genoemd worden. Sinds 2011 herviel het land in een nieuwe spiraal van geweld die uitmondde in een burgeroorlog waarbij verschillende politieke groeperingen elkaar bestrijden.

De spiraal van geweld bereikte een hoogtepunt in maart 2015 toen een coalitie van Arabische landen een militaire interventie in het land lanceerde. Het conflict zit sindsdien muurvast en wordt beschouwd als één van de grootste crisissen ter wereld, waarbij al minstens 100.000 mensen omkwamen. De situatie in Jemen blijft uitzichtloos en het land is zwaar verontreinigd door geïmproviseerde explosieven en landmijnen.

De basisinfrastructuur werd beschadigd of vernield door het geweld bij confrontaties en bombardementen. Meer dan de helft van de medische infrastructuur (ziekenhuizen en gezondheidscentra) is niet langer operationeel.

De voornaamste slachtoffers van het willekeurige geweld zijn de burgers. Meer dan 20 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. 16 miljoen Jemenieten hebben geen voedselzekerheid. Meer dan 4 miljoen mensen zijn nog steeds ontheemd omwille van het geweld. Humanitaire organisaties blijven grote moeilijkheden ondervinden om hulp te verlenen in het land.

Team van Handicap International in Jemen: 127
Start activiteiten in Jemen: 2014

Lees ook

Humanitaire organisaties zeer bezorgd over escalatie geweld in Jemen Noodhulp

Humanitaire organisaties zeer bezorgd over escalatie geweld in Jemen

Internationale ngo’s waarschuwen: escalatie van geweld in Jemen voorspelt rampzalige situatie voor burgers die nog steeds herstellen van crisis in hun land

Handicap International roept mee op tot een verlenging van het staakt-het-vuren in Jemen
© ISNA Agency / HI

Handicap International roept mee op tot een verlenging van het staakt-het-vuren in Jemen

Na meer dan 7 jaar van onafgebroken burgeroorlog trad in Jemen op 2 april 2022 een periode van relatieve rust in werking. Onder impuls van de VN tekenden de verschillende strijdende partijen immers een tijdelijk staakt-het-vuren. 4 maanden later, op 2 augustus, loopt het bestand echter al ten einde. Een groep van 30 ngo’s, waaronder Handicap International, roept alle partijen op om het staakt-het-vuren te verlengen en beter na te leven.

In Jemen worden personen met een handicap het zwaarst getroffen
Handicap International
Mijnen en andere wapens Noodhulp

In Jemen worden personen met een handicap het zwaarst getroffen

Handicap International (HI) waarschuwt voor de situatie van personen met een handicap in Jemen, waar al 7 jaar een van de grootste humanitaire crises ter wereld woedt.