Goto main content

Jemen

Handicap International is actief in Jemen, waar het personen met een handicap en kwetsbare personen ondersteunt, naast de personen die verwondingen opliepen tijdens het conflict dat het land opschrikt sinds maart 2015. Onze organisatie begeleidt andere ngo’s opdat zij rekening houden met kwetsbare personen, waaronder personen met een handicap, bij hun noodhulp.

Bushra, 24 jaar, raakte gewond aan haar been bij een bombardement. Ze wordt opgevolgd door HI. | © HI

Lopende acties

Sinds 2014 is Handicap International opnieuw actief in Jemen. Onze activiteiten zijn bedoeld om de impact van de crisis die het hele land in een greep houdt te beperken. Onze aandacht gaat in het bijzonder uit naar kwetsbare personen en de gewonden.

Onze organisatie werkt in 8 gezondheidscentra (ziekenhuizen en revalidatiecentra) en verstrekt revalidatiemateriaal om de personen die verzorgen die verwondingen of een handicap overhielden aan het conflict. We geven eveneens opleidingen en sensibiliseringssessies aan kinesitherapeuten en het medische personeel zodat zij revalidatiezorg kunnen verstrekken aan de gewonden.

HI begeleidt de humanitaire organisaties actief in Jemen opdat zij bij hun activiteiten beter rekening houden met kwetsbare personen, zodat die niet over het hoofd worden gezien. Personeelsleden van verschillende ngo’s werden door HI gesensibiliseerd over de risico’s die verbonden zijn aan de aanwezigheid van geïmproviseerde explosieven en lichte wapens.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Interventies van HI in Jemen

Na de éénmaking van het land in 1991 bleef de politieke situatie in Jemen instabiel en de economische realiteit mag rampzalig genoemd worden. Sinds 2011 herviel het land in een nieuwe spiraal van geweld die uitmondde in een burgeroorlog waarbij verschillende politieke groeperingen elkaar bestrijden.
 

Deze spiraal van geweld bereikte een hoogtepunt met de regionalisering van het conflict: sinds maart 2015 leidt een coalitie van Arabische landen een militaire interventie in het land. Het conflict zit muurvast, waardoor de situatie uitzichtloos blijft en het land verontreinigd is door geïmproviseerde explosieven en submunitie.
De basisinfrastructuur werd beschadigd of vernield door het geweld bij confrontaties en bombardementen. Nauwelijks de helft van de medische infrastructuur (ziekenhuizen en gezondheidscentra) is operationeel.
De eerste slachtoffers van het willekeurige geweld zijn de burgers. 22 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. 60% van de Jemenieten heeft geen voedselzekerheid. Meer dan 2 miljoen mensen zijn nog steeds op de vlucht door het geweld. Een zware cholera-uitbraak trof verschillende gouvernoraten (provincies) en de hongersnood, verergerd door een blokkade opgelegd door de coalitie, raakt de burgers in de conflictzones. Humanitaire organisaties blijven grote moeilijkheden ondervinden om hulp te verlenen in het land.

Lees ook

16 miljoen Jemenieten zullen honger lijden in 2021
© HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

16 miljoen Jemenieten zullen honger lijden in 2021

6 jaar oorlog in Jemen: 21 humanitaire organisaties roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

“Bombardementen in bevolkte gebieden hebben de klok in Jemen 25 jaar teruggedraaid”
© HI
Mijnen en andere wapens

“Bombardementen in bevolkte gebieden hebben de klok in Jemen 25 jaar teruggedraaid”

Het inzetten van explosieve wapens in bevolkte gebieden in Jemen hebben decennia aan vooruitgang ongedaan gemaakt. Dat is één van de belangrijkste bevindingen uit “Death Sentence to Civilians: The Long-Term Impact of Explosive Weapons in Populated Areas in Yemen”, een rapport dat Handicap International publiceert op vrijdag 12 juni.

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Jemen: een hele generatie ernstig gewond voor het leven

Sinds het begin van het conflict in Jemen heeft Handicap International meer dan 3.000 slachtoffers van explosieve wapens behandeld, waaronder 850 slachtoffers van mijnen en explosieve oorlogsresten. Bijna allemaal hebben ze een blijvende handicap overgehouden als gevolg van hun verwondingen en zullen ze specifieke nazorg voor de rest van hun leven nodig hebben. De organisatie maakt zich zorgen over de vele belemmeringen voor humanitaire interventies en de toegang tot de bevolking. Thomas Hugonnier, projectverantwoordelijke voor de organisatie in het Midden-Oosten, getuigt over de situatie in het land.