Goto main content

Nieuw prothesecentrum in Jemen

Hulpverlening
Jemen

Handicap International opent een nieuw centrum voor prothesen en orthesen in Hodeïda. Het zal voorzien in de revalidatiebehoeften van patiënten uit de hele regio.

In het revalidatiecentrum in Hodeïda worrden prothesen op maat gemaakt, waardoor patiënten hun onafhankelijkheid en mobiliteit terugwinnen.

In het revalidatiecentrum in Hodeïda worden prothesen op maat gemaakt, waardoor patiënten hun onafhankelijkheid en mobiliteit terugwinnen. | © HI

Handicap International opent een prothesencentrum in Hodeïda dat zowel de lokale patiënten als die van verschillende aangrenzende gouvernementen zal ondersteunen. Het centrum biedt prothesen, orthesen en revalidatiesessies.

Het prothesencentrum ging open met een capaciteit van 350 patiënten per jaar. Dit aantal zal geleidelijk toenemen tot 500-600 patiënten in 2026. Vanaf dan zal het nog verder uitgebouwd worden om uiteindelijk uitgerust te zijn om maar liefst 3.600 patiënten per jaar te behandelen.

Voor de uitbreiding van het personeelsbestand rekent Handicap International onder meer op een 12-tal studenten van de opleiding orthese- en prothesetechnicus in de hoofdstad Sanaa. Zodra ze in 2026 afstuderen zullen ze deel uitmaken van het vaste team van het centrum.

Met het nieuwe centrum in Hodeïda ondersteunt Handicap International in totaal vijf revalidatiecentra in Jemen die prothesen en orthesen aanbieden. Daarnaast organisiseert de organisatie ook 15 revalidatieafdelingen van ziekenhuizen in verschillende regio's van het land, waardoor de zorg voor duizenden mensen toegankelijker wordt. In 2024 maakte Handicap International 276 prothesen en orthesen in het hele land.

94% van de amputaties gelinkt aan oorlog

Jaren van conflict in Jemen hebben een zware tol geëist van de bevolking. Verwondingen door explosieven, bombardementen en beschietingen behoren tot de belangrijkste oorzaken van amputatie. In 2024 voorzag Handicap International 73 prothesen in het hele land. In 94% van de gevallen was de amputatie gelinkt aan verwondingen door de oorlog.

Maar niet alle revalidatienoden zijn een gevolg van het conflict. In het centrum in Hodeïda zijn chronische ziekten en aangeboren afwijkingen goed voor het grootste deel van de patiënten (28%), gevolgd door ongelukken thuis (24%) en verkeersongevallen (20%).

Gepersonaliseerd zorgtraject

In het centrum in Hodeïda volgt elke patiënt een gepersonaliseerd zorgtraject, van de eerste evaluatie tot de uiteindelijke voorziening van de prothesen of orthesen. Voor prothesen omvat het proces belangrijke fases zoals het vormen, passen en afstellen, gevolgd door revalidatiesessies die 1 tot 3 uur per dag kunnen duren. Orthesen zoals braces of steunzolen vergen over het algemeen minder tijd.

Handicap zorgt voor regelmatige nazorg en plant opvolgmomenten in bij elke patiënt. Bij problemen of ongemakken met prothesen worden patiënten gevraagd om sneller naar het centrum terug te komen voor verdere aanpassingen.

Het centrum is uitgerust met moderne, gespecialiseerde apparatuur voor elke fase van de revalidatie: loopbanden, balansplanken, weerstandsbanden,... Allemaal essentieel voor het verbeteren van de mobiliteit en spierkracht van de patiënten. De werkplaats is uitgerust met  apparatuur die perfect kan worden aangepast aan de anatomie van elke patiënt.

 

Wat is het verschil tussen een prothese en een orthese?

Een prothese en een orthese zijn beide hulpmiddelen voor het lichaam, maar ze hebben verschillende functies. Een prothese vervangt een ontbrekend lichaamsdeel, bijvoorbeeld een been dat geamputeerd werd of een arm die ontbreekt als aangeboren afwijking. Een orthese wordt gebruikt om een bestaande ledemaat te ondersteunen, stabiliseren of corrigeren. Voorbeelden hiervan zijn braces of steunzolen.

Kortom, een prothese vervangt een lichaamsdeel, een orthese ondersteunt een lichaamsdeel.

 

 

 

Gepubliceerd op: 17 februari 2025

Meer over dit onderwerp

Myanmar, 3 maanden na de aardbeving
© HI / 2025
Hulpverlening

Myanmar, 3 maanden na de aardbeving

Op 28 maart trof een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter het centrum van het land. Handicap International kwam meteen in actie. Drie maanden later werken onze teams nog steeds samen met de getroffen gemeenschappen.

Tussen hulp bieden en zelf overleven
© K. Nateel / HI
Hulpverlening

Tussen hulp bieden en zelf overleven

De 34-jarige Heba is prothesist en orthopedist in Gaza. Ze werkt voor Handicap International in het Nahla-prothesecentrum in Khan Younis. Ze vertelt ons hoe ze haar werk als hulpverlener, haar gezin en het voortdurende oorlogsgevaar probeert te combineren.

De innerlijke kracht terugvinden na vele obstakels
© N. Lagrisi Lusilawo / HI
Hulpverlening

De innerlijke kracht terugvinden na vele obstakels

Herhaaldelijk geweld en ontheemding hebben ernstige gevolgen voor de mentale gezondheid van de inwoners van het Oosten van de Democratische Republiek Congo. Met de hulp van de teams van Handicap International werken ze aan hun psychologisch welzijn.

Handicap International vzw | Gewijde-Boomstraat 44 - bus 1 | 1050 Brussel |
[email protected] | Ondernemingsnummer: BE0432235661

IBAN : BE80 0000 0000 7777 | BIC : GEBABEBB