Goto main content

Augustus - Handicap beloont solidaire klussers

België

Handicap International bekroont vier solidaire klussers wiens uitvinding het dagelijkse leven van mensen met een handicap en hun omgeving makkelijker maakt.

Prijsuitreiking Kus voor een Klus

Brussel, 23 augustus 2012 – Begin maart lanceerde Handicap International Kus voor een Klus, een wedstrijd waarbij gezocht wordt naar slimme uitvindingen die het dagelijks leven van mensen met een beperking verbeteren. Vandaag beloonde de organisatie vier bedenkers voor hun solidaire uitvindingen. 


Je verplaatsen, je aankleden, iets optillen … deze dagelijkse activiteiten zijn voor mensen met een beperking of oudere mensen minder vanzelfsprekend. Om een oplossing te bieden voor deze dagdagelijkse probleempjes schrijft Handicap International de wedstrijd Kus voor een Klus uit, die dit jaar aan haar negende editie toe is.

De uitvindingen ontstaan vaak uit een praktisch probleem waarmee vrienden of familie van mensen met een beperking worden geconfronteerd. Vele voorwerpen die we dagelijks gebruiken zijn niet aangepast of onbruikbaar voor mensen met een beperking of oudere mensen. Via Kus voor een Klus gaat Handicap International op zoek naar kleine, originele hulpmiddelen die een wereld van verschil maken voor een vriend, broer of zus …

Een gespecialiseerde jury van mensen uit de gezondheids- en gehandicaptensector koos vier winnaars uit meer dan 30 inzendingen. Daarbij werd rekening gehouden met ergonomie, gebruiksvriendelijkheid en design van het ontwerp. Elk jaar wordt ook een speciale prijs voor scholen uitgereikt. De uitvindingen van dit jaar en van de voorbije jaren zijn te raadplegen op de website van Handicap International www.handicapinternational.be

De winnaars 2012

Brico schenkt de eerste drie winnaars elk een waardebon van € 500 en een jaarabonnement op het doe-het-zelf-magazine Dobbit.

  • Gabriel (5) heeft hersenverlamming. Hij kan zich moeilijk zelfstandig verplaatsen. Opdat hij autonoom zou kunnen wandelen, bedacht zijn papa een multifunctioneel looprekje. Daarmee wonnen ze een prijs in de categorie Ergonomie.
  • Lylou heeft een spierziekte en zit in een rolstoel. Om haar elektrische rolstoel gemakkelijk mee te nemen in de auto ontwikkelde haar papa een speciale elektronische rolstoel. Het bijzondere ontwerp won een prijs in de categorie Design.
  • Geert Wasteels sleepte de prijs in de categorie Gebruiksvriendelijkheid in de wacht. Hij ontwierp de ‘nagel-en vijshouder’, een voorwerp dat zijn schoonbroer Dirk opnieuw in staat stelt om zijn favoriete hobby uit te oefenen.
  • De scholenprijs ging dit jaar naar ‘de grondtiller’ van de studenten van HOWEST. Met de grondtiller kan Henk, een man in een rolstoel, probleemloos een doos, een wasmand … optillen.

Meer over dit onderwerp

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’
© J. Labeur / HI
Integratie

‘Om een inclusieve samenleving te bouwen, moet je starten met inclusief onderwijs’

Sandra Boisseau, experte bij Handicap International, over de aanpak en het belang van inclusief onderwijs.

Nieuwe resolutie over revalidatiezorg overhandigd aan minister Gennez Revalidatie

Nieuwe resolutie over revalidatiezorg overhandigd aan minister Gennez

Een vierkoppige delegatie van Handicap International besprak met de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking het belang van de nieuwe resolutie en de stappen die genomen moeten worden.

Meer dan 320 deelnemers steunen HI tijdens 20km door Brussel (AFTERMOVIE)
© Nicolas Daubry | Handicap International

Meer dan 320 deelnemers steunen HI tijdens 20km door Brussel (AFTERMOVIE)

Het blauwe #WeMoveTogether-team was opnieuw sterk vertegenwoordigd op één van de grootste sportieve events van het land.