Goto main content

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg

Gezondheid Revalidatie
Cambodja

De Covid-19 gezondheidscrisis heeft noch de moeder van Sreyoun, noch het team van HI tegengehouden om het kleine meisje te blijven helpen. De moeder van Sreyoun is verheugd over de vooruitgang die Sreyoun geboekt heeft.

Sreyoun tijdens een revalidatiesessie in het centrum van Kampong Cham.

Sreyoun tijdens een revalidatiesessie in het centrum van Kampong Cham. | © HI

In het revalidatiecentrum van Kampong Cham krijgt Sreyoun nog steeds ondersteuning, ondanks de COVID-19 pandemie. Sreyoun werd geboren met een zware beperking. HI stimuleert haar - door middel van dagelijkse revalidatieoefeningen - om zelfstandiger te worden. 

Sreyoun is 3 jaar en heeft een aangeboren hersenverlamming. Haar ouders wonen in een dorp op twee kilometer van het revalidatiecentrum van Kampong Cham, dat door HI geleid wordt. Toen Sreyoun 14 maanden oud was, werd ze doorverwezen naar het fysieke en functionele revalidatiecentrum. Aanvankelijk volgde ze drie keer per week kinesitherapiesessies. Haar moeder kreeg oefeningen mee om elke dag thuis te doen.

Een vastberaden moeder

In maart 2020 veranderde de context helemaal met het uitbreken van de Covid-19 pandemie. In Cambodja werden de eerste infecties vastgesteld en de grenzen gingen op slot. Ook het centrum ging tijdelijk dicht, om zowel ons personeel als de patiënten te beschermen. Sreyoun en haar moeder konden niet meer terecht in het centrum. Maar haar moeder bleef vastberaden de oefeningen uitvoeren die de kinesitherapeuten haar aanbevolen hadden. 

Revalidatiezorg op afstand

Handicap International bleef intussen de ontwikkelingen van de crisis en de richtlijnen van de overheid nauwlettend opvolgen. Zo kon HI al snel verschillende procedures opstarten om in alle veiligheid te werken. In april werd een telerevalidatiedienst opgestart, waarmee de patiënten, zoals Sreyoun, vanop afstand opgevolgd konden worden. Via dezelfde weg konden we ons personeel en de patiënten sensibiliseren over het coronavirus en hoe ze zich beter konden beschermen.

Hervatting van de revalidatiesessies

In juni was Sreyoun opnieuw welkom in het revalidatiecentrum. Sindsdien kan M. Khim Phirum, haar kinesitherapeut, nieuwe oefeningen tonen aan har moeder met behulp van een pop.
De moeder van Sreyoun is opgetogen: “Mijn dochter doet het beter en beter. Ze kan vandaag haar armen bewegen, iets vasthouden, gaan zitten en rechtstaan met behulp van een steun. Ik blijf thuis de kinesitherapieoefeningen met haar doen. Ik hoop echt dat mijn dochter binnenkort helemaal alleen kan rechtstaan. 

Sreyoun blijft vooruitgang boeken

De activiteiten in het revalidatiecentrum zijn vandaag nagenoeg terug volledig hervat. Ondanks de moeilijkheden waarmee het Covid-19 virus ons opzadelt, zou het aantal consultaties, revalidatiesessies en verleende hulpmiddelen, net zoals in 2019, hoger dan 2 500 liggen. Dat is een resultaat waar we trots op mogen zijn! En intussen blijft Sreyoun vooruitgang boeken! 
 

Gepubliceerd op: 7 januari 2021

Meer over dit onderwerp

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.