Goto main content

Cambodja

40 jaar nadat de Cambodjaanse vluchtelingenkampen in Thailand werden opgericht, begeleidt Handicap International (HI) nog steeds de meest kwetsbare Cambodjanen, onder wie vele duizenden overlevenden van landmijnen en andere explosieve oorlogsresten.

Say Noy, geamputeerd na een verkeersongeval, is een begunstigde van HI

Say Noy, geamputeerd na een verkeersongeval, is een begunstigde van HI | ©Lucas Veuve/HI

Lopende acties

Handicap International werkt in Cambodja aan een vermindering van verschillende soorten handicaps, een verbeterde toegang tot gezondheidsdiensten en kwaliteitsvolle revalidatie voor personen met een handicap en een economisch en sociaal autonoom leven voor deze mensen. Onze organisatie streeft er ook naar het gewapend geweld terug te dringen.

HI is sinds 1982 werkzaam in Cambodja, maar tussen 1982 en 1986 werkte HI onder de paraplu van American Friend Service Committee. In 1987 begon HI onder zijn eigen naam te opereren. Vandaag de dag wordt HI in het land erkend als een belangrijke speler op het gebied van de zorg voor mensen met een handicap. Hoewel er vele successen zijn geboekt, kunnen we de volgende sectoren naar voor brengen: Revalidatiezorg, ontmijning, verkeersveiligheid en gezondheid van moeder en kind.

Vandaag blijft onze organisatie nog steeds de provinciale revalidatie van Kampong Cham en Tbong Khmum ondersteunen, om kwaliteitsvolle zorg te verzekeren en een duurzame sector te bevorderen. Om hierin te slagen, leiden de teams van Handicap International het personeel van de centra op en verbeteren ze het beheer van de centra.

HI richt zich op de toegankelijkheid van revalidatie en de ontwikkeling van jonge kinderen. De organisatie werkt ook aan de bevordering van de economische integratie van mensen met een handicap om armoede en sociale uitsluiting op duurzame wijze te verminderen. De organisatie bevordert de deelname van elke burger, ook van kwetsbare personen, aan het lokale bestuur.

HI ondersteunt ontmijningsspecialisten van de Cambodja Self-Help Demining Association (CSHD), een Cambodjaanse mijnbestrijdingsorganisatie, die deelneemt aan de landmijnopruiming. Cambodja streeft ernaar tegen 2025 landmijnvrij te zijn.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Cambodja

Cambodja onderging het radicale communistische regime van de Rode Khmer onder leiding van Pol Pot tussen 1975 en 1978 - waarbij twee miljoen mensen omkwamen - en de Vietnamese bezetting tussen 1978 en 1992.

Het conflict eindigde in 1991 met de ondertekening van het alomvattende vredesakkoord van Parijs. Sindsdien kent het land relatieve stabiliteit, economische groei en enige belangrijke vooruitgang, met als meest opvallende de daling van de moeder- en kindersterfte. Cambodja blijft echter een van de armste landen in Zuidoost-Azië.  

Armoede en ongelijkheid blijven echter bestaan. De rijksten gaan nog steeds corrupt en straffeloos te werk en er blijven enorm veel uitdagingen. De economie, die nog kwetsbaar is, levert de overheid weinig opbrengsten op, waardoor gezondheids- en onderwijssystemen voortdurend met problemen blijven kampen.

Team van Handicap International in Cambodja: 55
Actief in Cambodja: sinds 1987

Lees ook

Op de schoolbanken dankzij een prothese
© Stephen Rae / HI
Gezondheid Revalidatie

Op de schoolbanken dankzij een prothese

De Cambodjaanse Srey Neang verloor een been door een ongeval doen ze 4 jaar oud was.

Channa: een stap in de goede richting
© Lucas Veuve/HI
Revalidatie

Channa: een stap in de goede richting

Channa heeft een aangeboren afwijking. Haar verhaal toont aan hoe belangrijk revalidatiezorg en opvolging zijn voor kinderen met een beperking.

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg
© HI
Gezondheid Revalidatie

Covid-19 of niet, Sreyoun kan blijven rekenen op revalidatiezorg

De Covid-19 gezondheidscrisis heeft noch de moeder van Sreyoun, noch het team van HI tegengehouden om het kleine meisje te blijven helpen. De moeder van Sreyoun is verheugd over de vooruitgang die Sreyoun geboekt heeft.