Goto main content

Handicap International ondersteunt personen met een handicap in Tsjernivtsi

Noodhulp
Oekraïne

Jérémie Zahorski coördineert de activiteiten van Handicap Intertnational (HI) in Tsjernivtsi, in het westen van Oekraïne. Hij nam kort de tijd om een overzicht te geven van de activiteiten van HI en de situatie.

Medyka, Polen. Alla (in een rolstoel) en haar familie komen aan in Medyka nadat ze de grens tussen Oekraïne en Polen zijn overgestoken.

Medyka, Polen. Alla (in een rolstoel) en haar familie komen aan in Medyka nadat ze de grens tussen Oekraïne en Polen zijn overgestoken. | © Tom Nicholson / HI

Hulp voor mensen met een handicap

In Tsjernivtsi zijn we begonnen met hulp te verlenen aan mensen met een handicap,. Zij worden in eenPortrait de Jérémie, coordinateur HI en Ukraine crisissituatie vaak vergeten en ze kunnen het erg moeilijk hebben om zich in veiligheid te brengen: hoe kun je bijvoorbeeld ontsnappen aan de gevechten als je in een rolstoel zit of als je doof en slechthorend bent, en de informatie over humanitaire hulp of het evacuatieplan niet aangepast is aan je handicap?

De meeste mensen met een handicap in Oekraïne wonen in zorgcentra. Je ziet ze niet in de openbare ruimte, dus het is niet altijd gemakkelijk om ze op te merken en om met ze in contact te komen. Wij begeleiden een centrum voor mensen met een handicap in Tsjernivsti om hun capaciteit te verdubbelen. Het centrum vangt veel mensen met een handicap of ouderen op uit andere zorgcentra die door de gevechten werden getroffen. HI voorziet deze mensen van mobiliteitshulpmiddelen (krukken, rolstoelen, enz.) en het centrum van materiaal – voornamelijk hygiënische producten zoals incontinentieluiers of bedpannen - zodat hun verblijf waardig is.

Toevluchtsoord Tsjernivsti

HI heeft zich gevestigd in Tsjernivsti, in het zuidwesten van Oekraïne, op enkele kilometers van de grens met Roemenië. De stad is nog niet rechtstreeks getroffen door het conflict, hoewel er overdag regelmatig sirenes loeien om de bevolking te waarschuwen voor het gevaar van bombardementen.. In het begin van het conflict ging het alarm misschien één keer per dag af, de laatste dagen was dat al zes en twaalf keer. Dan gaan we naar de ondergrondse schuilplaatsen. Mensen uit de buurt zijn begonnen met het aanbrengen van bescherming in de buurt van de openbare infrastructuur en de historische monumenten van de stad. Het is een brevreemdende sfeer...

Veel Oekraïners komen naar Tsjernivsti om aan het geweld te ontsnappen. Voorlopig zijn de meesten van hen ondergebracht bij familieleden; velen reizen door naar het nabijgelegen Roemenië of Moldavië.

Gepubliceerd op: 29 maart 2022

Meer over dit onderwerp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd
© HI
Noodhulp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd

400.000 Soedanezen zijn het geweld in hun thuisland ontvlucht naar buurland Tsjaad. Vele vluchtelingen zijn geraakt door kogels en hebben medische hulp en revalidatiezorg nodig.

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.