Goto main content

Handicap International ondersteunt personen met een handicap in Tsjernivtsi

Noodhulp
Oekraïne

Jérémie Zahorski coördineert de activiteiten van Handicap Intertnational (HI) in Tsjernivtsi, in het westen van Oekraïne. Hij nam kort de tijd om een overzicht te geven van de activiteiten van HI en de situatie.

Medyka, Polen. Alla (in een rolstoel) en haar familie komen aan in Medyka nadat ze de grens tussen Oekraïne en Polen zijn overgestoken.

Medyka, Polen. Alla (in een rolstoel) en haar familie komen aan in Medyka nadat ze de grens tussen Oekraïne en Polen zijn overgestoken. | © Tom Nicholson / HI

Hulp voor mensen met een handicap

In Tsjernivtsi zijn we begonnen met hulp te verlenen aan mensen met een handicap,. Zij worden in eenPortrait de Jérémie, coordinateur HI en Ukraine crisissituatie vaak vergeten en ze kunnen het erg moeilijk hebben om zich in veiligheid te brengen: hoe kun je bijvoorbeeld ontsnappen aan de gevechten als je in een rolstoel zit of als je doof en slechthorend bent, en de informatie over humanitaire hulp of het evacuatieplan niet aangepast is aan je handicap?

De meeste mensen met een handicap in Oekraïne wonen in zorgcentra. Je ziet ze niet in de openbare ruimte, dus het is niet altijd gemakkelijk om ze op te merken en om met ze in contact te komen. Wij begeleiden een centrum voor mensen met een handicap in Tsjernivsti om hun capaciteit te verdubbelen. Het centrum vangt veel mensen met een handicap of ouderen op uit andere zorgcentra die door de gevechten werden getroffen. HI voorziet deze mensen van mobiliteitshulpmiddelen (krukken, rolstoelen, enz.) en het centrum van materiaal – voornamelijk hygiënische producten zoals incontinentieluiers of bedpannen - zodat hun verblijf waardig is.

Toevluchtsoord Tsjernivsti

HI heeft zich gevestigd in Tsjernivsti, in het zuidwesten van Oekraïne, op enkele kilometers van de grens met Roemenië. De stad is nog niet rechtstreeks getroffen door het conflict, hoewel er overdag regelmatig sirenes loeien om de bevolking te waarschuwen voor het gevaar van bombardementen.. In het begin van het conflict ging het alarm misschien één keer per dag af, de laatste dagen was dat al zes en twaalf keer. Dan gaan we naar de ondergrondse schuilplaatsen. Mensen uit de buurt zijn begonnen met het aanbrengen van bescherming in de buurt van de openbare infrastructuur en de historische monumenten van de stad. Het is een brevreemdende sfeer...

Veel Oekraïners komen naar Tsjernivsti om aan het geweld te ontsnappen. Voorlopig zijn de meesten van hen ondergebracht bij familieleden; velen reizen door naar het nabijgelegen Roemenië of Moldavië.

Gepubliceerd op: 29 maart 2022

Meer over dit onderwerp

"De overstromingen hebben al onze bezittingen vernield"
© HI
Noodhulp

"De overstromingen hebben al onze bezittingen vernield"

Handicap International verdeelt in totaal 2000 noodpakketten aan meest kwetsbare families na de overstromingen in Pakistan.

Oekraïne 12-12 : 6 maanden van humanitaire hulp Noodhulp

Oekraïne 12-12 : 6 maanden van humanitaire hulp

De zeven organisaties die samen het Consortium 12-12 vormen, hebben een nieuw rapport gepubliceerd over hun activiteiten in Oekraïne en zijn buurlanden.

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal
© HI
Noodhulp

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal

8 weken lang kreeg Pakistan te maken met nooit geziene moessonregens. Het begon in juni en tegen midden augustus stond een gebied dat 9 keer groter is dan België onder water. De menselijke tol is immens en maar liefst 31 miljard dollar is nodig om de schade te herstellen. De heropbouw kan beginnen, al geldt dat niet voor alle provincies.