Goto main content

Het geheim van een goed herstel is beweging

Noodhulp Revalidatie
China

Op 13 mei vond er in China een aardbeving plaats van 7.9 op de Schaal van Richter. Handicap International werkte al langer in de getroffen provincie Sichuan en ging onmiddellijk ter plaatse. De organisatie bezorgde medisch materiaal en tenten en concentreert zich nu op steun aan de twee grootste ziekenhuizen in Chengdu, omdat er daar een grote instroom van getransporteerde patiënten toekomt. Eric Weerts van Handicap International vervoegde op 23 mei het urgentieteam. Hij licht toe wat Handicap International doet voor de slachtoffers.

Eric Weerts in China met plaatselijke staff

Eric Weerts, kinesist voor Handicap International werkt in het rampgebied in China

Op 13 mei vond er in China een aardbeving plaats van 7.9 op de Schaal van Richter. Handicap International werkte al langer in de getroffen provincie Sichuan en ging onmiddellijk ter plaatse. De organisatie bezorgde medisch materiaal en tenten en concentreert zich nu op steun aan de twee grootste ziekenhuizen in Chengdu, omdat er daar een grote instroom van getransporteerde patiënten toekomt. Eric Weerts van Handicap International vervoegde op 23 mei het urgentieteam. Hij licht toe wat Handicap International doet voor de slachtoffers.

Eric is qua opleiding kinesist en podoloog en studeerde nadien ook gezondheidswetenschappen. Dankzij die achtergrond en veel praktijkervaring bekijkt hij de opvang van slachtoffers als een geheel. Dat vult de verschillende lokale specialisten die in de ziekenhuizen van China aanwezig zijn goed aan. “We werken met experten orthopedie en ruggenmergletsels in hospitaal 3 en in het West China hospitaal in Chengdu, de grootste stad bij het rampgebied. Die ziekenhuizen werken op een hoog niveau en hebben voldoende geschoold personeel, maar hebben daarom niet de kennis en de mentaliteit om met een grote hoeveelheid slachtoffers om te gaan”, zegt Eric.

Er vielen in China meer dan 200.000 gewonden, waarvan 10.000 zware gevallen. Het gaat hierbij vooral om breuken, ruggenmergletsels, schedelbreuken en amputaties. Handicap International heeft op dit gebied veel ervaring en zond onder meer Eric Weerts ter plaatse vanwege zijn kennis van ruggenmergletsels. Hij werkt sinds 1991 voor Handicap International, onder meer in Thailand, Laos en momenteel in Vietnam. Hij is er coördinator voor een project voor slachtoffers van verkeersongelukken en arbeidsongevallen. In een land als Vietnam is dat een van de belangrijkste oorzaken van ruggenmergletsels. Die ervaring komt nu van pas in China, waar er momenteel niet de gewoonte bestaat om patiënten uit bed te halen en dagelijks enkele stapjes te laten zetten om aan de revalidatie te beginnen.

Geen enkele patiënt werd na de operatie gestimuleerd om het bed uit te gaan of om dagelijks te bewegen, nochtans is dit levensnoodzakelijk voor een goed herstel. Er bestaat momenteel geen reflex bij het personeel om de patiënten uit te leggen welke oefeningen ze dagelijks moeten doen om niet blijvend gehandicapt of verlamd te raken,” zegt Eric Weerts. Hij doet rondes in de ziekenhuizen waarbij hij oefeningen voordoet aan zowel het personeel, de patiënten en de familie. Hij legt daarbij uit hoe iemand die bedlegerig is regelmatig van houding moet veranderen om doorligwonden te vermijden en hoe patiënten met ruggenmergletsels kunnen beginnen aan revalidatie. “Onmiddellijk terug beginnen bewegen is het geheim van een goed herstel.”

Dankzij de officiële samenwerkingsakkoorden met de twee ziekenhuizen kan Handicap International structureel te werk gaan. “We werken procedures uit voor de revalidatie van de slachtoffers en geven vorming aan de medische teams. Een eerste vorming voor 80 aandachtige artsen, kinesisten en verpleegsters was een succes. Onze boodschap is: werk samen! Door een multidisciplinaire aanpak kunnen handicaps voorkomen worden. We moeten ook de familie betrekken en werken aan een begeleidende brochure die ze mee naar huis zullen krijgen”, vertelt Eric Weerts. Hij weet uit ondervinding dat zaken die op papier staan in China autoriteit afdwingen. Dat helpt om bepaalde oefeningen meerdere keren per dag zoals voorgeschreven uit te voeren.

De slachtoffers zijn dankbaar voor de hulp, maar het blijft heel zwaar omdat de meesten niet eens weten of hun huis er nog is en waar ze naartoe moeten. Toch dringen we erop aan om de juiste oefeningen te doen om ze te helpen zo goed mogelijk te herstellen. “Er was een vrouw die niet de energie had om de dag na haar operatie op te staan om naar de WC te gaan. Ik heb haar geholpen om dat toch te doen en uitgelegd dat ze anders het risico loopt om incontinent te worden”.

Handicap International bereikt veel slachtoffers in de twee grootste ziekenhuizen van Chengdu, een stad van 11 miljoen inwoners. Eric Weerts en andere medewerkers zijn daarnaast ook op verkenning geweest in Myanyang, een kleinere stad die heel zwaar getroffen werd door de aardbeving. “We bezochten er twee kleinere ziekenhuizen die net volledig ontruimd werden wegens overstromingsgevaar. 200.000 mensen werden uit voorzorg geëvacueerd uit de bedreigde regio. Voorlopig kunnen we daar dus niet aan de slag, maar we volgen de situatie op de voet op.” Het geëvacueerde personeel wordt wel uitgenodigd naar de vormingen die in Chengdu georganiseerd worden. “Enkel door veel uitleg en training voor het gezamenlijke personeel kunnen de kinesisten hun rol binnen het ziekenhuis ten volle waarmaken. Dit is uitermate belangrijk voor de opvang van de slachtoffers van de aardbeving”, zegt Eric Weerts.

Meer over dit onderwerp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie