Meteen naar de inhoud

HI in Haïti: tien jaar na de aardbeving

Noodhulp Revalidatie
Haïti

Haïti werd de voorbije 10 jaar o.a. getroffen door een verwoestende aardbeving, een krachtige orkaan en politieke instabiliteit die het arme land nog steeds in zijn greep houdt. HI ontplooide in Haïti een van haar grootste hulpverleningsacties ooit en levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van een sterker lokaal revalidatienetwerk.

© Davide Preti/HI

Op 12 januari 2010 wordt Haïti opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. De aardbeving eist een hoge menselijke tol: meer dan 230 000 personen komen om, meer dan 300 000 anderen lopen verwondingen op. De medische infrastructuur in het rampgebied is grotendeels vernield en er is een schrijnend tekort aan revalidatie-experts in het land. Slechts 13 Haïtianen zijn gediplomeerde kinesitherapeuten - de meerderheid daarvan woont in het buitenland. 

Apocalyptische beelden

“Overal waren er geïmproviseerde kampen, op de parkings van de ziekenhuizen sliepen honderden mensen. De meeste ziekenhuizen waren ingestort,” vertelt Sylvia Sommella, de programmadirecteur van HI in Haïti. Sylvia kwam enkele dagen na de aardbeving aan in Port-au-Prince. “De zoektocht naar overlevenden ging door maar de huizen waren in alle richtingen geplooid en je wist dat er nog mensen onder het puin moesten liggen. Op sommige plaatsen hing het stof van de ingestorte huizen nog als een mist in de lucht. Het was een apocalyptisch beeld.”

Noodhulp komt heel snel op gang

HI begint meteen na de ramp met het verlenen van noodhulp. Het logistieke platform van HI wordt versterkt en enkele dagen na de aardbeving komen de eerste kinesitherapeuten en tonnen hulpgoederen aan. In februari zorgt onze organisatie voor de eerste noodprotheses, in de kampen zelf, en in maart begint HI te werken in een revalidatiecentrum. Op het hoogtepunt van de operatie worden meer dan 600 medewerkers ingeschakeld om hulp te verlenen aan de getroffen bevolking. Meer dan 90 000 personen krijgen revalidatiezorg en meer dan 1400 slachtoffers krijgen een orthese of prothese. Er wordt ook psychosociale ondersteuning verleend aan meer dan 25 000 slachtoffers. 

Voorbereid op nieuwe noodsituaties

In 2012 lanceert HI, in samenwerking met USAID en de Don Bosco universiteit in El Salvador, een opleiding voor orthopedische technici en revalidatietechnici. De opleiding blijft bestaan tot 2016 en activeert 86 nieuwe revalidatie-experts in Haïti. 

Vandaag zet HI in op permanente vorming om de kennis van de lokale revalidatie-experts te vergroten. Marie Dorcasse Laguerre leidt het project voor HI: "We begeleiden studenten en zorgverleners via online training.  Na elke trainingsmodule organiseren we praktische sessies met een kinesitherapeut om de technische vaardigheden verder te ontwikkelen. Als er over 2 of 5 jaar een aardbeving plaatsvindt, zullen er al veel professionals in het gebied beschikbaar zijn om te reageren op noodsituaties."

HI werkt eveneens samen met de beroepsorganisaties voor kinesitherapeuten, orthopedische- en revalidatietechnici én met de overkoepelende organisatie voor de integratie van mensen met een handicap (RANIPH). Drie ziekenhuizen kunnen rekenen op structurele ondersteuning om de kwaliteit en capaciteit van hun revalidatie-afdelingen uit te bouwen: in Jacmel, Port-au-Prince en Cap Haïtien.

Vandaag in Haïti: overige projecten van HI

HI begeleidt bovendien kwetsbare en geïsoleerde gemeenschappen in het noorden van Haïti om zich voor te bereiden en te beschermen in geval van nieuwe natuurrampen. Onze organisatie begeleidt ook ongeveer 450 personen met een handicap naar een economische activiteit of een job. HI wil ten slotte het hoge aantal verkeersongelukken aanpakken. HI sensibiliseert de bevolking en gaat langs in scholen om te wijzen op de gevaren op de weg. Chauffeurs van openbaar vervoer kunnen gebruik maken van lessen rond veilig gedrag in het verkeer.
 

Gepubliceerd op: 28 januari 2020

Meer over dit onderwerp

Nepal: Covid-19 vergt flexibiliteit bij kinesisten
© HI
Gezondheid Revalidatie

Nepal: Covid-19 vergt flexibiliteit bij kinesisten

Het Covid-19-virus houdt ook Nepal in zijn greep. Omdat het cruciaal is om een onderbreking van de zorgverlening te voorkomen, bleef Handicap International ook de voorbije maanden revalidatiezorg verlenen aan de patiënten voor wie dat belangrijk was.

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid
Copyright HI
Noodhulp

Wereldvluchtelingendag: Vluchtelingen met een beperking vallen door Covid-19 nog meer ten prooi aan discriminatie en voedselonzekerheid

Naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag, op 20 juni, vraagt Handicap International meer aandacht voor de moeilijkheden waar vluchtelingen en ontheemden met een beperking vandaag mee geconfronteerd worden. In haar nieuw rapport ‘Covid-19 in humanitarian context: The necessity to leave no one behind!’ gaat HI dieper in op de problematiek.

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.