Goto main content

HI verzorgt gewonde Oekraïeners in gewapend conflict

Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie
Oekraïne

Handicap International (HI) steunt de zorg voor brandwondenslachtoffers en geamputeerden in Oekraïne

Een raket viel in deze woonwijk van Kiev. Een kind werd gedood en 23 mensen raakten gewond. Deze man en zijn moeder woonden in de getroffen woonwijk.

Een raket viel in deze woonwijk van Kiev. Een kind werd gedood en 23 mensen raakten gewond. Deze man en zijn moeder woonden in de getroffen woonwijk. | © V de Viguerie/ HI

Er is dringend nood aan brandwonden- en amputatieverzorging

In Lviv, Oekraïne, werkt HI samen met ziekenhuizen om de zorg te versterken voor mensen die gewond zijn geraakt door explosieve wapens in de aanhoudende oorlog. Specialisten ondersteunen overlevenden van het conflict in de noodsituatie door versterkte gespecialiseerde zorg te verlenen aan brandwondenslachtoffers en geamputeerden in West-Oekraïne na evacuaties uit belegerde steden als Kiev, Kharkiv en Marioepol.  

"Brandwonden zijn zeer specifieke wonden", zegt Virginie Duclos, emergency rehabilitation manager en brandwondenspecialist bij HI. "Ze evolueren met de tijd en kunnen op lange termijn functionele gevolgen hebben. Als de verzorging vanaf het begin niet correct is, bestaat het risico dat gewrichten niet meer werken. De huid kan fysieke bewegingen blokkeren en mensen kunnen met dikke, pijnlijke littekens komen te zitten die kunnen leiden tot sociale uitsluiting vanwege hun uiterlijk."

HI heeft opleidingssessies gegeven aan kinesitherapeuten, medisch personeel en studenten geneeskunde in gespecialiseerde zorg voor brandwondenslachtoffers en geamputeerden in een noodcontext.

"Ziekenhuizen hebben om steun gevraagd voor brandwondenzorg en amputatiezorg, omdat zij een enorme hoeveelheid patiënten met deze noden zien." - Duclos

"Ze zijn niet gewend om zoveel patiënten te zien, althans niet in een noodsituatie. We bieden specifieke training om hen beter in staat te stellen de situatie te managen vanaf de piekfase tot het uiteindelijke ontslag van de patiënten."

Indien er veel amputaties plaatsvinden, zal in de algemene reactie op de noodsituatie in Oekraïne aandacht moeten worden besteed aan de kwestie van prothesen en hulpmiddelen voor gewonden.

Nood aan mobiliteitshulpmiddelen

In het westen van Oekraïne, waar miljoenen mensen ontheemd zijn om zich te beschermen tegen gewelddadige bombardementen, Un homme aide sa femme à se déplacer avec sa canne, à Zhytomyr où un missile a démoli un immeuble d’habitation. © Till Mayer / HIkomt HI tegemoet aan de behoeften van kwetsbare ontheemde bevolkingsgroepen en mensen met een handicap. Onze organisatie heeft meer dan een tiental collectieve centra aangewezen die steun nodig hebben, vooral voor oudere mensen en personen met een handicap.  

"In één centrum, waar veel oudere mensen zijn, is er echt veel nood", aldus Duclos. "Mensen kunnen zich alleen aan de muren vasthouden om zich door het centrum te verplaatsen omdat ze geen mobiliteitshulpmiddelen hebben."

HI is al begonnen met de verdeling van mobiliteitshulpmiddelen zoals wandelstokken, looprekken en krukken aan zowel ziekenhuizen als zorgcentra waar mensen met specifieke behoeften zijn ondergebracht. Onze organisatie steunt deze centra ook door basisbenodigdheden te doneren, zoals handschoenen en maskers, en psychosociale steun te verlenen aan mensen die door het conflict zijn getroffen

Burgerslachtoffers blijven toenemen

De oorlog in Oekraïne heeft nu meer dan 3.200 burgerslachtoffers geëist, waaronder 1.276 doden. Meer dan 10 miljoen mensen zijn door het conflict ontheemd geraakt, maar duizenden anderen zitten nog steeds vast in actieve oorlogsgebieden.

"Veel mensen kunnen op dit moment niet veilig evacueren", concludeert Duclos. "We weten dat de hulpbehoeften zullen toenemen naarmate we meer toegang krijgen tot gewonden. Ons doel is om aan de noden te voldoen en waar we kunnen hulp te bieden.

 

Gepubliceerd op: 7 april 2022

Meer over dit onderwerp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd
© HI
Noodhulp

Slachtoffers van conflict in Soedan worden in Tsjaad door HI verzorgd

400.000 Soedanezen zijn het geweld in hun thuisland ontvlucht naar buurland Tsjaad. Vele vluchtelingen zijn geraakt door kogels en hebben medische hulp en revalidatiezorg nodig.

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.