Goto main content

HI verzorgt gewonde Oekraïeners in gewapend conflict

Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie
Oekraïne

Handicap International (HI) steunt de zorg voor brandwondenslachtoffers en geamputeerden in Oekraïne

Een raket viel in deze woonwijk van Kiev. Een kind werd gedood en 23 mensen raakten gewond. Deze man en zijn moeder woonden in de getroffen woonwijk.

Een raket viel in deze woonwijk van Kiev. Een kind werd gedood en 23 mensen raakten gewond. Deze man en zijn moeder woonden in de getroffen woonwijk. | © V de Viguerie/ HI

Er is dringend nood aan brandwonden- en amputatieverzorging

In Lviv, Oekraïne, werkt HI samen met ziekenhuizen om de zorg te versterken voor mensen die gewond zijn geraakt door explosieve wapens in de aanhoudende oorlog. Specialisten ondersteunen overlevenden van het conflict in de noodsituatie door versterkte gespecialiseerde zorg te verlenen aan brandwondenslachtoffers en geamputeerden in West-Oekraïne na evacuaties uit belegerde steden als Kiev, Kharkiv en Marioepol.  

"Brandwonden zijn zeer specifieke wonden", zegt Virginie Duclos, emergency rehabilitation manager en brandwondenspecialist bij HI. "Ze evolueren met de tijd en kunnen op lange termijn functionele gevolgen hebben. Als de verzorging vanaf het begin niet correct is, bestaat het risico dat gewrichten niet meer werken. De huid kan fysieke bewegingen blokkeren en mensen kunnen met dikke, pijnlijke littekens komen te zitten die kunnen leiden tot sociale uitsluiting vanwege hun uiterlijk."

HI heeft opleidingssessies gegeven aan kinesitherapeuten, medisch personeel en studenten geneeskunde in gespecialiseerde zorg voor brandwondenslachtoffers en geamputeerden in een noodcontext.

"Ziekenhuizen hebben om steun gevraagd voor brandwondenzorg en amputatiezorg, omdat zij een enorme hoeveelheid patiënten met deze noden zien." - Duclos

"Ze zijn niet gewend om zoveel patiënten te zien, althans niet in een noodsituatie. We bieden specifieke training om hen beter in staat te stellen de situatie te managen vanaf de piekfase tot het uiteindelijke ontslag van de patiënten."

Indien er veel amputaties plaatsvinden, zal in de algemene reactie op de noodsituatie in Oekraïne aandacht moeten worden besteed aan de kwestie van prothesen en hulpmiddelen voor gewonden.

Nood aan mobiliteitshulpmiddelen

In het westen van Oekraïne, waar miljoenen mensen ontheemd zijn om zich te beschermen tegen gewelddadige bombardementen, Un homme aide sa femme à se déplacer avec sa canne, à Zhytomyr où un missile a démoli un immeuble d’habitation. © Till Mayer / HIkomt HI tegemoet aan de behoeften van kwetsbare ontheemde bevolkingsgroepen en mensen met een handicap. Onze organisatie heeft meer dan een tiental collectieve centra aangewezen die steun nodig hebben, vooral voor oudere mensen en personen met een handicap.  

"In één centrum, waar veel oudere mensen zijn, is er echt veel nood", aldus Duclos. "Mensen kunnen zich alleen aan de muren vasthouden om zich door het centrum te verplaatsen omdat ze geen mobiliteitshulpmiddelen hebben."

HI is al begonnen met de verdeling van mobiliteitshulpmiddelen zoals wandelstokken, looprekken en krukken aan zowel ziekenhuizen als zorgcentra waar mensen met specifieke behoeften zijn ondergebracht. Onze organisatie steunt deze centra ook door basisbenodigdheden te doneren, zoals handschoenen en maskers, en psychosociale steun te verlenen aan mensen die door het conflict zijn getroffen

Burgerslachtoffers blijven toenemen

De oorlog in Oekraïne heeft nu meer dan 3.200 burgerslachtoffers geëist, waaronder 1.276 doden. Meer dan 10 miljoen mensen zijn door het conflict ontheemd geraakt, maar duizenden anderen zitten nog steeds vast in actieve oorlogsgebieden.

"Veel mensen kunnen op dit moment niet veilig evacueren", concludeert Duclos. "We weten dat de hulpbehoeften zullen toenemen naarmate we meer toegang krijgen tot gewonden. Ons doel is om aan de noden te voldoen en waar we kunnen hulp te bieden.

 

Gepubliceerd op: 7 april 2022

Meer over dit onderwerp

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi
© E. Koka / HI
Integratie Revalidatie

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt
HI
Mijnen en andere wapens

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt

Stevig beleidswerk van Handicap International levert na 3 jaar onderhandelingen dan eindelijk zijn vruchten af.