Goto main content

Landmijnslachtoffer Nijaz op de Olympische Spelen

Mijnen en andere wapens
Nijaz Nemic , landmijnslachtoffer
Nijaz verloor zijn linkerbeen toen hij jaren geleden op een landmijn trapte. Daarna werkte hij voor Handicap International in het kader van een landmijnenproject. In maart verdedigde hij de kleuren van Handicap International op de Paralympics van Vancouver.

Voor de eerste keer in de geschiedenis was Bosnië en Herzegovina vertegenwoordigd op Paralympische Winterspelen in Vancouver. Het was Nijaz Nemic (36) die de eer voor zijn rekening nam. Hij trad aan in de discipline ‘Slalom – standing’ en ‘Giant slalom –standing.’ Een podiumplaats heeft hij niet gehaald, maar Chico (zo luidt zijn bijnaam) is toch een meer dan tevreden man.

Nauwelijks 18 jaar was hij toen hij op een mijn trapte. Het onderste deel van zijn linkerbeen werd geamputeerd. Maar Nijaz is nooit bij de pakken blijven zitten en bleef een fervent sporter. Resultaat: een kwalificatie voor de Paralympics.

Nijaz had een goede reden om tijdens zijn deelname de kleuren van Handicap International te dragen. Hij kent de organisatie al sinds 2002, toen hij zich aansloot bij het project “Landmine Impact Survey”. Nijaz zegt die hij veel heeft geleerd van die ervaring en dat het zijn leven en zijn professioneel parcours heeft beïnvloed.

Ook vandaag zet hij zich nog in voor slachtoffers en draagt hij bij tot de sensibilisatie rond de gevaren van landmijnen. “De oorlog is al lang voorbij in Bosnië en Herzegovina. En toch, na al die jaren, vallen er nog landmijnslachtoffers. Dat is ontmoedigend”, zegt Nijaz. Hij vindt dat de slachtoffers zelf een grote rol kunnen spelen bij hun re-integratie in de maatschappij. “Maar belangrijk is dat zowel individuen als de gemeenschap de mensen accepteren zoals ze zijn.”

Meer over dit onderwerp

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.

12.000 bommen treffen Gaza Mijnen en andere wapens Noodhulp

12.000 bommen treffen Gaza

Langdurigste en hevigste bombardementenreeks in de geschiedenis.