Goto main content

Landmijnslachtoffer Nijaz op de Olympische Spelen

Mijnen en andere wapens
Nijaz Nemic , landmijnslachtoffer
Nijaz verloor zijn linkerbeen toen hij jaren geleden op een landmijn trapte. Daarna werkte hij voor Handicap International in het kader van een landmijnenproject. In maart verdedigde hij de kleuren van Handicap International op de Paralympics van Vancouver.

Voor de eerste keer in de geschiedenis was Bosnië en Herzegovina vertegenwoordigd op Paralympische Winterspelen in Vancouver. Het was Nijaz Nemic (36) die de eer voor zijn rekening nam. Hij trad aan in de discipline ‘Slalom – standing’ en ‘Giant slalom –standing.’ Een podiumplaats heeft hij niet gehaald, maar Chico (zo luidt zijn bijnaam) is toch een meer dan tevreden man.

Nauwelijks 18 jaar was hij toen hij op een mijn trapte. Het onderste deel van zijn linkerbeen werd geamputeerd. Maar Nijaz is nooit bij de pakken blijven zitten en bleef een fervent sporter. Resultaat: een kwalificatie voor de Paralympics.

Nijaz had een goede reden om tijdens zijn deelname de kleuren van Handicap International te dragen. Hij kent de organisatie al sinds 2002, toen hij zich aansloot bij het project “Landmine Impact Survey”. Nijaz zegt die hij veel heeft geleerd van die ervaring en dat het zijn leven en zijn professioneel parcours heeft beïnvloed.

Ook vandaag zet hij zich nog in voor slachtoffers en draagt hij bij tot de sensibilisatie rond de gevaren van landmijnen. “De oorlog is al lang voorbij in Bosnië en Herzegovina. En toch, na al die jaren, vallen er nog landmijnslachtoffers. Dat is ontmoedigend”, zegt Nijaz. Hij vindt dat de slachtoffers zelf een grote rol kunnen spelen bij hun re-integratie in de maatschappij. “Maar belangrijk is dat zowel individuen als de gemeenschap de mensen accepteren zoals ze zijn.”

Meer over dit onderwerp

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen Mijnen en andere wapens

Litouwen wil verbod op clustermunitie opheffen

Handicap International uit haar grote bezorgdheid over het plan van Litouwen om zich terug te trekken uit het Verdrag inzake Clustermunitie.

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"
© HI 2024
Mijnen en andere wapens

"Charkiv wordt regelmatig gebombardeerd. De inwoners vrezen voor hun leven!"

Een maand na de start van een nieuw Russisch offensief in de regio Charkiv eisen de voortdurende bombardementen een zware tol onder de bevolking.