Goto main content

Léa Bayekula, de nieuwe ambassadrice van Handicap International

Revalidatie
België

De 26-jarige Brusselse Léa Bayekula is paratlete bij Royal White Star Athletic. De atletiekclub uit Sint-Lambrechts-Woluwe helpt Léa om dichter te komen bij het verwezenlijken van haar droom: deelnemen aan de Paralympische Spelen in Tokio in 2021.

De Belgische paralympische atlete Léa Bayekula wordt ambassadrice van Handicap International.

De Belgische paralympische atlete Léa Bayekula wordt ambassadrice van Handicap International. | © Alexandra Bertels - Handicap international

Door een misvorming van het ruggenmerg kan Léa haar benen niet gebruiken. Ze doet een beroep op haar armen en ijzeren wil om de droom van elke atleet waar te maken, namelijk die om deel nemen aan het meest prestigieuze toernooi ter wereld.

Léa had zich recent al achter #WeMoveTogether, de meest recente campagne van Handicap International geschaard. Het was niet meer dan vanzelfsprekend dat de jonge atlete ermee instemde om ambassadrice te worden van de ngo. “Ik ben erg blij dat ik Handicap International kan blijven steunen. Het is altijd een droom van mij geweest om een rolmodel te zijn voor mensen die er niet meer in geloven of die vooruit willen.”

“Ik heb het geluk dat ik beschik over orthopedische hulpmiddelen. Daarom is het voor mij belangrijk om Handicap International te steunen, zodat jongeren met een beperking zich net als alle anderen kunnen voelen in onze maatschappij.”

Op school werd Léa vaak gediscrimineerd. “Tijdens de turnles werd ik steeds naar de bank verwezen. Hoewel ik zelf wist dat ik de oefeningen wel aankon, zei de leerkracht me dat het door mijn handicap voor mij onmogelijk was. Ik besloot van mijn beperking mijn kracht te maken. Ik wil een rolmodel zijn voor anderen, en hen doen inzien dat zij hetzelfde kunnen.”

Bronzen medaille

Op 1 juni won de Brusselse de bronzen medaille op de 100 m op het Europees Kampioenschap para-atletiek in Bydgoszcz in Polen. Dit was haar eerste internationale medaille.

“Vandaag ben ik me niet meer bewust van mijn handicap. Enkel de manier waarop anderen me op straat aankijken herinnert me eraan.”

Erwin Telemans, directeur van Handicap International Benelux: “Het team van Handicap International is erg blij Léa Bayekula te kunnen voorstellen als ambassadrice van onze organisatie. Los van haar indrukwekkende atletische carrière belichaamt Léa de visie van Handicap International van een meer humane en inclusieve wereld. Slechts één op tien mensen ter wereld heeft toegang tot goede revalidatiezorg. Samen met Léa blijven we hierrond verder sensibiliseren om zo een positieve verandering in gang te zetten.”

 

Gepubliceerd op: 17 juni 2021

Meer over dit onderwerp

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.