Goto main content

Opvang voor Joshua na tyfoon Washi

Noodhulp

De tropische storm die eind 2011 over de Filippijnen raasde, dwong de tienjarige Joshua om z'n huis te verlaten. Hij zocht en vond onderdak in een tijdelijk opvangcentrum in een plaatselijk schooltje. Joshua heeft een handicap en verplaatste zich in een verouderde en onhandige rolstoel, wat het extra lastig voor 'm maakt. Handicap International zorgde ondertussen voor een nieuwe rolstoel, zodat Joshua zich voortaan sneller én veiliger kan verplaatsen.

foto van de tienjarige Joshua die geholpen werd door handicap international

De tropische storm die eind 2011 over de Filippijnen raasde, dwong de tienjarige Joshua om z'n huis te verlaten. Hij zocht en vond onderdak in een tijdelijk opvangcentrum in een plaatselijk schooltje. Joshua heeft een handicap en verplaatste zich in een verouderde en onhandige rolstoel, wat het extra lastig voor hem maakt. Handicap International zorgde ondertussen voor een nieuwe rolstoel, zodat Joshua zich voortaan sneller én veiliger kan verplaatsen.

Tyfoon Washi sloeg toe op vrijdag 16 december 2011. Gedurende tien uur viel de regen bij bakken uit de lucht. De overvloedige neerslag resulteerde uiteindelijk in enorme overstromingen. Mindanao, een eiland in het zuiden van de Filippijnen, werd hard getroffen. De tyfoon eiste er bijna duizend dodelijke slachtoffers en 50 000 gewonden. De Verenigde Naties schatten voorts dat zo'n 50 000 huizen - van in totaal ongeveer 1,1 miljoen mensen - werden beschadigd of vernietigd.

Handicap International beschikt in de Filippijnen over meer dan twintig jaar ervaring op het terrein. Meteen na de ramp nam Handicap International initiatief om noodhulp te bieden. Catherine Vasseur, hoofd van de afdeling in de Filippijnen, legt de aanpak van de organisatie uit: "Mensen die fysiek zwak of kwetsbaar zijn, raken moeilijk tot bij de speciale opvangcentra. Het klinkt wat vreemd, maar de mensen die het het hardste nodig hebben, hebben het vaak bijzonder moeilijk om hulp te krijgen."

In de zestig landen waar Handicap International actief is, richt de organisatie zich op de meest kwetsbare mensen - met speciale aandacht voor mensen met een handicap en personen die het moeilijk hebben omwille van hun leeftijd, geslacht of sociale positie. Bij noodinterventies ziet Handicap International erop toe dat humanitaire hulp ook terechtkomt bij slachtoffers die er het meeste behoefte aan hebben.

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.