Goto main content

Vladimir overleeft een zware ontploffing

Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie
Oekraïne

In Oekraïne overleefde Vladimir een explosie waar hij ernstige brandwonden aan overhield. Handicap International (HI) biedt hem revalidatie-oefeningen en verzorging aan om zijn herstel te bevorderen.

© HI

Een explosie veroorzaakt ernstige brandwonden

Begin maart ontplofte een gascontainer in Oekraïne, waarbij één persoon om het leven kwam en zeven anderen gewond raakten.

Vladimir was een van die zeven gewonden bij de explosie. De heftige ontploffing verbrandde alle blootgestelde delen van zijn huid, waaronder zijn handen, gezicht, beide armen en hals.

"We werden eerst naar het lokale ziekenhuis gebracht, maar daar waren we maar een paar uur. Toen werd ik naar de intensieve afdeling van een ander ziekenhuis overgeplaatst. De dokters moesten huid van mijn rug transplanteren," legt hij uit.

Na de eerste behandeling van zijn verwondingen kreeg Vladimir hulp van de kinesitherapeuten van HI aan de hand van revalidatie-oefeningen.

"In de eerste week na mijn ontslag uit de intensieve zorgen begon ik met kinesitherapie," zegt Vladimir. "Ik heb rek-  en vingeroefeningen gedaan, aangezien de huid moet worden uitgerekt, voordat ze weer kan bewegen.”

"Dit is typisch voor de oorlogsgerelateerde verwondingen die we in Oekraïne hebben gezien," zegt Violette Van Bever, HI's Emergency Rehabilitation Manager. "Ontploffingen van explosieve wapens veroorzaken ernstige brandwonden en verminkingen, die in sommige gevallen zelfs leiden tot amputaties. In dit soort gevallen is revalidatie van essentieel belang voor een goede genezing van de huid. Anders kunnen gewrichten verkorten, verdikken en hun flexibiliteit verliezen, waardoor patiënten niet meer kunnen bewegen terwijl ze genezen.”

De revalidatiezorg van HI bevordert herstel

"Als ik mijn toestand en de soepelheid van mijn verbrande vingers vergelijk met die van de mensen die vóór mij het ziekenhuis verlieten, zijn mijn resultaten veel beter. Als ik alleen thuis was geweest, had ik deze speciale spalken en verbanden niet kunnen gebruiken. De steun van HI is heel belangrijk geweest voor mij en voor anderen.”

Wanneer Vladimir uit het ziekenhuis wordt ontslagen, is hij van plan terug te komen voor wekelijkse follow-ups met revalidatiespecialisten.

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Meer over dit onderwerp

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi
© E. Koka / HI
Integratie Revalidatie

Een zelfstandig én waardig bestaan: het verhaal van Zawadi

Zawadi woont in het Keniaanse vluchtelingendorp Kakuma, waar ze een klein bedrijfje runt. Met de steun van Handicap International kon ze enkele opleidingen volgen zodat ze haar zelfstandige activiteiten kon heroppikken en zich beter wapenen tegen de gevolgen van COVID-19.

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt
HI
Mijnen en andere wapens

Meer dan 75 landen schrijven geschiedenis: internationaal akkoord ondertekend in Dublin dat explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden verbiedt

Stevig beleidswerk van Handicap International levert na 3 jaar onderhandelingen dan eindelijk zijn vruchten af.