Goto main content

Vladimir overleeft een zware ontploffing

Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie
Oekraïne

In Oekraïne overleefde Vladimir een explosie waar hij ernstige brandwonden aan overhield. Handicap International (HI) biedt hem revalidatie-oefeningen en verzorging aan om zijn herstel te bevorderen.

© HI

Een explosie veroorzaakt ernstige brandwonden

Begin maart ontplofte een gascontainer in Oekraïne, waarbij één persoon om het leven kwam en zeven anderen gewond raakten.

Vladimir was een van die zeven gewonden bij de explosie. De heftige ontploffing verbrandde alle blootgestelde delen van zijn huid, waaronder zijn handen, gezicht, beide armen en hals.

"We werden eerst naar het lokale ziekenhuis gebracht, maar daar waren we maar een paar uur. Toen werd ik naar de intensieve afdeling van een ander ziekenhuis overgeplaatst. De dokters moesten huid van mijn rug transplanteren," legt hij uit.

Na de eerste behandeling van zijn verwondingen kreeg Vladimir hulp van de kinesitherapeuten van HI aan de hand van revalidatie-oefeningen.

"In de eerste week na mijn ontslag uit de intensieve zorgen begon ik met kinesitherapie," zegt Vladimir. "Ik heb rek-  en vingeroefeningen gedaan, aangezien de huid moet worden uitgerekt, voordat ze weer kan bewegen.”

"Dit is typisch voor de oorlogsgerelateerde verwondingen die we in Oekraïne hebben gezien," zegt Violette Van Bever, HI's Emergency Rehabilitation Manager. "Ontploffingen van explosieve wapens veroorzaken ernstige brandwonden en verminkingen, die in sommige gevallen zelfs leiden tot amputaties. In dit soort gevallen is revalidatie van essentieel belang voor een goede genezing van de huid. Anders kunnen gewrichten verkorten, verdikken en hun flexibiliteit verliezen, waardoor patiënten niet meer kunnen bewegen terwijl ze genezen.”

De revalidatiezorg van HI bevordert herstel

"Als ik mijn toestand en de soepelheid van mijn verbrande vingers vergelijk met die van de mensen die vóór mij het ziekenhuis verlieten, zijn mijn resultaten veel beter. Als ik alleen thuis was geweest, had ik deze speciale spalken en verbanden niet kunnen gebruiken. De steun van HI is heel belangrijk geweest voor mij en voor anderen.”

Wanneer Vladimir uit het ziekenhuis wordt ontslagen, is hij van plan terug te komen voor wekelijkse follow-ups met revalidatiespecialisten.

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.