Goto main content

Vladimir overleeft een zware ontploffing

Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie
Oekraïne

In Oekraïne overleefde Vladimir een explosie waar hij ernstige brandwonden aan overhield. Handicap International (HI) biedt hem revalidatie-oefeningen en verzorging aan om zijn herstel te bevorderen.

© HI

Een explosie veroorzaakt ernstige brandwonden

Begin maart ontplofte een gascontainer in Oekraïne, waarbij één persoon om het leven kwam en zeven anderen gewond raakten.

Vladimir was een van die zeven gewonden bij de explosie. De heftige ontploffing verbrandde alle blootgestelde delen van zijn huid, waaronder zijn handen, gezicht, beide armen en hals.

"We werden eerst naar het lokale ziekenhuis gebracht, maar daar waren we maar een paar uur. Toen werd ik naar de intensieve afdeling van een ander ziekenhuis overgeplaatst. De dokters moesten huid van mijn rug transplanteren," legt hij uit.

Na de eerste behandeling van zijn verwondingen kreeg Vladimir hulp van de kinesitherapeuten van HI aan de hand van revalidatie-oefeningen.

"In de eerste week na mijn ontslag uit de intensieve zorgen begon ik met kinesitherapie," zegt Vladimir. "Ik heb rek-  en vingeroefeningen gedaan, aangezien de huid moet worden uitgerekt, voordat ze weer kan bewegen.”

"Dit is typisch voor de oorlogsgerelateerde verwondingen die we in Oekraïne hebben gezien," zegt Violette Van Bever, HI's Emergency Rehabilitation Manager. "Ontploffingen van explosieve wapens veroorzaken ernstige brandwonden en verminkingen, die in sommige gevallen zelfs leiden tot amputaties. In dit soort gevallen is revalidatie van essentieel belang voor een goede genezing van de huid. Anders kunnen gewrichten verkorten, verdikken en hun flexibiliteit verliezen, waardoor patiënten niet meer kunnen bewegen terwijl ze genezen.”

De revalidatiezorg van HI bevordert herstel

"Als ik mijn toestand en de soepelheid van mijn verbrande vingers vergelijk met die van de mensen die vóór mij het ziekenhuis verlieten, zijn mijn resultaten veel beter. Als ik alleen thuis was geweest, had ik deze speciale spalken en verbanden niet kunnen gebruiken. De steun van HI is heel belangrijk geweest voor mij en voor anderen.”

Wanneer Vladimir uit het ziekenhuis wordt ontslagen, is hij van plan terug te komen voor wekelijkse follow-ups met revalidatiespecialisten.

Gepubliceerd op: 19 mei 2022

Meer over dit onderwerp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis
© HI
Noodhulp

Gaza: het antwoord van Handicap International op de humanitaire crisis

Handicap International heeft 40 mensen in dienst in Gaza, die ondersteund worden door 300 vrijwilligers. De organisatie treedt ook op in Egypte en Libanon om de invloed van de crisis te verzachten.