Goto main content

Wereldwijd investeren banken 43 miljard dollar in clustermunitie

Mijnen en andere wapens

Sinds België als eerste land de financiering van clustermunitie verbood, volgden al vier andere staten. Het aantal financiële instellingen dat de productie ervan financiert daalde op een jaar van 164 naar 137. Dat zijn er nog 137 te veel”, zegt Hildegarde Vansintjan, pleitbezorger bij Handicap International. “Staten moeten elke vorm van investering in clustermunitie bij wet verbieden en België moet een zwarte lijst van producenten publiceren.

Sinds België als eerste land de financiering van clustermunitie verbood, volgden al vier andere staten. Het aantal financiële instellingen dat de productie ervan financiert daalde op een jaar van 164 naar 137. Dat zijn er nog 137  te veel”, zegt Hildegarde Vansintjan, pleitbezorger bij Handicap International. “Staten moeten  elke vorm van investering in clustermunitie  bij wet verbieden en België moet een zwarte lijst van producenten publiceren.”  

Een bombardement met clusterbommen bezaait grote zones met submunitie. De clustermunitie, die niet direct ontploft, kan nog jaren na een oorlog slachtoffers maken. Volgens onderzoek van Handicap International zijn dat voor 98 % burgers. “Handicap International steunt al jaren de overlevenden en wil niet dat er nog nieuwe slachtoffers vallen”, zegt Hildegarde Vansintjan. “Daarom moet het probleem bij de bron worden aangepakt. Handicap International wil het gebruik van clustermunitie voorkomen, door de productie én de financiering te verhinderen. Het kan toch niet dat investeerders en producenten blijven winsten maken met een wapen dat de wereldgemeenschap heeft veroordeeld.”

De Amerikaanse Lynn Bradach is zelf slachtoffer van clustermunitie. Zij verloor haar zoon, die in Irak clustermunitie ruimde. Op dit ogenblik is zij in België voor een workshop van de “Ban Advocates”, slachtoffers van clustermunitie die ijveren voor een verbod op clustermunitie. Zij zegt: “Ik stel me vragen bij de motivatie van een investeerder, die kiest voor een investering, waarbij zoveel mensen hun levensonderhoud, hun ledematen of zelfs hun leven verliezen. Winst die terecht komt in de zakken van enkelen, kan nooit het verlies voor de samenleving rechtvaardigen. Er is geen goede kant aan deze zaak.”

De 137 financiële instellingen hebben tussen 1 mei 2009 en 31 maart 2012 43 miljard (Amerikaanse) dollar geïnvesteerd  in de productie van clustermunitie. In 2011 waren het er nog 164. IKV/Pax Christi en FairFin  maakten dit vandaag bekend op een persconferentie in Berlijn. Ze stelden er het geactualiseerde rapport “Worldwide Investments in Cluster Munitions: a Shared Responsibility” voor. Al 27 instellingen zien af van de financiering van  producenten van clustermunitie. Het zijn  zeven staatspensioenfondsen, drie “ethische” banken (waaronder het Belgische Ethias) ) en zeven privé-instellingen. Het zijn er vier meer dan vorig jaar. Zes instellingen vervoegden een groep van 29 instellingen, die min of meer afstappen van de financiering, waaronder Belfius en KBC.

Nog altijd geen zwarte lijst

In 2007 verbood België de financiering van clustermunitie.  Dit verbod is een feit en een voorbeeld voor vele landen, ondanks de onvolledige uitvoering van de wet van 2007. Ter uitvoering van de wet moest de regering tegen 2008 immers een lijst van producenten van clustermunitie publiceren. Vandaag is die “zwarte lijst” er nog altijd niet, ondanks herhaaldelijk aandringen van niet-gouvernementele organisaties en parlementsleden. Andere verdragspartijen stellen de Belgische regering vragen over de uitvoering van haar eigen wetgeving. Ze moet het antwoord vooralsnog schuldig blijven. Handicap International vraagt daarom aan de Belgische regering om haar werk af te maken en de wet zonder dralen volledig uit te voeren.

Volgens de Conventie inzake clustermunitie is het verboden om elke activiteit die op grond van de Conventie verboden is te steunen. Daarom is Handicap International, samen met de Coalitie tegen Clustermunitie van oordeel dat de Conventie ook de financiering van clustermunitie verbiedt.

U kan het rapport “Worldwide Investments in Cluster Munitions, a shared responsability”, vinden op:  www.ikvpaxchristi.nl/stopexplosiveinvestments.

Meer over dit onderwerp

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.

Twee jaar noodhulp in Oekraïne
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

Twee jaar noodhulp in Oekraïne

Handicap International biedt met haar goed uitgebouwde team onder meer revalidatiezorg en psychologische ondersteuning en speelt een belangrijke rol in de verdeling van hulpgoederen.

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal
© A. Stachurski / HI
Mijnen en andere wapens

Nieuw hondenteam start met ontmijningswerk in Senegal

Vier Mechelse herdershonden krijgen hun laatste trainingen door onze Belgische partnerorganisatie APOPO. Binnenkort gaan ze landmijnen opsporen in de tropische regio Casamance.