Meteen naar de inhoud

7 jaar conflict in Syrië: een aanval elke 15 minuten

Terwijl het conflict in Syrië verder woedt, herinnert Handicap International eraan dat de Syrische bevolking al zeven jaar lang slachtoffer is van grootschalige luchtaanvallen. In 2017 waren er 91 aanvallen per dag, of een aanval elke 15 minuten. 

Brussels, 14 maart 2018 - Terwijl het conflict in Syrië verder woedt, herinnert Handicap International eraan dat de Syrische bevolking al zeven jaar lang slachtoffer is van grootschalige luchtaanvallen. In 2017 waren er 91 aanvallen per dag, of een aanval elke 15 minuten. 

Een aanval elke 15 minuten

Volgens een onderzoek van de International NGO Safety Organization (INSO), werden in 2017 33.394 aanvallen met explosieve wapens geregistreerd in Syrië, ofwel 70% van alle gesignaleerde incidenten. Dat is een gemiddelde van 91 aanvallen per dag – of een aanval elke 15 minuten – in de vorm van bombardementen of artillerievuur.

In het rapport “Syrië, een verminkte toekomst” stelt Handicap International vast dat 53% van de verwondingen die slachtoffers van het conflict hebben opgelopen te wijten zijn aan het gebruik van explosieve wapens. Omdat explosieve wapens ingezet worden in woongebieden, is minstens 92% van de slachtoffers een gewone burger.

Gevolgen op lange termijn

De teams van Handicap International in Syrië en de buurlanden zijn getuige van het lijden en de trauma’s die de Syrische bevolking heeft opgelopen. Het bombarderen van de burgerbevolking veroorzaakt verschrikkelijke humanitaire gevolgen: ernstige verwondingen en handicaps, zware psychologische trauma’s, gedwongen verplaatsingen en de verarming van de bevolking, de vernietiging van de noodzakelijke infrastructuur (ziekenhuizen, havens, bruggen enz.), een scheur in het socio-economische weefsel, enzovoort.

1 miljoen handtekeningen om STOP te zeggen!

Enkel een sterke burgerlijke mobilisatie opent perspectieven om een politieke oplossing uit te werken en een eind te maken aan de bombardementen. Handicap International roept daarom iedereen op om de internationale petitie “Stop Bombing Civilians” te ondertekenen. Het doel is om één miljoen handtekeningen te verzamelen. Met deze petitie, die al 390.000 handtekeningen telt, wil de organisatie de internationale gemeenschap wakker schudden. De petitie wordt neergelegd bij de Verenigde Naties en andere politieke beleidsmakers in september 2018.

Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke

NEEM CONTACT OP MET

Nicolas DEWAELHEYNS

+32 (0) 489 77 92 77
[email protected]