Meteen naar de inhoud

COVID 12-12 campagne komt op kruissnelheid

Brussel,  maandag 11 mei 2020 - Twee weken na de opstart komt de Covid12-12 campagne van het Belgisch Consortium voor noodhulpsituaties op kruissnelheid. De teller van de actie staat momenteel op 500 000 euro.  Dit bedrag bestaat uit de giften die rechtstreeks op de 12-12 rekening werden gestort en de giften op rekening van de individuele leden.

“We voeren een atypische campagne in een atypische context” zegt 12-12 coördinator Gilles Van Moortel.  “De pandemie neemt van land tot land zeer wisselende proporties aan en stelt onze organisaties voor nooit eerder geziene uitdagingen. In de meeste ontwikkelingslanden, zijn de gekende rechtstreekse gezondheidsgevolgen momenteel minder groot dan bij ons. Maar toch maken we ons grote zorgen over deze landen die al kwetsbaar zijn en reeds geplaagd worden door andere crises. De Covid-19 pandemie zorgt voor stijgende voedselprijzen en voedselonzekerheid.  Grote delen van de bevolking valt zonder inkomen, zonder sociale bescherming en basisdiensten ... Nu is het tijd om te handelen.”

Vorige week waarschuwde het Wereld Voedselprogramma van de VN nog dat het aantal mensen dat in een voedselcrisis verkeert door het coronavirus kan verdubbelen en de komende weken kan oplopen tot zo’n 265 miljoen mensen. De toegang tot gezondheidszorg die in vele landen in het Zuiden al precair is, wordt nog verder op de proef gesteld. COVID-19 komt bovenop andere ziekten zoals malaria, cholera, HIV, het gebrek aan voedsel, hygiëne en zuiver water ... Er moeten extra inspanningen geleverd worden om de meest kwetsbaren te beschermen zoals kinderen, ouderen, personen met een beperking, vrouwen en meisjes.

De zeven humanitaire organisaties die lid zijn van het 12-12 Consortium zijn dagelijks complementair actief met essentiële hulpprogramma’s in meer dan 40 landen in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika.

Geconfronteerd met de ongeziene crisis, mobiliseren de 7 humanitaire organisaties van Consortium 12-12 – het Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België, UNICEF België – zich om de COVID-19 pandemie te stoppen en miljoenen kwetsbare mensenlevens te redden.

“De prioriteit op dit ogenblik is de ondersteuning van vijf prioritaire sectoren: gezondheid, water en hygiëne, voedsel- en levensonderhoud, kinderbescherming en onderwijs.” zegt Van Moortel.

Belangrijkste aandachtspunten hierbij zijn de promotie van hygiëne, de verdeling van zeep en beschermingsmateriaal, de opleiding en sensibilisering van medisch personeel en gemeenschapsverantwoordelijken, screening op ziektebeelden, psychosociale hulpverlening, voedselbijstand en bijzondere beschermingsacties voor kwetsbare groepen zoals mensen met een beperking en kinderen.

 

Via de website 12.12.be krijgt u een overzicht van de activiteiten van elke lidorganisatie van het 12-12 consortium.  Wij beschikken ook over heel wat human intererst stories met bijpassend foto en/of videomateriaal alsook een lijst van contactpersonen in de landen waar we actief zijn.  Aarzel dus vooral niet om ons te contacteren bij de voorbereiding van een reportage of artikel. 

 

DOE EEN GIFT:  Donaties ten behoeve van de bevolking van ontwikkelingslanden die het slachtoffer zijn van de coronavirus-pandemie zijn welkom op de rekening BE19 0000 0000 12-12. Elke gift vanaf 40 € geeft recht op een fiscaal attest.

OVER CONSORTIUM 12-12: Onder de slagzin "Samen meer levens redden", lanceert het Belgisch Consortium voor Noodhulp (Consortium 12-12) nationale campagnes om donaties te verzamelen bij uitzonderlijke humanitaire crises. Het doel is om slachtoffers van natuurrampen en conflicten te ondersteunen door fondsen te werven voor hulpoperaties ter plaatse. Consortium 12-12 brengt 7 humanitaire organisaties samen: het Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan International België en UNICEF België.

 

www.1212.be

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]