Meteen naar de inhoud

Koningin Mathilde bezoekt Handicap International

Brussel, dinsdag 19 januari 2021 - Deze dinsdagochtend bezocht Koningin Mathilde de kantoren van de ngo Handicap International in Elsene om de directeur van de organisatie in België, Erwin Telemans, en een aantal personeelsleden te ontmoeten. Ze deelden met de Koningin de activiteiten, visie en toekomstige projecten van de organisatie in meer dan 60 landen, maar ook de projecten die in 2020 werden opgezet om mensen met een beperking te helpen tijdens de pandemie kwamen ter sprake.

Aan tafel praatten enkele medewerkers van Handicap International met Koningin Mathilde over hun werk binnen de organisatie. De nadruk van de discussie lag op het voorkomen van de oorzaken van handicaps, het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een beperking en op inclusief onderwijs. De directeur deelde ook met de Koningin de uitdagingen van de organisatie in 2020 tijdens de COVID-crisis.

"Met een groeiend aantal crisisisen en natuurrampen over de hele wereld heeft HI zich ongeveer tien jaar geleden uitgerust met een logistiek platform om snel te kunnen ingrijpen en te zorgen voor de toegang tot basisbehoeften voor de meest kwetsbaren en mensen met een beperking", legt Erwin Telemans uit. "De COVID-crisis weerhield ons er niet van om in bijna alle landen waar de organisatie actief is noodacties uit te voeren. Essentieel materiaal zoals mondmaskers en ontsmettingsmiddelen, maar ook basisbenodigdheden om te overleven werden verdeeld."

Van bamboe- naar 3D-protheses
Graziella Lippolis, revalidatiedeskundige, sprak op haar beurt over revalidatie en innovatie binnen de organisatie: "In bijna 40 jaar zijn we overgestapt van bamboe-, leer- en houtprotheses naar protheses uit polypropyleen, die we nu ook in 3D printen. De voorbije jaren hebben we ook telerevalidatiezorg ontwikkeld. Dit heeft duizenden patiënten in staat gesteld om hun revalidatieoefeningen thuis voort te zetten."

Belgische ontmijningsdrones
Xavier Depreytere, drones project manager, stelde met enthousiasme een bijzonder ontmijningsproject voor aan de Koningin: "Met de hulp van België experimenteren we in Tsjaad met het lokaliseren van mijnen aan de hand van drones die uitgerust zijn met infraroodcamera's. Het is niet minder dan een revolutie voor de humanitaire ontmijningssector." 
 
Blauwe veters tegen landmijnen
Koningin Mathilde wil de organisatie blijven steunen in de strijd tegen landmijnen en de hulp voor oorlogsslachtoffers en hoopt in de nabije toekomst de projecten van de organisatie op het terrein te bezoeken. Twintig jaar geleden steunde ze de organisatie al tijdens een bewustwordingscampagne, door de symbolische blauwe veters te dragen tijdens de nationale feestdag. Daarna bezocht ze Handicap International en twee partnerorganisaties in Peking. Eind 2016 verlengde Hare Majesteit Koningin Mathilde het Hoge Patronaat dat zij sinds 2000 aan de organisatie verleent.

Gepubliceerd op: 19 januari 2021
Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke

NEEM CONTACT OP MET

Nicolas DEWAELHEYNS

+32 (0) 489 77 92 77
[email protected]