Meteen naar de inhoud

Wereldwijd gaan meer dan 32 miljoen kinderen met een handicap niet naar school

Hoewel onderwijs een recht is voor alle kinderen in de wereld, gaan 32 miljoen kinderen met een handicap niet naar school. Handicap International lanceert vóór de start van het schooljaar een nieuwe internationale campagne “school 4 all” om aandacht te vragen voor deze miljoenen kinderen, die geen toegang hebben tot onderwijs. 

Brussel, vrijdag 10 augustus 2018 – Hoewel onderwijs een recht is voor alle kinderen in de wereld, gaan 32 miljoen kinderen met een handicap niet naar school. Handicap International lanceert vóór de start van het schooljaar een nieuwe internationale campagne “school 4 all” om aandacht te vragen voor deze miljoenen kinderen, die geen toegang hebben tot onderwijs. 

Handicap International, dat in 31 landen actief is om kinderen de kans te bieden om naar school te gaan, lanceert op maandag 13 augustus vóór de start van het schooljaar een internationale campagne “school 4 all” om eraan te herinneren dat kinderen met een handicap ook toegang moeten krijgen tot onderwijs. Wereldwijd gaan 32 miljoen kinderen met een handicap niet naar school en worden aan hun lot overgelaten.

 

Kwetsbaar voor armoede, geweld en discriminatie

Kinderen die niet naar school gaan zijn kwetsbaarder voor armoede, want een opleiding vergroot je kansen op het vinden van een beroep, een inkomen en een waardig leven. Daarnaast zijn deze kinderen kwetsbaarder voor geweld en discriminatie.

 

Schaamte familie

Kinderen met een handicap zijn vaak slachtoffer van stigmatisering. De familie schaamt zich en verbergt soms zelfs het kind of acht het kind niet in staat om naar school te gaan. Scholen zijn niet aangepast en hebben een gebrek aan aangepast pedagogisch materiaal. Daarnaast ontbreekt het de leraren aan vorming om rekening te houden met de specifieke behoeften van kinderen met een handicap.

 

Digitale campagne: Kinderen steunen

Handicap International gaat de komende weken via de sociale media het grote publiek sensibiliseren rond deze problematiek. Het zal eveneens mogelijk zijn om de projecten rond inclusief onderwijs te steunen via hun actiepagina. Handicap International heeft in 2017 meer dan 144 604 kinderen met een handicap toegang gegeven tot onderwijs.

 

Handicap International en inclusief onderwijs

Handicap International is actief in 31 landen om kinderen de kans te bieden om naar school te gaan, door rechtstreeks de kinderen en hun familie te steunen. De ploegen van HI identificeren in de dorpen eerst de kinderen met een handicap die niet naar school gaan, sensibiliseren de ouders over wat hun kinderen in hun mars hebben en het belang aan onderwijs. HI ondersteunt de scholen om de toegang tot gebouwen te verbeteren, levert aangepast pedagogisch materiaal, vormt leerkrachten en begeleidt ten slotte de overheid opdat hun onderwijsbeleid inclusiever wordt.

Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke Nicolas, persverantwoordelijke

NEEM CONTACT OP MET

Nicolas DEWAELHEYNS

+32 (0) 489 77 92 77
[email protected]