Goto main content

Burundi

Handicap International startte haar activiteiten in Burundi in 1992, om de levensomstandigheden van personen met een handicap te verbeteren.
 

Thierry is 9 jaar. Hij werd geboren zonder linkerbeen. Met zijn prothese kan hij naar school gaan.

Thierry is 9 jaar. Hij werd geboren zonder linkerbeen. Met zijn prothese kan hij naar school gaan. | © Evrard Niyomwungere / HI

Lopende acties

Op 31 december 2018 heeft onze organisatie de activiteiten in het land stopgezet.  HI vond dat het de projecten niet langer kon uitvoeren als gevolg van enkele beslissingen van de Burundese overheid tegenover internationale ngo’s, met in het bijzonder de verplichting om een etnische fiche van alle medewerkers op te stellen.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

In dit land, een van de armste landen ter wereld, blijft gezondheidszorg een grote uitdaging voor de meest kwetsbare mensen. Burundi is eveneens een asielland voor Congolese vluchtelingen.

Meer dan 67% van de Burundese bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land kent een relatief zwakke economische groei en lijdt onder een hoge inflatie. Het is ook een van de dichtstbevolkte Afrikaanse landen. Het staat op de 184ste plaats van de 187 landen op de index inzake de menselijke ontwikkeling (UNDP 2014).

Op het vlak van gezondheid en meer bepaald het sterftecijfer bij pasgeborenen en moeders laat Burundi onrustwekkende statistieken optekenen. Zwangerschaps- en bevallingscomplicaties staan op de derde plaats van doodsoorzaken in ziekenhuizen bij mensen ouder dan 15 jaar. Talrijke vrouwen krijgen een obstetrische fistel ten gevolge van een moeilijke bevalling of sterven zelfs tijdens de bevalling. Vrouwen en kinderen jonger dan 5 jaar betalen in Burundi een zware tol.

Chronische ziekten zoals aids, tuberculose, diabetes, verhoogde bloeddruk, astma, hartaandoeningen, mentale aandoeningen, alsook lichamelijk geweld (seksueel geweld, verkeersongevallen, oorlog) liggen aan de basis van talrijke lichamelijke en geestelijke beperkingen.

Ten slotte veroorzaakt de instabiele politieke en veiligheidssituatie in de regio sinds 1993 enorme bevolkingsstromen: Burundi vangt duizenden vluchtelingen op, velen uit de Democratische Republiek Congo, maar ook ontheemden. Door het politiek instabiele klimaat zijn sinds april 2015 honderdduizenden Burundezen het land uit gevlucht naar Tanzania, Rwanda, DR Congo en Oeganda.

Team van Handicap International in Burundi: 88
Actief in Burundi: sinds 1992
 

Lees ook

"Zeg hen dat we willen werken!" Integratie

"Zeg hen dat we willen werken!"

In een kleine ruimte hangen affiches en prenten aan groezelige muren. Op de grond staat een wankel rek met vruchtensappen en deegwaren. Dat zijn de belangrijkste producten die een Burundese vereniging van een twintigtal mensen verkoopt. In een beurtrolsysteem helpen ze met de verkoop, want er kunnen slechts vijf mensen tegelijk werken met de middelen die voorhanden zijn. Maar toch zit de ruimte elke dag stampvol, want het is de ideale ontmoetingsplaats om een praatje te slaan en te zingen.
Vrouwen met een handicap showen mode Integratie Mensenrechten

Vrouwen met een handicap showen mode

Voor de honderdste Dag van de Vrouw in Burundi hebben het Burundese netwerk van verenigingen van personen met een handicap (Réseau des Associations des Personnes Handicapées du Burundi of RAPHB) en "Les Vaillantes" een modeshow georganiseerd. Dat gebeurde in samenwerking met Handicap International België. De modeshow vond plaats in het jongerencentrum Kamenge en trok ongeveer duizend toeschouwers van alle leeftijden. Ook de ambassadeur van België, de algemeen directeur van het Ministerie van nationale solidariteit en de directrice van Handicap International waren van de partij.