Goto main content

Handicap International schiet in actie na de aardbeving

Noodhulp Revalidatie
Syrië

Myriam Abord-Hugon, Programmaverantwoordelijke voor HI in Syrië, geeft een beeld van de situatie ter plekke en de hulp die HI biedt.

Myriam Abord-Hugon, Programmaverantwoordelijke voor HI in Syrië

Myriam Abord-Hugon, Programmaverantwoordelijke voor HI in Syrië | © M. Abord-Hugon / HI

Wat zijn de voornaamste verwondingen na een aardbeving?

De meest voorkomende verwondingen zijn breuken, verbrijzelde en afgerukte ledematen, open wonden. Ook psychologische trauma's, angstaanvallen en stress als gevolg van de shock wanneer mensen gebouwen zien instorten of naasten verliezen.

Wat doet Handicap International?

We bieden zowel onmiddellijke revalidatiezorg voor opgenomen patiënten als een follow-up op lange termijn voor patiënten met meerdere of complexe verwondingen.

Onze specialisten zijn gevestigd in ziekenhuizen, maar we hebben ook mobiele eenheden die zich richten op gemeenschappen en kwetsbare groepen die geen toegang hebben tot reguliere gezondheidsdiensten. Deze mobiele eenheden bieden ambulante nazorg.

HI verstrekt ook mobiliteitshulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen en rollators aan mensen die gewond zijn geraakt of personen met een handicap.

Waarom is revalidatiezorg zo essentieel?

Wel, revalidatiezorg is essentueel opdat een persoon opnieuw zelfstandig kan bewegen, maar ook om complicaties en permanente handicaps te voorkomen.

Hoe is de huidige situatie in Noord-Syrië?

De situatie was er al rampzalig door 12 jaar van oorlog. Ontzettend veel mensen hebben alles verloren en zijn ontheemd door het conflict, en zijn getroggen door een diepe economische crisis waardoor de volledige bevolking armer wordt.

Vele ziekenhuizen en medische centra zijn vernield of beschadigd door gewapend geweld en bombardementen. Het gezondheidssysteem is zodanig geraakt dat het niet in staat is om een ramp van deze grootteorde aan te kunnen.

Na de aarbeving van 6 februari blijven duizenden mensen achter zonder dak boven hun hoofd, zonder elektriciteit en zonder drinkwater.

Is een interventie wel mogelijk in zo'n situatie?

Hulp bieden in situaties van conflict en humanitaire crisis is altijd een enorme uitdaging. Het geweld in de regio duurt voort; sinds maandag zijn er ook regelmatig naschokken geweest die schade en doden blijven veroorzaken...

Deze aardbeving heeft nog maar eens trauma's naar boven laten komen en heeft de reeds ernstige humanitaire crisis nog verergerd.

 

Ik doe een gift

Gepubliceerd op: 8 februari 2023

Meer over dit onderwerp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië
© HI
Noodhulp

Logistieke sleutelrol bij coördinatie noodhulp in Libië

Op 10 september zorgde een cycloon voor ongeziene overstromingen in de ruime regio van Derna. Handicap International stuurde een logistiek team ter plaatse.

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp
© Bulent Kilic / AFP
Noodhulp

Handicap International komt Marokkaanse slachtoffers van aardbeving te hulp

Op vrijdag 8 september werd Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Handicap International, dat al 30 jaar aanwezig is in het land, mobiliseert haar team ter plaatse en staat samen met de lokale partners de slachtoffers bij.

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun Noodhulp

Aardbeving in Marokko: Handicap International betuigt haar steun

Op vrijdag 8 september, rond 23 uur, trof een aardbeving met een kracht van 6,8 de provincie Al-Haouz in Marokko. Handicap International is sinds 1993 actief in het land en betuigt haar steun aan het Marokkaanse volk.