Goto main content

Handicap International schiet in actie na de aardbeving

Noodhulp Revalidatie
Syrië

Myriam Abord-Hugon, Programmaverantwoordelijke voor HI in Syrië, geeft een beeld van de situatie ter plekke en de hulp die HI biedt.

Myriam Abord-Hugon, Programmaverantwoordelijke voor HI in Syrië

Myriam Abord-Hugon, Programmaverantwoordelijke voor HI in Syrië | © M. Abord-Hugon / HI

Wat zijn de voornaamste verwondingen na een aardbeving?

De meest voorkomende verwondingen zijn breuken, verbrijzelde en afgerukte ledematen, open wonden. Ook psychologische trauma's, angstaanvallen en stress als gevolg van de shock wanneer mensen gebouwen zien instorten of naasten verliezen.

Wat doet Handicap International?

We bieden zowel onmiddellijke revalidatiezorg voor opgenomen patiënten als een follow-up op lange termijn voor patiënten met meerdere of complexe verwondingen.

Onze specialisten zijn gevestigd in ziekenhuizen, maar we hebben ook mobiele eenheden die zich richten op gemeenschappen en kwetsbare groepen die geen toegang hebben tot reguliere gezondheidsdiensten. Deze mobiele eenheden bieden ambulante nazorg.

HI verstrekt ook mobiliteitshulpmiddelen zoals krukken, rolstoelen en rollators aan mensen die gewond zijn geraakt of personen met een handicap.

Waarom is revalidatiezorg zo essentieel?

Wel, revalidatiezorg is essentueel opdat een persoon opnieuw zelfstandig kan bewegen, maar ook om complicaties en permanente handicaps te voorkomen.

Hoe is de huidige situatie in Noord-Syrië?

De situatie was er al rampzalig door 12 jaar van oorlog. Ontzettend veel mensen hebben alles verloren en zijn ontheemd door het conflict, en zijn getroggen door een diepe economische crisis waardoor de volledige bevolking armer wordt.

Vele ziekenhuizen en medische centra zijn vernield of beschadigd door gewapend geweld en bombardementen. Het gezondheidssysteem is zodanig geraakt dat het niet in staat is om een ramp van deze grootteorde aan te kunnen.

Na de aarbeving van 6 februari blijven duizenden mensen achter zonder dak boven hun hoofd, zonder elektriciteit en zonder drinkwater.

Is een interventie wel mogelijk in zo'n situatie?

Hulp bieden in situaties van conflict en humanitaire crisis is altijd een enorme uitdaging. Het geweld in de regio duurt voort; sinds maandag zijn er ook regelmatig naschokken geweest die schade en doden blijven veroorzaken...

Deze aardbeving heeft nog maar eens trauma's naar boven laten komen en heeft de reeds ernstige humanitaire crisis nog verergerd.

 

Ik doe een gift

Gepubliceerd op: 8 februari 2023

Meer over dit onderwerp

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”
© Saleh Aliwa- H.I.
Gezondheid

"Ik wil gewoon een waardig leven leiden met mijn gezin”

"Ik ben de sterkste van de wereld!” Dat is hoe Khaled, een vier-en-een-half jaar oud energiebommetje, het team van HI verwelkomt in zijn huis.

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"
© partenaire HI
Integratie Revalidatie

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"

In Syrië, een land verscheurd door oorlog, is het leven voor personen met een handicap alles behalve simpel. Handicap International en haar partners helpen mensen als Faisal om weer zelfstandig hun leven op te nemen.

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen
© K.W Dalati / HI
Mijnen en andere wapens Preventie

Informeren om bijkomende slachtoffers te voorkomen

Net na de aardbeving startte een team van Handicap International met sensibiliseringssessies. Hoe jezelf beschermen tijdens en na een aardbeving, en dat in een land in oorlog?