Goto main content

Humanitaire toegang in Gaza niet verbeterd, ondanks beloften Israël

Noodhulp
Palestina

Na de dood van zeven hulpverleners van World Central Kitchen deed de Israëlische regering op 6 april zeven beloftes in een poging om de humanitaire toegang tot Gaza te verbeteren. In deze briefing verduidelijken humanitaire actoren die actief zijn in de Gazastrook de realiteit ter plaatse: de Israëlische autoriteiten zijn hun beloften om de humanitaire toegang te verbeteren niet nagekomen.

De ngo's zien geen significante verbetering bij de Israëlische autoriteiten in het verlichten van de enorme uitdagingen om levensreddende hulp te bieden aan een bevolking van 2,2 miljoen mensen die op de rand van hongersnood staat.

In dit gedetailleerde document, waarin de uitdagingen voor humanitaire toegang in Gaza worden beschreven, benadrukken de ngo's dat de huidige situatie naar verwachting alleen maar verder zal verslechteren met de Israëlische militaire invasie van Rafah. Ze uiten hun bezorgdheid over de mogelijke sluiting van de grensovergang bij Rafah en de evacuatie van hulpverleners uit het gebied.

Staten moeten de militaire invasie van Rafah dringend bovenaan hun politieke agenda zetten en diplomatieke druk uitoefenen om de Israëlische regering ervan te weerhouden haar plannen door te zetten.


Lees de volledige briefing (in het Engels)

 

Gepubliceerd op: 8 mei 2024

Meer over dit onderwerp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza Noodhulp

290 ballonnen in Brussel, 290 dagen van leed in Gaza

Ngo's protesteren tegen het gebrek aan politieke actie, waardoor de humanitaire ramptoestand in Gaza blijft duren.

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.