Goto main content

Burgers alweer het slachtoffer bij conflict in Gaza en Israël

Noodhulp
Palestina

De aanval van Hamas en de hierop volgende bombardementen en maatregelen door Israël hebben een zware impact op de burgers. Minstens 1.300 mensen in Israël en 1.400 mensen in Gaza verloren hun leven. Handicap International, dat al sinds 1996 aanwezig is in Palestina, bereidt een noodhulpactie voor.

Gebouw in puin

Archieffoto uit 2015: De overblijfselen van het Al Wafa ziekenhuis in Shejaiya, Gaza, gespecialiseerd in fysieke revalidatie. Het gebied Shejaiya werd grotendeels verwoest tijdens een militaire operatie van Israël (Operation Protective Edge) in de zomer van 2014. Het gebied is zwaar verontreinigd met explosieve oorlogsresten. Het opruimen van het puin gaat langzaam. | © Tom Shelton / HI

De aanval van Hamas en de hierop volgende bombardementen en maatregelen door Israël hebben een zware impact op de burgers. De escalatie van geweld zal ongetwijfeld leiden tot verder verlies van mensenlevens. Handicap International is dan ook zeer bezorgd over de veiligheid van burgers aan beide kanten van het conflict.

De veiligheid van burgers en civiele infrastructuur moet prioriteit nummer één zijn. We roepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Zolang de vijandelijkheden voortduren, roept Handicap International beide partijen op om ten minste een dagelijks humanitair staakt-het-vuren in te stellen, zodat humanitaire organisaties op een veilige manier hulp kunnen verlenen.

Vrijwilligersnetwerk

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn er 6.049 gewonden in de Gazastrook (12 oktober, 12 uur). 60% van alle gewonden zijn vrouwen en kinderen. Tot nu toe zijn ongeveer 260.000 mensen in Gaza hun huizen ontvlucht om aan de bombardementen en beschietingen te ontkomen. De bevolking is getraumatiseerd.

Handicap International en haar partners vertrouwen op een netwerk van 300 vrijwilligers die opgeleid zijn om zeer snel in actie te schieten bij een crisis of noodsituatie. Sinds het begin van de bombardementen hebben sommigen van hen hun toevlucht gezocht in opvangplaatsen. De meeste van de opvangplaatsen zijn gemeentelijke centra, scholen, enzovoort. Anderen zitten thuis vast en wachten op een staakt-het-vuren om zich te kunnen verplaatsen.

Vanuit de opvangplaatsen zijn een heel aantal van deze vrijwilligers begonnen met het identificeren van de noden van personen met een handicap, vrouwen, kinderen, gewonden of personen die getraumatiseerd raakten.

Revalidatie- en psychologische hulp

Het team van Handicap International staat klaar om zowel noodrevalidatiehulp als psychologische hulp op te starten. Omdat de veiligheid van onze personeelsleden uiteraard essentieel is, kunnen slachtoffers pas geholpen worden van zodra een veilige doorgang voor humanitaire hulp gegarandeerd kan worden

Daarnaast kan op ook de verdeling van mobiliteitshulpmiddelen, zoals krukken en rolstoelen, evenals verbandmiddelen en EHBO-kits op elk moment worden opgestart. Samen met onze partners hebben we ook een noodvoorraad van basisproducten aangelegd in vijf veschillende gouvernementen van Gaza. Zodra een humanitair staakt-het-vuren een veilige doorgang voor personeel en voertuigen mogelijk maakt, willen we beginnen met het leveren van nooddhulppakketten met hygiëne- en kookartikelen.

De humanitaire situatie is rampzalig. Nu Gaza volledig belegerd is en het geweld toeneemt, zal de humanitaire nood de komende dagen blijven toenemen. Vooral de toegang tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen is kritiek.

Gepubliceerd op: 12 oktober 2023

Meer over dit onderwerp

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.