Goto main content

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"

Integratie Revalidatie
Syrië

In Syrië, een land verscheurd door oorlog, is het leven voor personen met een handicap alles behalve simpel. Handicap International en haar partners helpen mensen als Faisal om weer zelfstandig hun leven op te nemen.

Faisal aan het werk met enkele van zijn schapen

Faisal aan het werk met enkele van zijn schapen | © partenaire HI

Faisal, 26 jaar, raakte gewond na een bombardement in 2016 en zit sindsdien in een rolstoel. Leven met een handicap in tijden van oorlog, Faisal vertelt hoe moeilijk dat is.

Gewond door bombardement

Faisal (schuilnaam) zit op de grond met zijn dochter Leyla in zijn armen. Ze draagt een gouden jurkje met glitters. In dezelfde kleine kamer woont hij met zijn vrouw, zijn zussen en zijn ouders. De kamer is leeg, op enkele matrassen en wat speelgoed van Leyla na. Scherven van een obus raakten de onderrug van Faisal. Hierdoor raakte hij verlamd aan zijn benen.

"Niets is nog hetzelfde sinds het bombardement. Ik haat de blik waarmee mensen me aankijken. Ik wil niet dat anderen medelijden hebben met mij. Ik voel me niet meer op mijn gemak bij andere mensen. Daarom verkies ik binnen te blijven met mijn familie. Mijn dochter maakt me ongelooflijk gelukkig. Elk moment dat ik met haar kan zijn is geweldig."

Het leven is dubbel zo moeilijk

Leven met een handicap sowieso geen geschenk, maar in Syrië is de situatie nog complexer. Zeer weinig publieke plaatsen of diensten zijn aangepast aan de noden van personen met een handicap.

"Er bestaat niets dat mijn leven vergemakkelijkt. Straten, markten, toiletten: ik geraak nergens zonder hulp. Er was ook geen werk voor mij. Hierdoor voelde ik me soms nutteloos."

Door de oorlog is Faisal al een aantal keer moeten vluchten met zijn familie. Zijn huis werd vernield en aangezien ze geen auto hebben konden ze enkel meenemen wat ze konden dragen. Gedurende enkele maanden verbleven ze in een kamp voor ontheemden.

"De vreselijkste momenten zijn de luchtbombardementen. Iedereen loopt zo snel mogelijk weg, op zoek naar een veilige plek. Maar met benen die verlamd zijn kan ik niet zomaar rechtstaan en wegrennen."

Geld verdienen om zijn familie te onderhouden

Handicap International en haar lokale partners hebben Faisal geholpen met het opstarten van een kleine veehouderij. Hij ontving vier schapen en een opleiding in zuivelproductie en boekhouding om zijn financiën te beheren. Zonder deze steun had hij zich geen schapen kunnen veroorloven.

Nu produceert hij melk, ghee en kaas voor zijn gezin. Hij verkoopt ook een deel van zijn producten en koopt met de winst tarwe of groenten. Faisal heeft er altijd al van gedroomd zijn eigen dieren te hebben om zijn gezin te voeden.

"Op financieel vlak zijn we stabiel nu. Mijn bedrijfje groeit. Ik kan mijn familie onderhouden met wat ik produceer. Ik heb vooral weer hoop. Ik heb het gevoel dat het leven goed kan zijn en dat houdt me echt op de been.

Handicap International en haar partners voorzagen hem ook van een accu voor zijn motorfiets en pasten zijn huis en schuur aan door hellingen en nieuwe, bredere deuren te installeren en ze toegankelijk te maken voor een rolstoel.

 

Gepubliceerd op: 13 maart 2023

Meer over dit onderwerp

"Dankzij sensibilisering door Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer"
© S. D. Songoi / HI
Integratie

"Dankzij sensibilisering door Handicap International kijken vrienden en collega's niet meer op ons neer"

Damigou is een jonge slechtziende vrouw. Dankzij het project voor inclusief onderwijs en beroepsopleiding in Togo, kon ze naar school en is ze nu boekhoudster in een apotheek.

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen
© RAKOTONDRAPARANY D. NJARA / HI
Integratie

Op naar een werkvloer met minder drempels en meer kansen

Wereldwijd zijn er 386 miljoen mensen met een handicap meerderjarig en dus oud genoeg om te werken. Toch is 80% van hen niet aan de slag.

De ouder-kind relatie, essentieel voor de ontwikkeling van ondervoede kinderen
© Kadjara Diontol / HI
Gezondheid Revalidatie

De ouder-kind relatie, essentieel voor de ontwikkeling van ondervoede kinderen

De interventies van Handicap International voor ondervoede kinderen zijn gebaseerd op de emotionele band tussen de kinderen en hun ouders. Amina, mama van een baby die voordeel haalde uit deze interventies, getuigt hierover.