Goto main content

"Met een handicap kan je niet zomaar wegrennen en een schuilplaats zoeken voor een bombardement"

Integratie Revalidatie
Syrië

In Syrië, een land verscheurd door oorlog, is het leven voor personen met een handicap alles behalve simpel. Handicap International en haar partners helpen mensen als Faisal om weer zelfstandig hun leven op te nemen.

Faisal aan het werk met enkele van zijn schapen

Faisal aan het werk met enkele van zijn schapen | © partenaire HI

Faisal, 26 jaar, raakte gewond na een bombardement in 2016 en zit sindsdien in een rolstoel. Leven met een handicap in tijden van oorlog, Faisal vertelt hoe moeilijk dat is.

Gewond door bombardement

Faisal (schuilnaam) zit op de grond met zijn dochter Leyla in zijn armen. Ze draagt een gouden jurkje met glitters. In dezelfde kleine kamer woont hij met zijn vrouw, zijn zussen en zijn ouders. De kamer is leeg, op enkele matrassen en wat speelgoed van Leyla na. Scherven van een obus raakten de onderrug van Faisal. Hierdoor raakte hij verlamd aan zijn benen.

"Niets is nog hetzelfde sinds het bombardement. Ik haat de blik waarmee mensen me aankijken. Ik wil niet dat anderen medelijden hebben met mij. Ik voel me niet meer op mijn gemak bij andere mensen. Daarom verkies ik binnen te blijven met mijn familie. Mijn dochter maakt me ongelooflijk gelukkig. Elk moment dat ik met haar kan zijn is geweldig."

Het leven is dubbel zo moeilijk

Leven met een handicap sowieso geen geschenk, maar in Syrië is de situatie nog complexer. Zeer weinig publieke plaatsen of diensten zijn aangepast aan de noden van personen met een handicap.

"Er bestaat niets dat mijn leven vergemakkelijkt. Straten, markten, toiletten: ik geraak nergens zonder hulp. Er was ook geen werk voor mij. Hierdoor voelde ik me soms nutteloos."

Door de oorlog is Faisal al een aantal keer moeten vluchten met zijn familie. Zijn huis werd vernield en aangezien ze geen auto hebben konden ze enkel meenemen wat ze konden dragen. Gedurende enkele maanden verbleven ze in een kamp voor ontheemden.

"De vreselijkste momenten zijn de luchtbombardementen. Iedereen loopt zo snel mogelijk weg, op zoek naar een veilige plek. Maar met benen die verlamd zijn kan ik niet zomaar rechtstaan en wegrennen."

Geld verdienen om zijn familie te onderhouden

Handicap International en haar lokale partners hebben Faisal geholpen met het opstarten van een kleine veehouderij. Hij ontving vier schapen en een opleiding in zuivelproductie en boekhouding om zijn financiën te beheren. Zonder deze steun had hij zich geen schapen kunnen veroorloven.

Nu produceert hij melk, ghee en kaas voor zijn gezin. Hij verkoopt ook een deel van zijn producten en koopt met de winst tarwe of groenten. Faisal heeft er altijd al van gedroomd zijn eigen dieren te hebben om zijn gezin te voeden.

"Op financieel vlak zijn we stabiel nu. Mijn bedrijfje groeit. Ik kan mijn familie onderhouden met wat ik produceer. Ik heb vooral weer hoop. Ik heb het gevoel dat het leven goed kan zijn en dat houdt me echt op de been.

Handicap International en haar partners voorzagen hem ook van een accu voor zijn motorfiets en pasten zijn huis en schuur aan door hellingen en nieuwe, bredere deuren te installeren en ze toegankelijk te maken voor een rolstoel.

 

Gepubliceerd op: 13 maart 2023

Meer over dit onderwerp

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.