Goto main content

Zware aardbeving maakt duizenden slachtoffers in Midden-Oosten

Noodhulp
Syrië

Een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter heeft Turkije en Syrië door mekaar geschud in de nacht van 6 februari 2023. Handicap International, dat al aanwezig is in de regio, start haar noodhulpacties op.

Reddingsoperaties na het instorten van een gebouw na de aardbeving in Aleppo, Syrië op 6 februari 2023. | © Omer Alven / ANADOLU AGENCY / AFP

Verwoestende aardbeving treft reeds verzwakte bevolking

De aardbeving trof een gebied met een straal van ongeveer 400 km, gelegen tussen het zuidwesten van Turkije en het noordwesten van Syrië, waar ongeveer 12 miljoen mensen wonen. Verschillende naschokken bleven de regio de volgende uren door elkaar schudden, sommigen met een kracht van 5 tot 7 op de schaal van Richter.
Het aantal slachtoffers bedraagt nu al 11.200 doden en meer dan 40.000 gewonden (*) in beide landen samen. Veel mensen zitten nog steeds vast onder het puin en het aantal slachtoffers gaat ongetwijfeld toenemen naarmate de reddingsoperaties vorderen.

"Duizenden mensen zijn gewond geraakt. Ze hebben alles verloren en zijn geschokt door de verschrikkelijke aardbeving en de reeks naschokken van maandag in Turkije en Syrië," aldus Myriam Abord-Hugon, programmadirecteur bij HI Syrië. "Het is momenteel winter in beide landen en de mensen worden geconfronteerd met koude en slecht weer nadat ze hun huizen en bezittingen hebben verloren. Er moet dringend hulp worden geboden."

De bevolking in Syrië was al erg verzwakt door recente gevechten in de regio en een ernstige humanitaire crisis, het resultaat van een oorlog die al 12 jaar duurt.

Noodinterventie van HI

HI zet haar teams in om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbeving. Deze zullen revalidatiediensten verlenen aan mensen die door de aardbeving gewond zijn geraakt, zodat ze zo snel mogelijk opnieuw mobiel zijn en zodat langdurige gevolgen kunnen worden voorkomen.

"We verwachten een enorme nood aan revalidatiezorg", zegt Myriam Abord-Hugon. "Er zijn duizenden gewonden en veel van deze verwondingen kunnen snel verergeren of veranderen in permanente handicaps als mensen niet de juiste zorg krijgen. Bovendien hebben de overlevenden aanzienlijke trauma's opgelopen en zullen zij psychosociale steun nodig hebben."

HI zal ook activiteiten voor psychosociale ondersteuning ontplooien om psychologische eerste hulp te bieden aan diegenen die door de ramp zijn getroffen. Er zullen individuele ondersteuningssessies worden aangeboden en er zal een mobiel team naar het veld worden gestuurd. Om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbare mensen zal HI specifiek focussen op de hulp van ouderen en personen met een handicap. De organisatie zal ook de verdeling van mobiliteitshulpmiddelen (zoals rolstoelen, krukken en rollators) organiseren en samenwerken met andere ngo's om ervoor te zorgen dat rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften van deze mensen.

Aanwezig sinds 2012

In mei 2012 startte HI, als reactie op de Syrische crisis, haar activiteiten met operaties in de buurlanden Libanon en Jordanië. De organisatie ontwikkelde vervolgens vanaf november 2012 verdere activiteiten in de regio. Tegenwoordig biedt HI fysieke revalidatiezorg en psychosociale steun aan mensen met een handicap of letsel. Deze activiteiten omvatten het verstrekken van mobiliteitshulpmiddelen en het aanmeten van prothesen en orthesen. Ten slotte voert HI ook ontmijningsoperaties uit en zet het sensibiliseringscampagnes op om ongelukken door explosieve oorlogsresten te voorkomen.

(*) Cijfer op woensdag 8 februari, omstreeks 12u00

 

Ik doe een gift

Gepubliceerd op: 7 februari 2023

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.