Goto main content

Filipijnen getroffen door een aardbeving. Handicap International evalueert de situatie ter plaatse.

Noodhulp
Filipijnen

Op 27 juli werd de Filipijnse regio Luzon getroffen door een aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter. Handicap International schoot onmiddellijk in actie.

ARCHIEF: Melanie Ruiz meet de schade op na de doorkomst van tyfoon Odette in december 2021 in de Filipijnen.

ARCHIEF: Melanie Ruiz meet de schade op na de doorkomst van tyfoon Odette in december 2021 in de Filipijnen. | © Karmela Indoyon / HI

Een aardbeving treft 21.000 personen

Tijdens de ochtend van 27 juli werd het noordelijke deel van Luzon, het meest bevolkte eiland van de Filipijnen, getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Maar liefst 21.000 personen werden getroffen.

Tot nu toe zijn al minstens 5 doden en 130 gewonden geteld. De structurele schade wordt op 687 miljoen dollar (ongeveer 669 miljoen euro) geschat: meer dan 400 woningen zijn beschadigd, net als meerdere ziekenhuizen, bruggen en scholen.

Als gevolg van de aarbeving zijn ook minstens 58 aardverschuivingen geregistreerd, waardoor rotsblokken terecht kwamen op lager gelegen dorpen.

"Er hebben meer dan 700 naschokken plaatsgevonden", zegt Melanie Ruiz, landencoördinatior van de Filipijnen voor Handicap International (HI). "Aangezien het gevaar voor verdere naschokken blijft bestaan, zijn duizenden families geëvacueerd en verblijven momenteel in tenten en andere tijdelijke onderkomens."

Handicap International meet de schade op

HI is meteen na de aardbeving, samen met enkele andere organisaties die aanwezig zijn in de regio, begonnen met de schade op te meten en de noden op te lijsten.

"We bekijken vooral de noden op vlak van voedsel, hygiënisch materiaal, onderdak en andere basisbehoeften, met een bijzondere aandacht voor mensen met een handicap", legt Melanie uit. "We hebben ondertussen al 100 kits klaargemaakt met basishygiëneproducten als zeep, handdoeken en emmers, die onmiddellijk gebruikt kunnnen worden. Verder blijven we de situatie op de voet opvolgen."

Handicap International is al sinds 1985 aanwezig op de Filipijnen en heeft verschillende programma's lopen in de buurt van de getroffen zones. Ook bij de doorkomst van de tyfoon Odette, in december 2021, was HI aanwezig om zijn bijdrage te leveren.

Het personeel van Handicap International is volledig in veiligheid. Sommige personeelsleden waren uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk geëvacueerd, maar zij kunnen ondertussen terugkeren om opnieuw aan het werk te gaan.

Gepubliceerd op: 1 augustus 2022

Meer over dit onderwerp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking
© Development Tales Media / HI
Noodhulp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking

Een groot deel van Pakistan is verwoest door overstromingen. Meer dan 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Handicap International maakt noodpakketten klaar voor families in bijzonder kwestbare situaties.

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan
© Shakeel Ahmad / Anadolu Agency / AFP
Noodhulp

Ongeziene overstromingen overspoelen Pakistan

Sinds 14 juni 2022 hebben ongeziene neerslag en overstromingen 116 Pakistaanse districten onder water gezet, met bijna 1000 doden en meer dan 1300 gewonden tot nu toe geregistreerd. 72 van de getroffen gebieden werden door de Pakistaanse overheid reeds uitgeroepen tot rampgebied. Handicap International volgt de ontwikkelingen op de voet en bereidt een noodinterventie voor om de door overstromingen ontheemde gezinnen te ondersteunen.

Hoe Handicap International erin slaagt hulpgoederen tot dicht aan het oorlogsfront te leveren
© HI
Noodhulp

Hoe Handicap International erin slaagt hulpgoederen tot dicht aan het oorlogsfront te leveren

De logistieke tak van Handicap International ondersteunde onlangs hulporganisatie 'Save the Children' bij de levering van essentiële humanitaire goederen aan de gebombardeerde stad Bakhmut.