Goto main content

Filipijnen

Handicap International (HI) voert nood- en ontwikkelingsacties uit ter verbetering van de veiligheid, de levenskwaliteit en de bescherming van de rechten van kwetsbare personen, hun gezinnen en gemeenschappen op verschillende plaatsen in het land.

HI Filippijnen. Vernieling in de provincie Leyte na tyfoon Haiyan

Vernieling in de provincie Leyte na tyfoon Haiyan | © B. Blondel / HI

Lopende acties

HI is sinds 1985 actief in de Filipijnen. De teams van onze organisatie bieden regelmatig noodhulp in de nasleep van cyclonen, vulkaanuitbarstingen of overstromingen, die het land regelmatig treffen. Na de tyfoon Haiyan in 2013, de hevigste tyfoon ooit geregistreerd, lanceerde HI ook een noodhulpactie in de provincies Leyte en Capiz.

HI zet nu systemen op voor preventie, vroegtijdige opsporing, doorverwijzing en ingrijpen wanneer kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen, een handicap krijgen, enz. We versterken dit door onder meer de kinderverzorgsters en het medisch personeel op te leiden en de ouders te adviseren.

Onze organisatie bouwt ook aan de veerkracht van kwetsbare gemeenschappen bij natuurrampen door maatschappelijke organisaties en andere organisaties bewuster te maken van de risico's van natuurrampen. De prioriteit van HI is de meest kwetsbare mensen, waaronder geïsoleerde mensen, zwangere vrouwen en mensen met een handicap, te helpen zich voor te bereiden op deze rampen, die in de Filippijnen zeer frequent voorkomen.

We stellen ze instaat om zichzelf te kunnen beschermen en zorgen ervoor dat zij niet worden vergeten door organisaties die slachtofferhulp verlenen in de nasleep van rampen. HI zorgt ook voor bewustwording en bereidt de gezinnen in de gemeenschappen die het kwetsbaarst zijn voor rampen, het best voor.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in de Filippijnen

De Filipijnse archipel, in Zuidoost-Azië, is één van ‘s werelds meest kwetsbare gebieden voor natuurrampen. Aardbevingen en vulkaanuitbarstingen maken geregeld slachtoffers en veroorzaken heel wat schade.

Tyfoons – en de aardverschuivingen, overstromingen en stortvloeden die ze veroorzaken – komen bijzonder regelmatig voor en verwoesten doorgaans alles wat hun pad kruist. Ze hebben verregaande gevolgen voor de bevolking. Denk maar aan tyfoon Haiyan, die in november 2013 zo’n 8.000 doden maakte, 4 miljoen mensen van hun huizen beroofde en 15 miljoen slachtoffers achterliet. In de twee decennia vóór tyfoon Haiyan lieten 31.000 mensen het leven als gevolg van natuurrampen, die samen in totaal 98 miljoen slachtoffers maakten.

In de Filipijnen heerst er niet enkel armoede op het platteland. Er zijn ook grote ongelijkheden tussen de regio’s en socio-economische groepen onderling. Visayas en Mindanao zijn de armste provincies, maar ook in Zuid-Luzon is de armoede schrijnend.

Team van Handicap International in de Filipijnen: 35

Aanwezig in de Filipijnen: sinds 1985


Lees ook

Filipijnen getroffen door verwoestende overstromingen
© Maria Clarissa Manalastas / HI
Noodhulp

Filipijnen getroffen door verwoestende overstromingen

Minstens 1,4 miljoen mensen zijn getroffen en meer dan 411.000 mensen moesten vluchten als gevolg van massale overstromingen in verschillende regio's van het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen.

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw
© Cycloclane.com
Noodhulp

Tyfoon treft Filipijnen opnieuw

Op woensdag 26 juli raasde een tyfoon over het noorden van de Filipijnen. Naast 39 dodelijke slachtoffers raakten 27.000 personen ontheemd. Handicap International volgt de situatie op.

Filipijnen getroffen door een aardbeving. Handicap International evalueert de situatie ter plaatse.
© Karmela Indoyon / HI
Noodhulp

Filipijnen getroffen door een aardbeving. Handicap International evalueert de situatie ter plaatse.

Op 27 juli werd de Filipijnse regio Luzon getroffen door een aardbeving van 7,0 op de schaal van Richter. Handicap International schoot onmiddellijk in actie.