Goto main content

Personen met een handicap voorbereiden op klimaatrampen in de Filipijnen

Mensenrechten Noodhulp
Filipijnen

De Filipijnen zijn het derde meest kwetsbare land ter wereld als het gaat om klimaatverandering. Mensen met een handicap behoren tot de zwaarst getroffenen. Handicap International bereidt ze voor op cyclonen en overstromingen.

JD woont in de regio Compostela, in de provincie Davao de Oro op de Filipijnen. Hij is zwaar getroffen door de recente overstromingen in de regio afgelopen februari.

JD woont in de regio Compostela, in de provincie Davao de Oro op de Filipijnen. Hij is zwaar getroffen door de recente overstromingen in de regio afgelopen februari. | © Maria Clarissa Manalastas / HI

Twee jaar geleden maakte de 23-jarige JD een nachtmerrie mee die hem nog steeds achtervolgt. De jongeman verdronk toen bijna, samen met zijn moeder. Ondanks waarschuwingen voor de komst van de cycloon, wilden JD, zijn moeder en zijn broer hun huis niet verlaten.

Maar eenmaal de cycloon passeerde liep hun huis heel snel onder water. Het drietal besliste te vluchten toen het water al tot hun middel kwam. Omdat JD een handicap heeft moest zijn moeder hem op zijn rug dragen. Om de hoofdweg te bereiken, moesten ze eerst een houten brug oversteken, die ze niet meer konden zien, omdat de rivier buiten haar oevers getreden was. Ze konden de brug niet terugvinden en vielen in het water. Gelukkig kon de JD's broer nog net op tijd zijn moeder bij haar kleren vastgrijpen en zo uit het water trekken en konden ze de nachtmerrie overleven. Hun huis werd echter volledig vernield door de overstromingen.

Vandaag begrijpen JD en zijn moeder heel goed het belang van preventieve evacuatie. Ze wachten niet langer op hevige regenval of overstromingen om te evacueren. Dat is ook wat ze deden bij de overstromingen afgelopen februari. Ze overleefden opnieuw een ramp, maar verloren net als vele andere boeren al hun gewassen.


Une dame aveugle est assise sur un banc et porte dans ses bras un carton d'aide humanitaire "De zware regenval heeft maanden aan hard werk verwoest."

 

Ook Nanay Policarpia, een boerin van 69 jaar, verloor alles tijdens de recente overstromingen die de regio Mindanao zwaar troffen. Het gebied is bijzonder gevoelig voor klimaatrampen, zoals overstromingen. Ze worden zelfs elk jaar erger. Mindanao is niet alleen heel kwetsbaar door zijn geografie, het is ook een heel arme regio, wat de kwetsbaarheid van de inwoners op zijn beurt vergroot.

Nanay werd in 2018 volledig blind geworden na een verkeersongeval. Toch was ze was vastbesloten om op haar velden te blijven werken, hetgeen een zin aan haar leven geeft. Nanay slaagde er effectief in om alleen naar de rijstvelden gaan en haar graan te verbouwen, zelfs zonder zicht. Maar toen de overstromingen haar velden troffen in februari vorig jaar, dacht Nanay dat haar leven voorbij zou zijn.

"Ik had geen idee wat er aan de hand was. Ik voelde me nutteloos, omdat ik niets kon doen om mijn familie te helpen of te beschermen", herinnert Nanay Policarpia zich.  


Nanay en haar familie werden niet geëvacueerd ondanks dat het water tot aan hun borstkas kwam. Volgens haar was het evacuatiecentrum dat werd aangewezen te ver van hun huis.

Ze zouden afgelopen april oogsten, maar al hun gewassen werden vernietigd door de overstroming. Juni zou een nieuw plantseizoen moeten zijn.

"De zware regenval heeft maanden aan hard werk verwoest, en ook ons kapitaal. We hebben geen andere keuze dan opnieuw te lenen om zaad te kunnen planten", vertelt de zestiger. "We zijn dus erg dankbaar dat ACCESS zo dicht bij ons thuis kwam in plaats van dat we naar de distributielocatie zouden moeten gaan."


Nanay Policarpia is een van de begunstigden van voedselhulp van het ACCESS-project dat door Handicap International is opgezet in de Filipijnen.

Meer dan 130 miljoen slachtoffers in 30 jaar


De Filipijnen worden regelmatig geteisterd door cyclonen. Meer dan 130 miljoen mensen werden de afgelopen 30 jaar getroffen. 
Volgens een onderzoek uit 2018 van het Harvard Humanitarian Initiative, gaven meer dan 75 % van de Filipino's aan dat ze de afgelopen vijf jaar getroffen waren door zware regenval, cyclonen, overstromingen of aardbevingen. In hetzelfde onderzoek zei bijna de helft dat hun huis ooit was beschadigd door een natuurramp. 

In 2024 worden de weersomstandigheden nog verergerd door het klimaatfenomeen El Niño, volgens de Wereld Meteorologische Organisatie één van de vijf krachtigste klimaatgebeurtenissen ooit geregistreerd. Het is een natuurlijk proces, maar dat in combinatie met menselijke activiteiten leidt tot een sterke stijging van de temperaturen, zoals nu het geval is in Zuidoost-Azië.

Terwijl de inwoners uit de middenklasse steeds veerkrachtiger worden en hun levenswijze en vooral hun gebouwen aanpassen, hebben de armste mensen in de meest kwetsbare situaties, zoals mensen met een handicap, vrouwen en ouderen, het moeilijker en zijn zij telkens de eerste slachtoffers.


Handicap International aan de zijde van mensen in een kwetsbare situatie voor en tijdens noodsituaties


De prioriteit van Handicap International is ervoor zorgen dat mensen in de meest kwetsbare situaties, met name geïsoleerde mensen, zwangere vrouwen en mensen met een handicap, zich kunnen voorbereiden en beschermen tegen rampen, en garanderen dat zij niet vergeten worden door hulporganisaties wanneer er rampen plaatsvinden.


Une jeune femme pose avec le sourire devant un mur blancAlma is de eigenaresse van een bloemenwinkel en is moeder van vier kinderen. Omdat haar huis dicht bij de rivier staat, is ze regelmatig het slachtoffer van overstromingen:


"We leven voortdurend onder deze dreiging. We kennen mensen die gestorven zijn omdat ze niet evacueerden of niet naar de aankondigingen luisterden", betreurt ze. 


Alma heeft sinds haar zevende een fysieke handicap en nam deel aan de sessies van Handicap International om voorbereid te zijn op rampen. Een echte eyeopener voor de moeder. "Ik realiseerde me dat ik als persoon met een handicap ook levens kan redden", zegt ze trots.

Alma is nu één van de 'ambassadrices' van het project en helpt haar gemeenschap zich voor te bereiden op natuurrampen.


"Een persoon met een handicap zoals ik heeft een belangrijke rol te spelen! Alleen al maar door ons te consulteren bij de planning en activiteiten van mijn stad, wordt niemand meer in de steek gelaten in een noodsituatie."

Gepubliceerd op: 12 juni 2024

Meer over dit onderwerp

Eindrapport Oekraïne 12-12 Noodhulp

Eindrapport Oekraïne 12-12

Welke hulp boden de ngo's van het consortium 12-12 na twee jaar oorlog?

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne Mijnen en andere wapens Noodhulp

Ook in 2024 blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne

Handicap International roept samen met andere ngo's op om burgers te beschermen tegen bombardementen en artillerievuur in bevolkte gebieden.

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'
© S. Lazzarino / HI
Noodhulp Revalidatie

'Ik heb 6 maanden met die stukken hout moeten stappen'

Meer dan 2,7 miljoen mensen in Noord-Kivu raakten ontheemd door het aanslepende conflict. De noden in de opvangkampen zijn enorm.