Goto main content

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking

Noodhulp
Pakistan

Een groot deel van Pakistan is verwoest door overstromingen. Meer dan 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Handicap International maakt noodpakketten klaar voor families in bijzonder kwestbare situaties.

Een vrouw en enkele kinderen kijken naar een ondergelopen dorp

Een vrouw en enkele kinderen kijken naar een ondergelopen dorp | © Development Tales Media / HI

33 miljoen personen getroffen

Sinds midden juni heeft zware regenval nooit geziene overstromingen veroorzaakt in Pakisten. De meest dodelijke in meer dan 10 jaar: meer dan 1.400 personen overleefden de ramp niet en 12.700 personen raakten gewond.

De regen is ondertussen verdwenen, de situatie blijft echter alarmerend. Meer dan 630.000 Pakistanen zijn ontheemd en leven in vluchtelingenkampen, 80% van hen komt uit de zuidoostelijke regio Sindh. In de 81 districten waar zich overstromingen hebben voorgedaan zijn in totaal 33 miljoen mensen getroffen. 6,4 miljoen hebben nog steeds humanitaire hulp nodig.

"Het is hier wat apocalyptisch", beschrijft Caroline Duconseille, nationale directrice van HI Pakistan. "We zien hier huizen die volledig zijn ingestort door het water. Bruggen zijn vernield. Aan de kant van de weg zijn er rijen van mensen die een tijdelijk onderkomen hebben gebouwd en in tenten slapen. Ze hebben niets anders dan de kleren die ze dragen. En dan spreken we nog niet eens over de trauma's die  deze situatie veroorzaakt."

Naast 556.000 ingestorte huizen zijn er 1,17 miljoen andere huizen die schade hebben opgelopen. Ook 1.460 gezondheidscentra en 22.000 scholen zijn beschadigd. Meer dan 3,5 miljoen kinderen kunnen niet meer naar school.

Verdeling van hulpgoederen

Onze teams in Pakistan bereiden een interventie voor in de getroffen regio's Nowshera et de Charsadda. 600 ontheemde gezinnen zullen voedsel en andere basisgoederen ontvangen. De voedselpakketten bevatten 40 kg tarwemeel, 5 liter met vitamines verrijkte olie, 5 kg bonen, 10 kg rijst, 5 kg suiker en pakketten thee, koekjes en zout. De huishoudelijke pakketten bevatten verschillende kookpotten, borden, glazen en bestek zodat opnieuw zelfstandig maaltijden bereid kunnen worden; ook afwaskommen, sponzen,afwasmiddelen, dekens, kussens en matrassen worden verdeeld.

De overstromingen vonden bovendien plaats op een moment dat een groot deel van de bevolking al te kampen had met toenemende voedselonzekerheid. Volgens de VN heeft ongeveer 73% van de getroffen huishoudens momenteel onvoldoende toegang tot voedsel en is meer dan 2 miljoen hectare landbouwgrond beschadigd. Bij deze natuurramp zijn meer dan 755.000 stuks vee gestorven.

"Overstromingen van deze grootteorde zijn nooit eerder gezien in Pakistan en vereisen snelle reactie", zegt Caroline. "Ons eerste doel is om tegemoet komen aan de meest urgente noden van de getroffen gemeenschappen. Dat betekent voornamelijk toegang tot voedsel en basisgoederen als zeep, kookgerei en warme dekens."

HI zal ook teams inzetten voor psychologische hulp. Onder de coördinatie van de nationale autoriteien beoordelen zij de behoeften van de ontheemde bevolking en verlenen ze ofwel directe bijstand, ofwel verwijzen ze hen door naar andere gezondheidsdiensten. Handicap International onderzoekt ook de mogelijkheid om haar interventies uit te breiden naar andere districten en andere soorten hulp.

HI in Pakistan

HI is al sinds het begin van de jaren '80 aanwezig in het land en heeft verschillende humanitaire projecten lopen in meerdere Pakistaanse districten. Ook na de overstromingen van 2010 organiseerde HI een noodinterventie. Het huidige team van HI Pakisten bestaat uit 31 personeelsleden.

Gepubliceerd op: 14 september 2022

Meer over dit onderwerp

Personen met een handicap voorbereiden op klimaatrampen in de Filipijnen
© Maria Clarissa Manalastas / HI
Mensenrechten Noodhulp

Personen met een handicap voorbereiden op klimaatrampen in de Filipijnen

De Filipijnen zijn het derde meest kwetsbare land ter wereld als het gaat om klimaatverandering. Mensen met een handicap behoren tot de zwaarst getroffenen. Handicap International bereidt ze voor op cyclonen en overstromingen.

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend
© T. Nicholson / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Situatie in Oekraïense Charkov heel verontrustend

Sinds 10 mei voert Rusland een nieuw offensief uit in de regio. Door de verslechtering van de veiligheidssituatie, blijven de humanitaire behoeften stijgen. 

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International