Goto main content

Pakistan

HI is sinds de jaren 1980 aanwezig in Pakistan en voerde tot het einde van de jaren 1990 structurele projecten uit om tegemoet te komen aan de behoeften van Afghaanse vluchtelingen. Daarna hielp de organisatie bevolkingsgroepen het hoofd te bieden aan een aantal natuurrampen (aardbevingen, overstromingen), waarbij de nadruk lag op het verzachten van de gevolgen van dergelijke rampen voor de meest kwetsbare groepen. Het programma van HI is gericht op vluchtelingen en ontheemde bevolkingsgroepen.

Pakistaanse kinderen

Veilige speelplaatsen voor ontheemde kinderen en kinderen met een handicap. Ze laten hen toe zich uit te spreken over de trauma's die ze hebben meegemaakt. | © L. Chancenotte / HI

Lopende acties

HI is aanwezig in Pakistan om tegemoet te komen aan de behoeften van ontheemden, Afghaanse vluchtelingen en gastgemeenschappen.

HI versterkt revalidatiediensten en de zorg van klompvoeten in gemeenschappen, ondersteunt ontwikkelingsbeleid en de betrokkenheid van autoriteiten en belanghebbenden bij revalidatie.

HI biedt ook noodhulp op het gebied van gezondheidszorg in vluchtelingenkampen, leidt personen naar de juiste specialistische diensten en bouwt de capaciteit van openbare gezondheidsinstellingen op.

Interventiegebieden

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Pakistan

Pakistan wordt in toenemende mate en regelmatig getroffen door natuurrampen. Anderzijds vormt het aanslepen van conflicten in de grensgebieden een veiligheidsprobleem dat nadelig is voor de plaatselijke bevolking.

Ondanks de recente economische groei blijft Pakistan een van de slechtst presterende landen in Zuid-Azië als het gaat om indicatoren voor menselijke ontwikkeling. Pakistan kampt met hoge inflatie en wordt getroffen door economische crises... Vooral na de machtsgreep van de Taliban in Afghanistan zijn de gebieden langs de Pakistaanse grenzen kwetsbaarder geworden. Internationale betrekkingen zijn ook een hardnekkig probleem, vooral met buurlanden India en Afghanistan, waarmee Pakistan onopgeloste grensgeschillen heeft die aanleiding geven tot militaire incidenten.  

Het land heeft een lange geschiedenis van vluchtelingenopvang: ongeveer 1,4 miljoen geregistreerde Afghaanse vluchtelingen verblijven in de Pakistaanse gastgemeenschappen. Kort nadat de Taliban de macht hadden overgenomen in Afghanistan, kwamen er nog eens ongeveer 5.000 Afghaanse vluchtelingen Pakistan binnen.  

Pakistan wordt ook regelmatig getroffen door natuurrampen: in 2005 bracht een aardbeving drie miljoen mensen op de vlucht en in 2010 werden meer dan 20 miljoen mensen getroffen door zware overstromingen.

Ondanks het feit dat Pakistan het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap heeft ondertekend, zijn er zeer weinig gegevens om de omvang van handicaps in Pakistan te bepalen.

Team van Handicap International in Pakistan: 30

Aanwezig in Pakistan: Sinds 1984

Lees ook

"De overstromingen hebben al onze bezittingen vernield"
© HI
Noodhulp

"De overstromingen hebben al onze bezittingen vernield"

Handicap International verdeelt in totaal 2000 noodpakketten aan meest kwetsbare families na de overstromingen in Pakistan.

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal
© HI
Noodhulp

Pakistan - De heropbouw kan beginnen, maar nog niet overal

8 weken lang kreeg Pakistan te maken met nooit geziene moessonregens. Het begon in juni en tegen midden augustus stond een gebied dat 9 keer groter is dan België onder water. De menselijke tol is immens en maar liefst 31 miljard dollar is nodig om de schade te herstellen. De heropbouw kan beginnen, al geldt dat niet voor alle provincies.

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking
© Development Tales Media / HI
Noodhulp

Handicap International staat klaar om basisgoederen te verdelen onder getroffen Pakistaanse bevolking

Een groot deel van Pakistan is verwoest door overstromingen. Meer dan 6,4 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig. Handicap International maakt noodpakketten klaar voor families in bijzonder kwestbare situaties.