Goto main content

Pakistan

In Pakistan leidt Handicap International acties om de impact van natuurrampen tot een minimum te beperken voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

© L. Chancenotte / HI

Lopende acties

Handicap International werkt met de bevolking van de Sindh provincie, die in het bijzonder blootgesteld wordt aan het risico op overstromingen. Er worden oplossingen gezocht die de gevaren op klimaatrampen en de gevolgen ervan moeten inperken. De gemeenschappen worden aangemoedigd om zelf een evaluatie door te voeren van de risico’s van natuurrampen en evaluatieplannen op te stellen die rekening houden met personen met een handicap, alsook preventieve acties op poten te zetten (preventie, waarschuwing, voedselvoorraad). Bij de uitwerking van het project stimuleert Handicap International de actieve deelname van mensen met een beperking (fysiek, sensorieel, mensen in isolement, ouderen, …) en solidariteit tussen de verschillende gemeenschappen.

In 2016 startte HI het Growing Together project, samen met de IKEA foundation. Dit project is gericht op het creëren van kindvriendelijke ruimtes in de vluchtelingenkampen. Deze ruimtes dragen bij tot de integratie van alle kinderen, met bijzondere aandacht voor kinderen met een handicap. Dankzij educatieve spelen, artistieke activiteiten en sport weet HI hun sociale en emotionele ontwikkeling, hun zelfvertrouwen en de sociale cohesie tussen kinderen te stimuleren.

In 2017 startte een nieuw project in de Federaal Bestuurde Stamgebieden rond revalidatie voor personen met een handicap en psychosociale steun voor kwetsbare personen.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Pakistan wordt regelmatig en meer en meer getroffen door natuurrampen. In 2005 kostte een aardbeving het leven aan meer dan 70.000 mensen en dwong ze 3 miljoen mensen op de vlucht te slaan. In 2010 waren meer dan 20 miljoen mensen het slachtoffer van ongeziene overstromingen. Soortgelijke rampen komen jaarlijks voor, zij het op kleinere schaal. In 2014 werden bijna 3500 dorpen verwoest, wat gevolgen had voor 2 miljoen mensen.

Sinds 2012 worden er enorme militaire operaties tegen terrorisme uitgevoerd, voornamelijk in de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FBS). Dat leidde tot een migratie van 1,6 miljoen personen, waarvan het merendeel naar de provincie Khyber Paktunkhwa (KP). Na de aankondiging van de regering dat de FBS onder controle van het Pakistaande leger kwam te liggen, zijn de ontheemden in 2016 en 2017 massaal teruggekeerd van KP naar FBS.

Ondanks het feit dat Pakistan het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap ondertekend heeft (getekend in 2008, geratificeerd in 2011), is er heel weinig informatie over de omvang van handicaps in Pakistan, en komt er weinig initiatief van de regering om mensen met een handicap te ondersteunen.

 

Team van Handicap International in Pakistan: 33
Aanwezig in Pakistan: sinds begin jaren 1980

Lees ook

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Saima en haar gezin in Pakistan worstelen om te overleven
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Saima en haar gezin in Pakistan worstelen om te overleven

Saima zit sinds haar kindertijd in een rolstoel. Ze woont met haar gezin in een sloppenwijk van Karachi, in Pakistan. Door de pandemie en de lockdown is hun dagelijks leven onhoudbaar geworden. 

Pakistan, 6 maanden later Noodhulp

Pakistan, 6 maanden later

Niemand vergeet de verschrikkelijke beelden van de aardbeving in Kasjmir op 8 oktober 2005. Met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter zaaide die dood en vernieling: men schat het aantal dodelijke slachtoffers op 87.000 en het aantal daklozen op 3,5 miljoen. De internationale gemeenschap was zich lange tijd niet bewust van de omvang van het drama. Gelukkig heeft de hulpverlening zich kunnen organiseren en de hinderpalen kunnen omzeilen zodat de strenge winter geen tweede golf van sterftegevallen veroorzaakte.