Goto main content

“Aandacht voor de crisis in Oekraïne is gering, maar de humanitaire behoeften zijn groot”

Noodhulp

Momenteel zitten 800.000 mensen ‘gevangen’ te midden van het conflict in Oost-Oekraïne. Vluchten is voor hen geen optie: een gebrek aan middelen, de band met hun vaderland, een gevorderde leeftijd of een beperking steken daar een stokje voor. Hulpverlener Arnaud Pont legt uit wat Handicap International voor de meest kwetsbare personen in deze bijna vergeten crisis doet

Kindjes van de lagere school tekenen op een groot blad

Momenteel zitten 800.000 mensen ‘gevangen’ te midden van het conflict in Oost-Oekraïne. Vluchten is voor hen geen optie: een gebrek aan middelen, de band met hun vaderland, een gevorderde leeftijd of een beperking steken daar een stokje voor. Hulpverlener Arnaud Pont legt uit wat Handicap International voor de meest kwetsbare personen in deze bijna vergeten crisis doet.

Wat is de huidige situatie in Oekraïne?

Arnaud Pont: “Het conflict dat in februari 2014 losbarstte, woedt momenteel voort aan de grens van door de Oekraïense regering gecontroleerde gebied en het gebied dat in handen is van de Volksrepubliek Donetsk.[1]  

Daar zitten zo’n 800.000 mensen ‘gevangen’, omdat ze niet over de middelen beschikken om te vluchten of omdat een beperking hen verhinderd. Er zijn er ook die het gebied niet willen verlaten waar ze hun hele leven hebben opgebouwd.

De overheidsdiensten – en dan vooral de gezondheidsdiensten – functioneren er niet langer. De bewoners hebben humanitaire hulp nodig. De zone die in handen is van de overheid telt bovendien 300.000 ontheemden. In totaal hebben in Oekraïne 3,8 miljoen mensen humanitaire hulp nodig.[2] De situatie is bijzonder ernstig.”

Wat doet Handicap International?

“We zijn sinds augustus 2015 actief in het conflictgebied. We helpen personen met een handicap en bedlegerige senioren op het vlak van fysieke en functionele revalidatie. We leveren bijvoorbeeld rolstoelen en krukken en leiden het verzorgend personeel op voor de behandeling van handicaps. In 2016 boden we hulp aan bijna 1.000 personen en steunden we een dertigtal gezondheidsvoorzieningen.

Daarnaast bieden we ook psychologische steun. Een heel aantal mensen heeft het mentaal heel moeilijk of is getraumatiseerd door de eenzaamheid, het feit dat ze in de steek werden gelaten en de stress van het wapengeweld en de explosies in hun buurt.”

Hoe komt het dat Handicap International in Oekraïne tussenkomt?

“Zelfs de bevolking van ontwikkelde landen kan als gevolg van een oorlog of natuurramp nood hebben aan humanitaire hulp. Vóór 2014 was er in Oekraïne geen enkele landmijn te vinden, maar dat is nu wel anders. Bovendien lijdt Oekraïne economisch sterk onder de crisis.”

 Zolang de behoefte aan humanitaire hulp blijft bestaan, wil Handicap International haar acties in het land voortzetten. Zowel op vlak van ontmijning als van revalidatie en psychologische steun, zal er nog jarenlang werk zijn.

Maar we moeten natuurlijk over voldoende middelen beschikken. We proberen dit duidelijk te maken aan de geldschieters, bijvoorbeeld tijdens de conferentie ‘The Human Face of the Eastern Conflict’, want het conflict in Oekraïne krijgt nu te weinig aandacht en middelen.”   

Hoe denk je dat de situatie zal evolueren?

“Dat is moeilijk te voorspellen, aangezien het niet zozeer om een humanitaire crisis gaat, maar veeleer om een politieke. Wij blijven er in elk geval naar streven om toegang te krijgen tot iedereen die hulp nodig heeft, zodat we hen de vereiste humanitaire hulp kunnen bieden.”

 

[1] De Volksrepubliek Donetsk is een separatistische staat in het Oekraïense departement Donetsk, die sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid op 7 april 2014 een deel van dat departement in handen heeft.
[2] https://www.humanitarianresponse.info/system/files/documents/files/ukraine_humanitarian_needs_overview_2017_eng.pdf 

 

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."
© S. Sulaiman / HQ
Noodhulp

"Het aantal personen met een handicap in Gaza zal aanzienlijk toenemen. Zoveel is zeker."

Maria Marelli is kinesitherapeut bij Handicap International. Ze gaat regelmatig naar Rafah om ons team in Gaza te ondersteunen.