Goto main content

Bangladesh: Handicap International steunt de meest kwetsbare vluchtelingen

Bangladesh

Sinds eind augustus zijn er in Bangladesh al bijna 500.000 Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar aangekomen. Reiza Dejito, missieverantwoordelijke van Handicap International in Bangladesh, schetst de situatie en beschrijft de omvang van de noodhulpactie van de organisatie.

Drie vouwen zitten op een pad. Een mama geeft borstvoeding aan haar baby.

Sinds eind augustus zijn er in Bangladesh al bijna 500.000 Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar aangekomen. Reiza Dejito, missieverantwoordelijke van Handicap International in Bangladesh, schetst de situatie en beschrijft de omvang van de noodhulpactie van de organisatie.

“Handicap International is actief in het hele district van Cox’s Bazar, dat aan Myanmar grenst. Ook in Cox’s Bazar-stad en het lokale ziekenhuis biedt de organisatie hulp, en in de twee vluchtelingenkampen van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) leidt Handicap International al verscheidene jaren twee revalidatiecentra. Sinds eind augustus zijn we ook aanwezig in de geïmproviseerde kampen die voor deze nieuwe vluchtelingencrisis werden opgetrokken. We zijn getuige van een onafgebroken stroom van 8.000 tot 10.000 nieuwe vluchtelingen per dag, en dat terwijl nog tienduizenden personen de grens nog steeds niet over kunnen.”

“De nieuwe vluchtelingen hebben werkelijk niets meer. We hebben zes mobiele teams samengesteld om hen te helpen. Elk team telt een kinesitherapeut, een assistent die zich specifiek over de kinderen ontfermt en recreatieve activiteiten verzorgt, een psychosociaal assistent en een persoon die de behoeften in kaart brengt en de begunstigden informatie verschaft of naar de gepaste diensten doorverwijst.”

“Een alleenstaande vrouw van 80 onder een stukje zeil”

“De taak van dat laatste teamlid is bijzonder belangrijk. We ontmoeten immers veel personen die erg kwetsbaar zijn, zoals zwangere vrouwen of personen met beperkte mobiliteit. Neem nu het voorbeeld van de oude vrouw met wie we enkele dagen geleden kennismaakten. Ze is al ouder dan 80 en kan niet meer stappen. Ze kwam hier samen met haar dochter aan, maar die is de hele dag in de weer om de meest essentiële humanitaire hulp te regelen om te overleven. Terwijl haar dochter een tentzeil zoekt, voedsel en water regelt, brengt de oude vrouw de hele dag alleen door onder een stuk zeil … Het is onze taak om die personen te vinden, hen de weg te wijzen naar de nodige diensten of hulp, de ngo’s op de hoogte te brengen van hun aanwezigheid en die organisaties te helpen om hun diensten toegankelijk te maken.”

“Onze teams hebben het bijzonder moeilijk om zich in deze nieuwe sloppenwijken te verplaatsen. De regen maakt de steile hellingen immers erg drassig en moeilijk toegankelijk. Alle verplaatsingen gebeuren te voet, en dat is tijdrovend. We boeken maar langzaam vooruitgang, maar het regenseizoen staat voor de deur en de situatie voor de vluchtelingen wordt bijzonder schrijnend.”

Onze acties

Sinds eind augustus hielp Handicap International al bijna 10.000 vluchtelingen :

  • De organisatie sprak al met meer dan 3.000 personen en bracht hun behoeften in kaart. 
  • Handicap International bood daarnaast nog psychologische noodhulp aan meer dan 2.000 personen.
  • Er werden om en bij de 400 revalidatiesessies georganiseerd en 160 mobiliteitshulpmiddelen (rolstoelen, krukken enz.) uitgedeeld.
  • Onze teams boden daarnaast al psychosociale steun aan meer dan 300 volwassenen en meer dan 350 kinderen.

Een andere team van Handicap International staat ook klaar om een logistieke ondersteuning uit te bouwen om het transport van onze humanitaire goederen en eveneens die van andere organisaties te vergemakkelijken.

Wilt u ook de Rohingya vluchtelingen helpen? Doe nu een gift!

Meer over dit onderwerp

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Samira, stap voor stap

Samira, stap voor stap

Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.