Goto main content

Bangladesh

Handicap International is in Bangladesh actief sinds 1997 om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap in de maatschappij worden opgenomen. Haar programma biedt ook steun aan duizenden Rohingya die door geweld uit buurland Myanmar zijn gevlucht.

Jubair is een 12-jarige Rohingya-vlucheling. Hij werd neergeschoten toen hij naar Bangladesh vluchtte. Zijn linkerbeen werd geamputeerd en nu wordt hij opgevolgd door de revalidatieteams van Handicap International.

Jubair is een 12-jarige Rohingya-vlucheling. Hij werd neergeschoten toen hij naar Bangladesh vluchtte. Zijn linkerbeen werd geamputeerd en nu wordt hij opgevolgd door de revalidatieteams van Handicap International. | © Abdun Noor / HI

Lopende acties

Na de toestroom van honderdduizenden Rohingya die sinds augustus 2017 buurland Myanmar ontvluchten, biedt Handicap International bijstand aan mensen in extreme bestaansonzekerheid. De teams verlenen revalidatiezorg, geestelijke gezondheidszorg, psychosociale ondersteuning en bescherming aan duizenden mensen.

De organisatie heeft ook een logistiek platform opgezet met opslagcentra voor humanitaire hulp en een vloot vrachtwagens, waarmee humanitaire hulp voor Handicap International en andere organisaties wordt vervoerd.

Handicap International stimuleert de inclusie van de mensen in de meest kwetsbare situaties door hun toegang tot diensten, zoals revalidatiezorg en inclusieve werkgelegenheid, en hun deelname in de samenleving te ondersteunen.

De organisatie verbetert ook de toegang tot onderwijs voor alle kinderen, met name voor kinderen met een handicap, een ontwikkelingsachterstand, psychologische problemen, enzovoort in kampen voor Rohingya-vluchtelingen. Handicap International leidt leraren op om kinderen met een handicap op school op te nemen, organiseert revalidatiesessies voor kinderen met een handicap, waardoor zij weer naar school kunnen, en maakt de gemeenschap bewust van hun recht op onderwijs.

Handicap International voert ook actie om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap toegang hebben tot een bron van inkomsten, waardoor zij financieel onafhankelijk worden en beter worden geaccepteerd binnen hun gemeenschap.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Bangladesh

Bangladesh, in Zuid-Azië, is het achtste meest bevolkte land ter wereld. Hoewel het een van de armste naties was toen het in 1971 werd opgericht, bereikte het in 2015 de status van lager middeninkomensland. Vandaag de dag wordt het land geconfronteerd met een toestroom van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar. 

Bangladesh wordt omringd door India en grenst in het zuiden aan Myanmar. In 2020 leefde naar schatting 11,5% van de bevolking, ofwel 37,9 miljoen mensen, onder de armoedegrens. Ondanks een sterke economische groei, blijven er enorme ongelijkheden bestaan. De groei wordt belemmerd door interne factoren, zoals corruptie, steeds terugkerende natuurrampen, onder andere cyclonen en verwoestende overstromingen, en de moesson die vijf maanden per jaar streng optreedt. Elk jaar overstroomt 50 à 70% van het land, waardoor oogsten, woningen en vee meegesleurd worden.

Na de aankomst van meer dan 700.000 Rohingya die Myanmar sinds augustus 2017 zijn ontvlucht, heeft Handicap International meer dan 30.000 vluchtelingen bijgestaan en blijft ze noodhulp bieden, met name revalidatiezorg en psychologische ondersteuning.

Team van Handicap International in Bangladesh: 343

Aanwezig in Bangladesh: sinds 1997

Lees ook

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Samira, stap voor stap

Samira, stap voor stap

Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.