Goto main content

Bangladesh

Handicap International (HI) is in Bangladesh actief sinds 1997 en streeft ernaar dat mensen met een handicap ten volle in de maatschappij worden opgenomen en dat hun rechten worden erkend.

Bangladesh. Raihan, 6 jaar, krijgt elke week revalidatiezorg.

Bangladesh. Raihan, 6 jaar, krijgt elke week revalidatiezorg. | © Shumon Ahmed / CDD

Lopende acties

Na de massale toestroom van honderdduizenden Rohingya die sinds augustus 2017 het buurland Myanmar ontvluchten, biedt HI noodhulp aan mensen die in extreem moeilijke omstandigheden leven. De organisatie verleent aan duizenden mensen revalidatiezorg en psychologische steun. De organisatie stelt ook opslagcentra voor humanitair materiaal en een vloot vrachtwagens (logistiek platform) beschrikbaar, waarmee humanitair materieel voor HI en andere organisaties wordt vervoerd.

HI stimuleert de inclusie van de meest kwetsbare mensen door hun te ondersteunen in de toegang tot diensten zoals revalidatie en inclusieve werkgelegenheid en integratie in de samenleving.

Onze organisatie verbetert ook de toegang tot onderwijs voor alle kinderen, met name ook voor kinderen met een handicap, een ontwikkelingsachterstand, psychologische problemen, enz. in kampen voor Rohingya-vluchtelingen. HI leidt leraren op om kinderen met een handicap op school op te nemen, organiseert rehabilitatiesessies voor kinderen met een handicap (waardoor zij, naast andere activiteiten, weer naar school kunnen), maakt de gemeenschap bewust van het recht van kinderen op onderwijs, enzovoort.

HI voert ook actie om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap toegang hebben tot een bron van inkomsten, waardoor zij financieel onafhankelijk worden en beter worden geaccepteerd binnen hun gemeenschap.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Bangladesh

Als één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld, moet Bangladesh nu ook de instroom van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen uit buurland Myanmar opvangen.

Bangladesh, in Zuid-Azië, wordt in het oosten omkneld door het machtige India en deelt een grens met Myanmar in het zuiden. Het is één van de armste landen ter wereld. Naar schatting leeft meer dan de helft van de bevolking er onder de armoedegrens. Met 1.218 inwoners/km² is het één van de landen met de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld.

Ondanks een sterke economische groei blijven er enorme ongelijkheden bestaan. De groei wordt afgeremd door steeds terugkerende natuurrampen zoals cyclonen en verwoestende overstromingen, door de moessons (5 maanden per jaar) en andere interne factoren (corruptie, gebrekkige infrastructuren, enz.). Ieder jaar wordt 50 à 70% van het gebied overspoeld door water en worden oogsten, woningen en het vee meegesleurd.  

Na de aankomst van meer dan 700.000 Rohingya die Myanmar sinds augustus 2017 zijn ontvlucht, heeft HI meer dan 30.000 vluchtelingen bijgestaan en blijft het noodhulp bieden, met name revalidatiezorg en psychologische ondersteuning.

Team van Handicap International in Bangladesh: 263

Aanwezig in Bangladesh: sinds 1992

Lees ook

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Samira, stap voor stap

Samira, stap voor stap

Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.