Goto main content

COVID-19: Nieuwe activiteiten

Gezondheid Noodhulp
Bangladesh Nepal Rwanda Togo

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Een sensibiliseringsactie rond hygiëne in Madagaskar

Een sensibiliseringsactie rond hygiëne in Madagaskar | © HI

In de meerderheid van de 55 interventielanden van onze organisatie worden onze teams ingezet om een verdere uitbraak van de epidemie tegen te houden. Onze teams richten zich tot personen met een beperking, ouderen, zieken, … Ze informeren de bevolking over de maatregelen die ze moeten nemen en waken erover dat die informatie iedereen bereikt. Onze teams moeten overigens rekening houden met de context en de maatregelen die van land tot land kunnen verschillen.

Rwanda

De spanning in Rwanda was al te snijden door de herdenkingen – op 7 april - voor de dodelijke genocide in 1994. De onzekerheid over de epidemie kwam daar bovenop. De enige resterende activiteiten van Handicap International in het land hebben betrekking tot vluchtelingenkampen. Onze organisatie zou kunnen ingrijpen rond inclusief onderwijs en psychologische ondersteuning, maar moet ook sensibiliseringsacties vanop afstand opzetten.

Bangladesh

Onze teams werden voornamelijk ingeschakeld om de preventierichtlijnen toegankelijk te maken. Handicap International heeft bovendien twee opslagruimtes voor materiaal beschikbaar gesteld voor andere humanitaire organisaties (Unchiprang en Dhumdumia). Onze vrachtwagenvloot transporteert dit materiaal (hygiënekits, mobiele hulpmiddelen, etc.) en dat van andere organisaties naar bevolkingsgroepen die in moeilijk bereikbare zones leven.

“Ongeveer één derde van onze medewerkers zetten hun activiteiten verder of worden ingezet in de strijd tegen Covid-19,” vertelt Jean-Loup Gouot, directeur van HI Bangladesh. “De overige medewerkers werken thuis of hebben hun werk moeten stopzetten. Zij staan paraat indien we onze noodhulp moeten opvoeren.”

Somalië

Somalië is een land met een overheersend mondelinge cultuur. HI doet er beroep op een netwerk van enkele duizenden vrijwilligers om de preventiemaatregelen te verspreiden. Er wordt ook psychosciale ondersteuning aangeboden. 

Togo

Handicap International verzekert de productie van zeep en bleekmiddel om de hygiënische problemen aan te pakken.

Nepal

Een lockdown is van kracht in Nepal. Handicap International zal er voornamelijk de preventieboodschappen inclusiever maken en hygiënekits verdelen. Onze organisatie zal ook naar oplossingen voor de voedselschaarste zoeken. Aangezien de bevoorradingsketens soms onderbroken worden, treft dat opnieuw de meest kwetsbaren.
 

Gepubliceerd op: 10 april 2020

Meer over dit onderwerp

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig
© HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

DR Congo: 2,6 miljoen mensen in Noord-Kivu hebben dringend humanitaire hulp nodig

De oplaaiende geweld in Oost-Congo zorgt opnieuw voor stijgende noden. Handicap International biedt revalidatiezorg, psychologische ondersteuning en verzorgt het transport van hulpgoederen voor 12 ngo's.

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza
© HI
Noodhulp Revalidatie

Enorme nood aan revalidatiezorg in Gaza

Vele slachtoffers lopen het risico om een permanente handicap over te houden aan hun verwondingen. Handicap International biedt revalidatiezorg, al is dat in zeer moeilijke omstandigheden.

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah
© S. Hejji - HQ
Noodhulp

Gaza: Handicap International is geschokt door de crisis in Rafah

De algemene directeurs van verschillende ngo's en mensenrechtenorganisaties, waaronder Handicap International, delen een gezamenlijke verklaring waarin ze oproepen tot een onmiddellijke stopzetting van de militaire plannen van Israël.