Goto main content

Nepal

Handicap International wil de toegang tot het onderwijs in Nepal verbeteren voor alle kinderen, ook voor kinderen met een handicap, en gewonde mensen en mensen met een handicap revalidatiesessies en integratiediensten aanbieden.

Een jongetje met een beenprothese speelt voetbal in Nepal - HI-projecten

Prabin en zijn moeder Sunita. Prabin, 6 jaar oud, woont met zijn ouders in het zuiden van Nepal. Hij werd geboren zonder rechteronderbeen. Zijn prothese heeft zijn leven veranderd. | © Amul Thapa / HI

Lopende acties

Na de aardbeving van 2015 is het programma uitgebreid met een focus op gezondheid, revalidatie en toegang tot diensten, met name inclusief levensonderhoud, inclusief onderwijs en herstel van levensonderhoud. Momenteel voert Handicap International Nepal 9 projecten uit. 

Het Nepalese programma is altijd sterk gericht op een toonaangevend revalidatieproject. Het streeft naar de ontwikkeling van een duurzaam, geïntegreerd, publiek-privaat revalidatiesysteem om de mobiliteit en de onafhankelijkheid van personen met een handicap te verbeteren. 

Vandaag wordt het aanbod aan interventiegebieden voortdurend uitgebreid en ontwikkelt het team ervaring op het gebied van inclusief onderwijs voor de verbetering van de toegankelijkheid, deelname en slaagkansen in het onderwijs voor uitgesloten kinderen, of ze schoolgaand zijn of niet, door aandacht te spenderen aan kaste, handicap, etniciteit en geslacht. 

Daarnaast ontwikkelt Handicap International Nepal projecten voor inclusieve risicobeperking bij rampen, gericht op het verhogen van de klimaatveerkacht van de gemeenschappen en de groepen die het grootste risico lopen, waaronder mensen met een handicap, dankzij een inclusieve en op de gemeenschap gebaseerde aanpassing en een klimaatintelligent lokaal bestuur in de geselecteerde gemeenten in Nepal en economische inclusie. 

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in Nepal

Meer dan 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Drie vierde van de bevolking is afhankelijk van de landbouw voor zijn levensonderhoud. Het conflict van 1996 tot 2006 tussen de overheidsinstanties en maoïstische rebellen – die vandaag betrokken worden bij het democratische proces – stond de economische ontwikkeling van het land lange tijd in de weg. Dit conflict leidde tot 12.000 doden en honderdduizenden ontheemde mensen. Veel oorlogsveteranen hielden er handicaps aan over.

Vandaag is er een democratiseringsproces aan de gang in het land, en is de situatie vrij stabiel.

Handicaps worden in Nepal hoofdzakelijk als een sociaal probleem beschouwd. Deze uitdaging wordt zelden benaderd vanuit het standpunt van de volksgezondheid. In het onderwijs, de gezondheidszorg en de economische ontwikkeling wordt er amper rekening mee gehouden. Naar schatting gaat 78% van de kinderen met een handicap niet naar school (Barriga, 2011) en heeft slechts 1% van alle personen met een beperking in Nepal werk.

Nepal is zwaar getroffen door COVID-19, hoewel de situatie de laatste tijd is verbeterd. 

Team van Handicap International in Nepal: 61

Aanwezig in Nepal: sinds 1996

Lees ook

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving
© HI
Noodhulp

Nepal alweer getroffen door zware aardbeving

Het team van Handicap International is in de regio aangekomen om revalidatiezorg op te starten.

Dankzij kinesitherapie wordt Priti's levenskwaliteit beter Revalidatie

Dankzij kinesitherapie wordt Priti's levenskwaliteit beter

Priti is 6 jaar oud en woont in Biratnagar, een stad in het zuidoosten van Nepal. Door complicaties bij de bevalling kreeg ze bij haar geboorte te maken met een hersenverlamming. Ze krijgt nu twee jaar hulp van Handicap International waardoor ze heel wat vooruitgang boekt. Priti en haar familie vertellen ons meer over hun leven, hun weg die ze afleggen en hun hoop voor de toekomst.

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”
© HI
Noodhulp Revalidatie

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”

Haar persoonlijke ervaring met een natuurramp berust op een toeval, want ze was net in China toen in mei 2008 een hevige aardbeving de provincie Sichuan opschrikte. Maar Graziella Lippolis heeft als Rehabilitation Manager bij Handicap International België wel het één en ander te vertellen over de consequenties van aardbevingen.