Goto main content

Nepal

HI levert veel inspanningen om onderwijs in Nepal toegankelijk te maken voor alle kinderen, ook kinderen met een handicap. Onze organisatie draagt bovendien bij aan de verbetering van de levensomstandigheden van mensen met een handicap en aan een betere integratie in hun gemeenschap. HI bood hulp aan de slachtoffers van de aardbeving die Nepal trof op 25 april 2015.

© Wesley Pryor / HI

Lopende acties

Handicap International is sinds 2000 actief in Nepal. Het land ligt aan de voet van het Himalayagebergte en wordt geregeld getroffen door aardbevingen, vooral in de Kathmanduvallei, waar zo’n 1,5 miljoen mensen wonen. Om de impact van de natuurrampen te beperken en de bewoners erop voor te bereiden, werkt Handicap International nauw samen met de gemeenschappen en lokale autoriteiten, om nood- en evacuatieplannen uit te werken, de waarschuwingssystemen te verbeteren en de gewonden te verzorgen. Bij elk van deze acties wordt rekening gehouden met de specifieke behoeften van personen met een handicap.

Handicap International steunt ook vijf revalidatiecentra in Nepal, zodat duizenden Nepalezen een beroep kunnen doen op kinesitherapie of een prothese kunnen krijgen. Onze organisatie zorgde bovendien voor de creatie van mobiele teams die naar de meest afgelegen gebieden trekken om revalidatiesessies en protheses aan te bieden.

Daarnaast werkt Handicap International nog de economische integratie van personen met een handicap in de hand, via steun en advies op maat, en hulp bij opleidingen voor een beroep naar keuze. De organisatie sensibiliseert ook werkgevers rond handicaps en werkt samen met professionele inschakelingsdiensten zodat ze tegemoet kunnen komen aan de specifieke behoeften van personen met een handicap.

HI maakt ook werk van de verdediging van de rechten van gedetineerden. Onze organisatie wil een einde maken aan de slechte behandeling (waaronder martelingen) van gedetineerden en de kwalijke gevolgen op lange termijn van een opsluiting. HI verbetert de levensomstandigheden en de toegang tot essentiële noden, zoals toegang tot water, voeding en gezondheidszorg.

Handicap International heeft doorheen de jaren heel wat ervaring opgebouwd in de behandeling van slachtoffers van aardbevingen. Het bood dan ook meteen hulp aan de Nepalese bevolking toen een zware aardbeving het land trof op 25 april 2015. De aardbeving kostte aan meer dan 8.000 mensen het leven en 22.000 personen raakten gewond. 

Onze organisatie stond in voor 10.500 revalidatiesessies voor meer dan 4.000 personen, bood psychosociale steun en deelde meer dan 2.300 mobiliteitshulpmiddelen (looprekjes, rolstoelen, krukken) en specifiek materiaal uit aan meer dan 2.200 personen. Er werd een hotline voorzien om iedereen op de hoogte te kunnen brengen van de revalidatieactiviteiten van de organisatie. Handicap International deelde ook meer dan 4.300 noodhulpkits uit (tenten, kookkits, hygiënekits, dekens) aan de meest kwetsbare gezinnen. Vandaag 

Vandaag helpt onze organisatie nog steeds de gemeenschappen, families en personen met een handicap die getroffen werden door de aardbeving. We helpen hen zoeken naar nieuwe inkomsten en manieren om zich te beschermen tegen een nieuwe natuurramp.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

De aardbeving die Nepal op 25 april 2015 trof, kostte aan meer dan 8.000 mensen het leven. 22.000 personen raakten gewond. Het land, dat erg vaak getroffen wordt door aardbevingen, vooral in de Kathmanduvallei, probeert zich voor te bereiden op dergelijke natuurrampen.

Nepal is het armste land in Azië. Meer dan 40% van de Nepalese bevolking leeft onder de armoedegrens en drie vierde van de inwoners leeft van de landbouw. Het conflict van 1996 tot 2006 tussen de autoriteiten en maoïstische rebellen – die vandaag betrokken worden bij het democratische proces – stond de economische ontwikkeling van het land lange tijd in de weg. Het leidde tot 12.000 doden en honderdduizenden ontheemden. Het conflict maakte ook heel wat oorlogsinvaliden. Vandaag is er een democratiseringsproces aan de gang in het land, en is de situatie vrij stabiel. 

Handicaps worden in Nepal hoofdzakelijk als een sociaal probleem beschouwd. De problematiek wordt zelden benaderd vanuit het standpunt van de volksgezondheid. In het onderwijs, de gezondheidszorg en de economische ontwikkeling wordt er amper rekening mee gehouden. Naar schatting gaat 78% van de kinderen met een handicap niet naar school (Barriga, 2011) en slechts 1% van alle personen met een beperking in Nepal heeft werk.

Team van Handicap International in Nepal: 81
Aanwezig in Nepal: sinds 2000

Lees ook

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”
© HI
Noodhulp Revalidatie

Revalidatiezorg na een aardbeving: “Vroege mobilisatie is essentieel”

Haar persoonlijke ervaring met een natuurramp berust op een toeval, want ze was net in China toen in mei 2008 een hevige aardbeving de provincie Sichuan opschrikte. Maar Graziella Lippolis heeft als Rehabilitation Manager bij Handicap International België wel het één en ander te vertellen over de consequenties van aardbevingen.

Nepal: Covid-19 vergt flexibiliteit bij kinesisten
© HI
Gezondheid Revalidatie

Nepal: Covid-19 vergt flexibiliteit bij kinesisten

Het Covid-19-virus houdt ook Nepal in zijn greep. Omdat het cruciaal is om een onderbreking van de zorgverlening te voorkomen, bleef Handicap International ook de voorbije maanden revalidatiezorg verlenen aan de patiënten voor wie dat belangrijk was.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.