Goto main content

Rwanda

Handicap International werkt in Rwanda aan projecten voor inclusief onderwijs zodat alle kinderen naar school kunnen gaan en om de toegang tot gezondheidszorg voor personen met een handicap en personen in een kwetsbare situatie te vergemakkelijken.

Longini, hier te zien terwijl hij voetbalt op het schoolplein nadat hij zijn nieuwe prothesen heeft gekregen.

Longini, hier te zien terwijl hij voetbalt op het schoolplein nadat hij zijn nieuwe prothesen heeft gekregen. | © S. Wohlfahrt / HI

Lopende acties

In de vluchtelingenkampen in Rwanda bevordert Handicap International de toegang tot zorg en bescherming voor mensen in een kwetsbare situatie, waaronder mensen met geestelijke gezondheidsproblemen en revalidatiebehoeften. Door toegang te verlenen tot ondersteunende hulpmiddelen, zoals rolstoelen of wandelstokken, en psychosociale ondersteuning werkt de organisatie aan het opheffen van bestaande ongelijkheden en de belemmeringen waarmee sommige mensen worden geconfronteerd, om hun dagelijks leven te vergemakkelijken. Handicap International ontwikkelt daarvoor een innovatief project om op maat gemaakte protheses en ortheses te produceren met behulp van 3D-printers. Naast de geleverde apparatuur leidt Handicap International de Rwandese actoren op en stelt hen in staat om hun vaardigheden in deze technologieën te ontwikkelen, om het dienstaanbod duurzamer te maken. De organisatie ondersteunt ook mensen met specifieke behoeften, zoals personen met een handicap, ouderen of mensen met psychosociale problemen om hen te helpen hun rechten te begrijpen en uit te oefenen.

Daarnaast werkt Handicap International met kinderen, met name kinderen met een handicap, aan projecten voor inclusief onderwijs. De organisatie werkt samen met de nationale autoriteiten om toegang tot onderwijs voor iedereen te garanderen door leraren op te leiden of gebouwen toegankelijk te maken voor kinderen met een handicap. Onze teams creëren handboeken en onderwijsinstrumenten die aan de verschillende behoeften zijn aangepast, zoals schoolboeken in braille. Bovendien organiseert Handicap International ook sensibiliseringssessies voor lokale actoren en gemeenschappen, en bevordert ze de verspreiding van goede gewoontes, met name in werkgroepen.

Handicap International voert ook projecten uit om de zorg en ontwikkeling van heel jonge kinderen te verbeteren. De organisatie vergemakkelijkt de toegang tot zorg in de eerste dagen na de geboorte, met de nadruk op toegankelijke diensten voor baby's met een handicap. De teams ondersteunen en trainen ouders en voogden om kinderen een veilige en passende omgeving te bieden en zo hun ontwikkeling en leerproces te bevorderen.

Om seksueel en gendergerelateerd geweld te helpen bestrijden, voert Handicap International bewustmakings- en beleidsbeïnvloedingsactiviteiten uit in de gemeenschappen. De organisatie begeleidt overlevenden van gendergerelateerd en seksueel geweld, bijvoorbeeld via kunsttherapiesessies, en leidt medische, psychosociale en juridische actoren op om passende steun te verlenen. Ze organiseert ook sensibiliseringscampagnes, met name op scholen, en werkt aan het wegnemen van de obstakels die de vrouwen en kinderen, die slachtoffer zijn van geweld, verhinderen om toegang te hebben tot de nodige diensten. Bovendien werkt Handicap International samen met mannen, vooral leiders van de gemeenschappen, om sensibiliseringsacties te organiseren en geweld te vermijden.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-acties in Rwanda

Rwanda heeft sinds 1994 een snelle groei doorgemaakt. Het bruto binnenlands product is gestegen, terwijl armoede en ongelijkheid zijn afgenomen.

Rwanda is een klein, heuvelachtig en vruchtbaar land zonder toegang tot zee met een dichte bevolking van ongeveer 12,46 miljoen inwoners. De politieke, sociale en economische context van Rwanda is sterk beïnvloed door de genocide op de Tutsi's in 1994. Tussen april en juli 1994 kwamen meer dan 800.000 mensen om het leven. Sindsdien kent Rwanda politieke stabiliteit en algemene veiligheid, weinig corruptie en een liberaal juridisch kader.

Rwanda heeft de ambitieuze doelstelling om tegen 2035 een land met een hoger middeninkomen en tegen 2050 een land met een hoog inkomen te worden. Deze doelstellingen bouwen voort op de opmerkelijke ontwikkelingssuccessen van de afgelopen twee decennia, waaronder de grote groei en snelle armoedebestrijding dankzij strategieën voor economische ontwikkeling en armoedebestrijding op middellange termijn. Door deze strategieën is de ongelijkheid tussen 2001 en 2015 verminderd en bedroeg de reële groei van het bbp gemiddeld ongeveer 8% per jaar.

Ondanks de prestaties van de regering op het gebied van sterke en duurzame sociaal-economische groei, blijven er grote uitdagingen bestaan, zoals de slechte staat van de infrastructuur, een gebrek aan toegang tot elektriciteit of investeringen die sterk afhankelijk zijn van buitenlandse hulp. Bovendien moeten de bescherming en inclusie in de samenleving van mensen met een handicap of andere personen in een kwetsbare situatie verbeterd worden. Ondanks de economische groei en de recente ontwikkeling van basisdiensten zoals gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs, telt Rwanda namelijk een groot aantal mensen in een kwetsbare situatie, zowel economisch als psychosociaal.

Team van Handicap International in Rwanda: 122
Aanwezig in Rwanda: sinds 1994

Lees ook

HI biedt online revalidatiezorg in Rwanda aan
© HI
Revalidatie

HI biedt online revalidatiezorg in Rwanda aan

Ook Rwanda ontsnapt niet aan de Covid-19 epidemie. Handicap International (HI) zette er een virtueel platform voor ‘telerevalidatie’ op, zodat onze patiënten hun kinesitherapiesessies vanop afstand konden afwerken.

Voedselverdeling in Rwanda
© HI
Noodhulp

Voedselverdeling in Rwanda

Handicap International zorgde tijdens de lockdown in Rwanda voor de verdeling van voedsel en meel onder kwetsbare families.

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking
© HI
Gezondheid Preventie Revalidatie

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten.