Goto main content

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking

Gezondheid Preventie Revalidatie
Rwanda

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten. 

Kapitolina bereidt een maaltijd op een klein vuurtje naast haar woning, Benine zit net iets verder in een blauwe rolstoel.

Kapitolina bereidt een maaltijd op een klein vuurtje naast haar woning, Benine zit net iets verder in een blauwe rolstoel. | © HI

Kapitolina is een 59-jarige vrouw. Als Burundese vluchtelinge kwam ze vijf jaar geleden aan in het Mahamakamp in Province de l’Est. Vorige maand april kreeg ze SOSOMA-meel van HI als voedingssupplement voor haar adoptiekind Benine Niragire. Het meisje van 5 jaar oud raakte verlamd aan de vier ledematen na een hoofdtrauma. 

"Voedsel vinden is een groot probleem tijdens deze lockdown..."

Voor Kapitolina is het niet eenvoudig om voedsel voor haar kind te vinden omdat veel activiteiten zijn opgeschort. “Voor de lockdown," vertelt ze, “ging ik soms helpen in de gastgemeenschap, waar ik voedsel kreeg voor mijn kind. Nu ik er niet meer naartoe kan, is voedsel vinden een groot probleem.” Dankzij de steun van HI krijgt Benine toch aanvullende voeding. 

Elk kind ontvangt maandelijks 3 kg van het SOSOMA-meel. Voor de 252 kinderen met een beperking en 300 arme gezinnen komt de hulp als geroepen, nu er door de strenge social distancing maatregelen geen mogelijkheden zijn om te werken of om zich op een andere manier te bevoorraden. Voor de meerderheid heeft de steun een grote impact op de leefomstandigheden.

Een zorgzame moeder

Kapitolina is niet bang dat haar kleine meisje ondervoed zal raken, zo zegt ze: "Dankzij het SOSOMA-meel dat ik van HI heb gekregen, heeft mijn kind geen voedingsproblemen en loopt dus geen risico op ondervoeding. Elke ochtend maak ik haar papje klaar, zodat ze de dag goed doorkomt. Ik zorg ervoor dat ze geen ondervoeding ontwikkelt en dat haar fysieke en cognitieve ontwikkeling niet wordt belemmerd. "Ik ben er trots op dat ze dankzij haar groei en functionele capaciteiten nu zonder problemen kan zitten en communiceren als ze bijvoorbeeld naar het toilet wil gaan." 

Kapitolina is erg zorgzaam voor Benine, en ze doet er alles opdat deze kleine meid vooruitgang blijft boeken. Sinds februari 2018 krijgt Benine via HI revalidatietherapie. Benine  liep haar hoofdtrauma op als baby. Ze werd verwond en in de steek gelaten door haar biologische moeder die met psychologische problemen kampte. Met Kapitolina als adoptiemoeder mag ze zich gelukkig prijzen. 
 

Gepubliceerd op: 2 juni 2020

Meer over dit onderwerp

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'
© Crolle Agency / HI
Revalidatie

'Ik ben eigenlijk per toeval kinesitherapeut geworden'

Paul Lokiru is kinesitherapeut bij Handicap International in Oeganda. Elke dag opnieuw leert hij zijn patiënten, allemaal vluchtelingen die heel wat hebben meegemaakt, stappen én hun zelfvertrouwen terugwinnen.

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren
© HI
Gezondheid

Wanneer niet het lichaam, maar het hoofd moet revalideren

Handicap International ondersteunt vluchtelingen in Oeganda met psychologische hulp en zet hiermee opnieuw levens op de rails.

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese
© HI 2023
Gezondheid Mijnen en andere wapens Noodhulp Revalidatie

6 maanden na de aardbeving krijgt Rema haar prothese

Op 6 februari 2023 raakte het Syrische meisje bedolven onder het puin. Ze zat maar liefst 30 uur vast. Door de verwondingen moest haar been onmiddellijk geamputeerd worden.