Goto main content

Covid-19 in Rwanda: Voedselhulp voor kinderen met een beperking

Gezondheid Preventie Revalidatie
Rwanda

"Dankzij de voedselhulp loopt mijn kleine meid geen risico op ondervoeding, bovenop haar beperking..." Het zijn de woorden van Kapitolina, een paar weken nadat ze voor het eerst voedselsteun ontving van HI. De voedselsteun is een onderdeel van de steunmaatregelen voor ouders van kinderen met een beperking. Deze steun wordt sinds 2018 verleend en vindt zelfs tijdens de lockdownperiode plaats om de negatieve gevolgen van Covid-19 voor de gezinnen te verzachten. 

Kapitolina bereidt een maaltijd op een klein vuurtje naast haar woning, Benine zit net iets verder in een blauwe rolstoel.

Kapitolina bereidt een maaltijd op een klein vuurtje naast haar woning, Benine zit net iets verder in een blauwe rolstoel. | © HI

Kapitolina is een 59-jarige vrouw. Als Burundese vluchtelinge kwam ze vijf jaar geleden aan in het Mahamakamp in Province de l’Est. Vorige maand april kreeg ze SOSOMA-meel van HI als voedingssupplement voor haar adoptiekind Benine Niragire. Het meisje van 5 jaar oud raakte verlamd aan de vier ledematen na een hoofdtrauma. 

"Voedsel vinden is een groot probleem tijdens deze lockdown..."

Voor Kapitolina is het niet eenvoudig om voedsel voor haar kind te vinden omdat veel activiteiten zijn opgeschort. “Voor de lockdown," vertelt ze, “ging ik soms helpen in de gastgemeenschap, waar ik voedsel kreeg voor mijn kind. Nu ik er niet meer naartoe kan, is voedsel vinden een groot probleem.” Dankzij de steun van HI krijgt Benine toch aanvullende voeding. 

Elk kind ontvangt maandelijks 3 kg van het SOSOMA-meel. Voor de 252 kinderen met een beperking en 300 arme gezinnen komt de hulp als geroepen, nu er door de strenge social distancing maatregelen geen mogelijkheden zijn om te werken of om zich op een andere manier te bevoorraden. Voor de meerderheid heeft de steun een grote impact op de leefomstandigheden.

Een zorgzame moeder

Kapitolina is niet bang dat haar kleine meisje ondervoed zal raken, zo zegt ze: "Dankzij het SOSOMA-meel dat ik van HI heb gekregen, heeft mijn kind geen voedingsproblemen en loopt dus geen risico op ondervoeding. Elke ochtend maak ik haar papje klaar, zodat ze de dag goed doorkomt. Ik zorg ervoor dat ze geen ondervoeding ontwikkelt en dat haar fysieke en cognitieve ontwikkeling niet wordt belemmerd. "Ik ben er trots op dat ze dankzij haar groei en functionele capaciteiten nu zonder problemen kan zitten en communiceren als ze bijvoorbeeld naar het toilet wil gaan." 

Kapitolina is erg zorgzaam voor Benine, en ze doet er alles opdat deze kleine meid vooruitgang blijft boeken. Sinds februari 2018 krijgt Benine via HI revalidatietherapie. Benine  liep haar hoofdtrauma op als baby. Ze werd verwond en in de steek gelaten door haar biologische moeder die met psychologische problemen kampte. Met Kapitolina als adoptiemoeder mag ze zich gelukkig prijzen. 
 

Gepubliceerd op: 2 juni 2020

Meer over dit onderwerp

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden
© HI
Mensenrechten Mijnen en andere wapens Preventie

Naar een einde van bombardementen op dichtbevolkte gebieden

Tijdens een conferentie in Oslo kwamen verschillende landen bijeen om de uitvoering van de politieke verklaring tegen het bombarderen en beschieten van steden te bespreken en op te volgen.

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.