Goto main content

Samira, stap voor stap

Bangladesh

Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.

Samira met haar krukken voor het huisje ze woont in de kamp, met de steun van de fysiotherapist van HIs béquilles devant l'abri où elle vit dans le camp. Le kinésithérapeute de HI la soutient

In een hoek van een kleine woonst zit de tienjarige Samira. Ze houdt zich bezig met haar make-uptas. Een spiegel werpt fijne zonnestralen op het gezicht van het meisje, waardoor haar jukbeenderen oplichten. Die heeft ze rood gemaakt met een eigen mengsel van poedertjes. Samira maakt zich op om buiten te gaan spelen in het vluchtelingenkamp van Teknaf, in Bangladesh. Niet eenvoudig, na jaren tussen vier muren te hebben doorgebracht als gevolg van haar handicap. Samira lijdt namelijk aan hersenverlamming.

Een aantal jaar geleden ontwikkelde Samira houdings- en bewegingsstoornissen, waardoor ze steeds minder kon doen. Haar moeder legt uit hoe haar dochter haar dagen in bed doorbracht omdat ze niet kon stappen door de stijfheid in haar ledematen. Elke dag zag er hetzelfde uit en ging aan Samira voorbij, tot er een mobiel team van HI aanklopte.

Een frame van bamboe om recht te blijven staan

Samira kan vandaag achter haar geïmproviseerde kaptafel staan dankzij een frame van bamboe dat Mohafuzur Rahman, kinesitherapeut bij HI, voor haar heeft gemaakt. “Ik heb handleidingen bekeken op internet. Zo moeilijk was het eigenlijk niet”, legt Mohafuzur uit. Hij voegt er nog aan toe dat hij de familie gevraagd had het nodige materiaal te voorzien om het orthopedisch toestel te kunnen maken. “Ik wilde de familie van Samira betrekken bij het genezingsproces”, verduidelijkt hij.

Samira trekt het frame nu twee keer per dag aan, ‘s morgens en ‘s avonds. Ze gebruikt het om met haar make-up te spelen, een van haar favoriete bezigheden. De oefening lijkt bovendien haar vruchten af te werpen, want Samira kan zich stilaan zelf recht houden. “Ik ben blij haar rechtop te zien staan en te zien bewegen. Ze gaat zelfs al af en toe naar buiten”, vertelt de moeder van het kind glimlachend.

Krukken om verder te kunnen wandelen

Omdat Samira zo goed (en snel!) vooruitgang boekt, besloot Mohafuzur haar krukken te geven. Leren stappen bleek echter niet bepaald gemakkelijk. “In het begin dacht ik dat ik ging vallen, ik was bang”, legt het meisje uit. Na enkele pogingen kreeg Samira meer vertrouwen en lukte het haar om de ene stap na de andere te zetten. “Nu vind ik de moed om de krukken te gebruiken, want het voelde zo goed toen ik voor het eerst naar buiten ging”, roept ze uit!

De kinesitherapeut gaat geregeld bij Samira langs om revalidatiesessies te geven. Elke keer oefenen ze samen het lopen met de krukken. “Ik weet dat Mohafuzur er is om mij te helpen.” Samira’s vorderingen zijn indrukwekkend sinds ze twee weken geleden het mobiele team van HI heeft ontmoet. Toch is het meisje zich ervan bewust dat ze alles stap voor stap moet doen.

Leven in het vluchtelingenkamp van Teknaf

Het vluchtelingenkamp van Teknaf telt 274.000 vluchtelingen  die in tijdelijke onderkomens wonen. Sinds enkele jaren wonen er verschillende gezinnen. Er werden ook veel kinderen geboren. HI heeft er twee mobiele teams ingezet sinds de massale komst van vluchtelingen in 2017 en leidt er nog andere activiteiten. Een daarvan is het programma Growing Together, dat gesteund wordt door de IKEA Foundation.

Handicap International blijft ter plaatse om concrete hulp te bieden. Jouw steun blijft essentieel. Bedankt voor jouw steun.

 

 

 

Meer over dit onderwerp

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend
© HI
Gezondheid Noodhulp Preventie

Covid-19-situatie in Zuid-Azië zorgwekkend

Handicap International verleent hulp in Bangladesh, India en Pakistan, waar de verspreiding van het Covid-19-virus alarmerende proporties aanneemt.

COVID-19: Nieuwe activiteiten
© HI
Gezondheid Noodhulp

COVID-19: Nieuwe activiteiten

De wereldwijde verspreiding van Covid-19 is een feit. Handicap International stuurt haar activiteiten voortdurend bij om kwetsbare personen bescherming te blijven bieden. De nadruk ligt op het sensibiliseren van de bevolking en de hulpverlening te verzekeren, met aandacht voor de psychosociale impact.

Bangladesh: "We zijn afhankelijk van de hulp in het kamp" Revalidatie

Bangladesh: "We zijn afhankelijk van de hulp in het kamp"

In een hoek van het vaste revalidatiecentrum van Handicap International in het Ukhiya-vluchtelingenkamp zit de 6-jarige Hamas. Hij werd door een hersenverlamming getroffen toen hij één jaar was. Hij staat vandaag in het middelpunt van de belangstelling omdat hij een revalidatiesessie volgt met Redwanul, kinesitherapeut van Handicap International.