Goto main content

Handicap International roept op tot inclusievere noodhulp in Gaza

Noodhulp
Palestijnse gebieden

Er is dringend nood aan inclusievere noodhulp in Gaza. Dat benadrukt Handicap International in haar laatste nieuwe rapport ‘Inclusive Humanitarian Action – Gaza’. Mensen met een handicap zijn bijzonder hard getroffen door de humanitaire crisis in de regio en hebben, omwille van allerlei obstakels, minder makkelijk toegang tot noodhulp. Om ervoor te zorgen dat deze mensen niet achtergelaten worden, roept Handicap International andere humanitaire organisaties en donors op om hun activiteiten beter af te stellen op de specifieke noden.

Twee vrijwilligers zijn omringt door een grote groep kinderen op het binnenplein van een gebouw

Recreatieve activiteiten door vrijwilligers van Handicap International in een UNRWA-opvangplaats voor ontheemden in Gaza. | © HI

 

Mensen met een handicap in Gaza worden geconfronteerd met aanzienlijke obstakels om essentiële hulp te verkrijgen en zichzelf te beschermen tegen geweld. Tijdens hun vlucht naar veiligere gebieden raken veel van hun hulpmiddelen verloren of beschadigd. Het ontbreken van onderhoud voor deze hulpmiddelen, het gebrek aan producten op de lokale markt, en de bureaucratische hindernissen bij het verkrijgen van deze hulpmiddelen buiten Gaza hebben een ernstige impact op hun herstel en leiden tot latere complicaties

Naar schatting heeft meer dan 15% van de ontheemden in Gaza een handicap. De opvangcentra waar zij terecht komen, zijn niet naar behoren uitgerust om in hun behoeften te voorzien. Zo is er een tekort aan matrassen en ziekenhuisbedden, wat leidt tot zweren en andere gezondheidsproblemen die niet kunnen worden behandeld in onhygiënische omstandigheden. Het voedsel dat wordt uitgedeeld, is niet afgestemd op de behoeften van mensen met slikproblemen.

De toegang tot gezondheidsvoorzieningen, zoals revalidatiezorg, is voor personen met een handicap moeilijker dan voor anderen, vanwege stigmatisering, discriminatie en fysieke, economische, en informatieve obstakels. In haar Behoeftebeoordeling van 2022 toonde Handicap International aan dat bijna alle gezinnen van mensen met een handicap moeilijkheden ondervinden om toegang te krijgen tot gezondheidsdiensten. Door de groeiende vraag naar hulp in Gaza, en de toename van het aantal gewonde slachtoffers, wordt dit probleem nog ernstiger.

 

Reham Shaheen, revalidatie-expert voor Handicap International in Gaza:

"Veel personen met een handicap, in het bijzonder degenen met beperkte mobiliteit, kunnen niet evacueren. Velen zijn gescheiden van hun families. Anderen zijn hun essentiële hulpmiddelen, zoals brillen, gehoorapparaten en rolstoelen kwijt. In normale tijden helpen deze hulpmiddelen hen om te communiceren en hun zelfstandigheid te behouden. Bovendien brengt het tekort aan hygiëneproducten zoals incontinentiemateriaal, katheters, enzovoort hun waardigheid en hygiëne in gevaar, wat de kans op infecties vergroot. Verder zorgt deze chaotische situatie ervoor dat mensen met een handicap een groter risico lopen om uitgesloten of gediscrimineerd te worden. De veiligheid en gelijke toegang tot noodhulp voor mensen met een handicap moeten worden gewaarborgd."

 

Een verwoestende humanitaire crisis

Het Israëlisch-Palestijns conflict blijft onschuldige slachtoffers eisen. Aan Israëlische zijde werden 1.400 mensen gedood en werden meer dan 200 burgers ontvoerd tijdens aanvallen door Hamas in Israël. Als reactie doodde Israël 9.000 burgers in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, waaronder voornamelijk vrouwen en kinderen. Nog eens 22.000 mensen raakten gewond door luchtaanvallen en ander gewapend geweld, aldus het Ministerie van Volksgezondheid van Gaza, dat onder controle staat van Hamas.

Meer dan 1,4 miljoen mensen in Gaza zijn intern ontheemd. 672.000 van hen verblijven in 150 centra van het VN-Agentschap UNRWA (voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten). Ondertussen bereikten deze centra bijna 4 keer de verwachte capaciteit. Andere ontheemden zoeken hun toevlucht in ziekenhuizen en andere gezondheidsfaciliteiten.

Door de intensiteit van onder andere de luchtaanvallen, wordt het voor hulpverleners steeds moeilijker om Gaza-Stad en het Noorden van de Gazastrook te bereiken. Dagelijks krijgen slechts enkele humanitaire hulpkonvooien toestemming om de grensovergangen bij Rafah over te steken en hulp naar Gaza te brengen.

Sinds 11 oktober verkeert Gaza in een vrijwel volledige ‘blackout’ nadat Israël de elektriciteit- en brandstoftoevoer naar Gaza afsneed, wat leidde tot de sluiting van de enige elektriciteitscentrale in Gaza.

 

De activiteiten van Handicap International in Gaza

Tot op heden bereikte Handicap International 68 van de 91 opvangcentra in het zuiden van Gaza en evalueerde de organisatie de behoeften van 4.000 ontheemden. Het ondersteunde 805 mensen door distributie van 400 mobiliteitshulpmiddelen, 191 verbanden, 36 keukengereedschapssets, 57 dignity kits, 475 luiers en 57 babydekens.

De organisatie mobiliseerde 20 medewerkers, 75 vrijwilligers en staff van lokale partners voor het verlenen van revalidatiezorg, de distributie van middelen en de organisatie van recreatieve activiteiten. Daarmee bereikte de organisatie tot nu toe 18.000 kinderen en jongeren. Ook organiseerde Handicap International 68 risico-educatiesessies voor 4,000 kinderen en volwassenen.

Gepubliceerd op: 6 november 2023

Meer over dit onderwerp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever Noodhulp

Meedogenloze escalatie van het geweld op de Westelijke Jordaanoever

Statement van Handicap International

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp Noodhulp

Israëlische invasie van Rafah verergert humanitaire ramp

Wereldleiders ondernemen geen actie