Goto main content

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Gezondheid Noodhulp Revalidatie
Democratische Republiek Congo

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.

© Patrick Meinhardt/HI

“Enkele maanden geleden kwam ik terug van een dag vissen. Ik was uitgeput. Mijn vader, moeder en oom waren thuis. We aten samen en gingen rond 21 uur slapen. In het midden van de nacht werd onze deur ingetrapt door rebellen. Ze vroegen ‘waar de kapitein van de vissersboot was’. Ze hebben mijn ouders vermoord voor mijn eigen ogen. Daarna mijn oom, toen die probeerde te vluchten. Ook ik wou via het raam op de vlucht slaan. Toen hebben de rebellen ook op mij geschoten, waarbij mijn arm geraakt werd. Het deed immens veel pijn. Ze eisten geld, ik heb hen alles gegeven wat ik had … 100 dollar. Toen ben ik flauwgevallen.

Buren hebben me naar het ziekenhuis van Goma gebracht, waar ik een maand gelegen heb. Ik kreeg er verzorging en dat is ook waar ik Noela, de kinesitherapeut van HI ontmoet heb. Twee keer per week komt ze mijn schouder masseren.”

“De kogel heeft zenuwen geraakt, daardoor heeft Héritier veel gevoel in zijn arm verloren. Zijn schouder, arm en hand moeten gemasseerd worden. Hij heeft nog een lange weg te gaan vooraleer hij dat gevoel terugkrijgt én om te verwerken wat hij heeft meegemaakt,” aldus Noela. 

Héritier krijgt ook psychologische ondersteuning van Olivier, psycholoog van HI. “Olivier stelt me op mijn gemak. Maar de situatie heeft me zwaar op de proef gesteld. Ik heb mijn ouders zien sterven. Ik ben helemaal alleen in Goma. Ik heb het gevoel in mijn rechterhand verloren en kan niet meer vissen. Ik heb geen werk meer en ik ben bang. Het zal nooit meer als voorheen zijn, maar ik heb nog hoop. Op een dag begin ik een kleine winkel.”
 

Gepubliceerd op: 26 februari 2020

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp
© M. Itouhar / HI
Noodhulp Revalidatie

Aardbeving in Marokko: focus op revalidatiezorg na de ramp

Handicap International is sinds 1993 aanwezig in Marokko. In samenwerking met lokale partners biedt het revalidatiezorg aan de slachtoffers van de aardbeving die het land in september trof.