Go to main content

Democratische Republiek Congo

Handicap International (HI) werkt aan de toegankelijkheid van school voor kinderen met een handicap in de Democratische Republiek Congo. Onze organisatie verleent ook steun aan mensen die getroffen zijn door de chronische humanitaire crisis en aan slachtoffers van conflicten.

In de DRC, een zeer arm land, zet Handicap International zich in om handicaps te voorkomen. In Kinshasa legt de vereniging bijzondere nadruk op de gezondheid van moeders en kinderen. In conflictgebieden helpt zij ontheemden en dorpsbewoners die door conflicten worden bedreigd.

In de DRC, een zeer arm land, zet Handicap International zich in om handicaps te voorkomen. In Kinshasa legt de vereniging bijzondere nadruk op de gezondheid van moeders en kinderen. In conflictgebieden helpt zij ontheemden en dorpsbewoners die door confl | © T. Freteur / HI

Lopende acties

Handicap International in het hele land de integratie van personen met een beperking in de samenleving en strijdt ze voor de deelname van kinderen met een beperking aan het onderwijs. Onze organisatie steunt eveneens Congolese verenigingen die opkomen voor de rechten van mensen met een beperking in het sociale leven.

Onze organisatie werkt aan de verbetering van revalidatiediensten door mensen met een handicap op te sporen en te begeleiden naar gelang van hun individuele behoeften.

 HI is zeer actief op het gebied van de gezondheid van moeder en kind en de verkeersveiligheid. Onze organisatie werkt ook op het gebied van inclusief onderwijs om de deelname van kinderen met een handicap op school te verbeteren.

In Noord-Kivu biedt Handicap International steun aan kwetsbare mensen in de zones die getroffen zijn door een chronische humanitaire crisis. Onze organisatie coördineert ook een logistiek platform, van waaruit humanitaire hulp vertrekt naar de meest afgelegen gebieden, in samenwerking met andere nationale en internationale organisaties en de Verenigde Naties. In Kasai verbetert HI de voedselzekerheid voor de getroffen bevolking. De vereniging biedt de slachtoffers ook revalidatiezorg en psychologische ondersteuning.

Tot slot sensibiliseert Handicap International de humanitaire organisaties op het vlak van inclusie van de meest kwetsbaren, zodat ook zij van hun humanitaire diensten zouden kunnen genieten.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

Kaart van HI-interventies in de DRC

In de Democratische Republiek Congo heeft het merendeel van de inwoners moeilijk toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

De Democratische Republiek van Congo is de tweede grootste natie van Afrika. Het land is rijk aan natuurlijke grondstoffen. Er is echter een zeer grote ongelijkheid en de sociale en economische situatie blijft zorgwekkend in het grootste deel van het land.

De Democratische Republiek Congo wordt al meer dan vijftien jaar gedestabiliseerd door een alarmerende humanitaire crisis. In 2020, werden 25,6 miljoen, waaronder 15 miljoen kinderen, hierdoor getroffen. Deze crisis is het resultaat van een decennialange onstabiele lokale en regionale veiligheidssituatie, die vooral de oostelijke provincies van het land treft. In de loop der jaren hebben meerdere gewapende conflicten en intercommunautair geweld de bevolking zeer kwetsbaar gemaakt. Dit heeft de aanvoer van humanitaire hulp ernstig verstoord.

De DRC wordt ook regelmatig getroffen door epidemieën (cholera, Ebola enz.), verhoogde blootstelling aan natuurrampen en wijdverbreide armoede en onveiligheid. De Covid-19-crisis heeft het gezondheidsstelsel verder ondermijnd. Er zijn ook grote volksverhuizingen geweest, zowel in het land zelf als naar de buurlanden.

Team van Handicap International in DR Congo: 113
Aanwezig in DR Congo: sinds 1995

Lees ook

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil
© T. Freteur / HI
Integratie

Met of zonder rolstoel: een wereld van verschil

Daïsane werd geboren met klompvoeten. Ze kreeg een aangepaste rolstoel van Handicap International, waardoor ze zich opnieuw zelfstandig kan verplaatsen en met haar klasgenootjes kan spelen.

 

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak
© T. Freteur / HI
Gezondheid Revalidatie

Die rechterschoen is niet langer voor de vuilnisbak

Dieudonné verloor zijn rechterbeen na een brand. Dankzij de prothese die hij van Handicap International kreeg, kan Dieudonné eindelijk zelfstandig leren stappen. Zelfs voetballen lukt al aardig.

Belgische steun maakt het verschil
© Thomas Freteur/HI
Gezondheid Integratie Preventie Revalidatie

Belgische steun maakt het verschil

Kinshasa telt vandaag de dag een bevolking van ongeveer 12 miljoen mensen, waaronder bijna 300 000 kinderen met een matige tot ernstige beperking. Handicap International heeft er dankzij vooral Belgische steun verschillende projecten uitgerold om de levenskwaliteit van de mensen met een beperking te verbeteren.