Goto main content

Democratische Republiek Congo

HI werkt aan het bevorderen van de toegang van kinderen met een beperking tot school in de Democratische Republiek Congo. Het biedt ook steun aan mensen die getroffen zijn door een chronische humanitaire crisis in Noord-Kivu en aan de slachtoffers van het conflict in Kasaï.

© Till Mayer / Handicap International

Lopende acties

Handicap International is actief in de Democratische Republiek Congo sinds 1994. In Kinshasa, de hoofdstad, is HI zeer actief op het gebied van het voorkomen van beperkingen, de gezondheid van moeder en kind en de verkeersveiligheid.

In Kinshasa en Kananga werkt de vereniging aan de verbetering van de revalidatiediensten, met name door de opleiding van ortho-prothesisten of door de productie van mobiliteitshulpmiddelen (krukken, stoelen, enz.).

In Noord-Kivu biedt Handicap International steun aan kwetsbare mensen in de zones die getroffen zijn door een chronische humanitaire crisis. In Noord-Kivu en Kasai verbetert HI het beheer van beperkingen en de postoperatieve follow-up van slachtoffers van gewapende conflicten in de gezondheidszorg en revalidatiecentra. Onze organisatie coördineert ook een logistiek platform, van waaruit humanitaire hulp vertrekt naar de meest afgelegen gebieden, in samenwerking met andere nationale en internationale organisaties en de Verenigde Naties. In Kasai verbetert HI de voedselzekerheid voor de getroffen bevolking. De vereniging biedt de slachtoffers ook revalidatiezorg en psychologische ondersteuning.

Daarnaast versterkt Handicap International in het hele land de integratie van personen met een beperking in de samenleving en strijdt ze voor de deelname van kinderen met een beperking aan het onderwijs. Onze organisatie steunt eveneens Congolese verenigingen die opkomen voor de rechten van mensen met een beperking.

Tot slot sensibiliseert Handicap International de humanitaire organisaties op het vlak van inclusie van de meest kwetsbaren, zodat ook zij van hun humanitaire diensten zouden kunnen genieten.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

In de Democratische Republiek Congo heeft het merendeel van de inwoners moeilijk toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

Het land, de tweede grootste natie van Afrika, staat op 176 van de 188 landen in het klassement van de menselijke ontwikkelingsindex (‘HDI’) van de VN. De erbarmelijke staat van de wegen en gezondheidsinstellingen, alsook de extreme armoede die de meeste inwoners treft, hebben aanzienlijke gevolgen op het vlak van gezondheid voor het gehele land.

Bovendien wordt de Democratische Republiek Congo al meer dan vijftien jaar gedestabiliseerd door een alarmerende humanitaire crisis. 13 miljoen mensen hebben noodhulp nodig. Deze crisis is het resultaat van een decennialange onstabiele lokale en regionale veiligheidssituatie, die vooral de oostelijke provincies van het land treft. In de loop der jaren hebben meerdere gewapende conflicten en intercommunautair geweld de bevolking zeer kwetsbaar gemaakt. In 2017 braken nieuwe conflicten uit die voorheen ongerepte provincies troffen, zoals de Kasaï-regio en Tanganyika. Dit heeft de aanvoer van humanitaire hulp ernstig verstoord.

De DRC wordt ook regelmatig getroffen door epidemieën (cholera, enz.), verhoogde blootstelling aan natuurrampen en wijdverbreide armoede en onveiligheid. Er zijn ook grote volksverhuizingen geweest, zowel in het land zelf als van vluchtelingen uit de buurlanden.

Team van Handicap International in DR Congo: 128
Aanwezig in DR Congo: sinds 1994

Lees ook

Belgische steun maakt het verschil
© Thomas Freteur/HI
Gezondheid Integratie Preventie Revalidatie

Belgische steun maakt het verschil

Kinshasa telt vandaag de dag een bevolking van ongeveer 12 miljoen mensen, waaronder bijna 300 000 kinderen met een matige tot ernstige beperking. Handicap International heeft er dankzij vooral Belgische steun verschillende projecten uitgerold om de levenskwaliteit van de mensen met een beperking te verbeteren.

Project ‘Djama Inasimama’
© Thomas Freteur/HI
Revalidatie

Project ‘Djama Inasimama’

Het project ‘Djama Inasimama’ is gericht op het verbeteren van de revalidatiezorg voor de armste gemeenschappen in Kinshasa. 

Trésor, het onzichtbare kind
© Thomas Freteur / HI
Revalidatie

Trésor, het onzichtbare kind

Trésor leek jarenlang onzichtbaar. Tot hij opnieuw naar school kon gaan en zijn eerste “stuk ijzer” kreeg van Handicap International.