Meteen naar de inhoud

Democratische Republiek Congo

Handicap International zet in op het voorkomen van handicaps in DR Congo. In Kinshasa wordt hierbij vooral gefocust op mama’s en kinderen. In het oosten van het land biedt Handicap International steun aan de meest kwetsbaren in de gebieden die getroffen zijn door een chronische humanitaire crisis.

© Till Mayer / Handicap International

Lopende acties

Handicap International is actief in de Democratische Republiek Congo sinds 1994. Onze organisatie leidt er verschillende types projecten, gaande van preventie van de oorzaken van handicaps tot integratie van mensen met een handicap in de maatschappij.

In de hoofdstad Kinshasa focust Handicap International in het bijzonder op het voorkomen van handicaps. Een betere gezondheid van moeder en kind vormt hierbij een grote uitdaging. Onze teams bestrijden daarom ook de verkeersonveiligheid, een andere belangrijke oorzaak van handicaps in het land. Ze zetten zich ook in voor betere revalidatiediensten en leiden in dat kader orthoprothesisten op en produceren loophulpmiddelen (krukken, rolstoelen, etc.).

Daarnaast versterkt Handicap International de integratie van personen met een beperking in de samenleving en strijdt ze voor de deelname van kinderen met een handicap – meisjes in het bijzonder – aan het onderwijs. Onze organisatie steunt eveneens Congolese verenigingen die opkomen voor de rechten van mensen met een handicap.

In Noord-Kivu biedt Handicap International steun aan kwetsbare mensen in de zones die getroffen zijn door een chronische humanitaire crisis. Onze organisatie coördineert een logistiek platform, van waaruit humanitaire hulp vertrekt naar de meest afgelegen gebieden, in samenwerking met andere nationale en internationale organisaties en de Verenigde Naties. Deze actoren krijgen een vrachtwagenvloot ter beschikking en een opslagplaats voor hun materiaal.

Tot slot sensibiliseert Handicap International de humanitaire organisaties op het vlak van inclusie van de meest kwetsbaren, zodat ook zij van hun humanitaire diensten zouden kunnen genieten.

SCHRIJF JE IN
voor onze nieuwsbrief
en volg onze activiteiten op de voet!

Situatie in het land

In de Democratische Republiek Congo heeft het merendeel van de inwoners moeilijk toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

Het land, tweede grootste natie van Afrika, bengelt op de voorlaatste plaats in het klassement van de menselijke ontwikkelingsindex (‘HDI’). De erbarmelijke staat van de wegen en gezondheidsinstellingen, alsook de extreme armoede die de meeste inwoners treft, hebben aanzienlijke gevolgen op het vlak van gezondheid voor het gehele land.

Bovendien wordt DR Congo al meer dan vijftien jaar gedestabiliseerd door een alarmerende humanitaire crisis, gekarakteriseerd door gewapend geweld (voornamelijk in de provincies Noord- en Zuid-Kivu in het oosten van het land), epidemieën (cholera, mazelen en virale hemorragische koortsen), een groeiende kwetsbaarheid voor natuurrampen (overstromingen, landverschuivingen, vulkanische uitbarstingen en bosbranden) en een algemene context van armoede en behoeftigheid.

Deze situatie leidt tot talrijke volksverhuizingen binnen de landsgrenzen en naar buurlanden.

Team van Handicap International in DR Congo: 110
Aanwezig in DR Congo: sinds 1995

Lees ook

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga
HI
Integratie

Inclusieve wegenwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga

La Vie is een 18-jarige Congolees met dwerggroei. Dat weerhield hem er niet van om aan de slag te gaan bij ons EMIR-interventieteam en zijn steentje bij te dragen aan de infrastructuurwerken aan de verkeersas van Mpeti-Pinga.

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo
© Lukasz Kobus
Gezondheid Noodhulp

Humanitaire luchtbrug verbindt Zaventem met Congo

Het voorbije weekend vertrokken drie humanitaire vluchten met in totaal 40 ton noodhulp vanuit België en Frankrijk naar de Democratische Republiek Congo. Er reisden ook 172 humanitaire hulpverleners mee die zullen worden ingezet in de strijd tegen Covid-19. De humanitaire luchtbrug is een mooi staaltje van samenwerking tussen verschillende humanitaire organisaties – waaronder Handicap International - en de Europese Unie.

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu
© Patrick Meinhardt/HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Héritier, slachtoffer van het geweld in Zuid-Kivu

Héritier (23) was kapitein op een vissersboot in Zuid-Kivu, Congo. Op een nacht viel een gewapende groep zijn woning binnen. Héritiers ouders werden in koelen bloede vermoord. Zelf hield hij een armletsel over aan de aanval. Noela, een kinesiste van HI, komt geregeld op bezoek. Samen werken ze aan zijn revalidatie opdat hij zijn arm en hand opnieuw kan gebruiken. Héritier wordt ook begeleid door Olivier, een psycholoog bij wie hij zich op zijn gemak voelt.